top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

550 οργανώσεις ζητούν από τον Μπάιντεν να λύσει την Κρίση της Πλαστικής Ρύπανσης



Ένας συνασπισμός με περισσότερες από 550 κοινότητες και οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων πολλών μελών του κινήματος breakfreefromplastic, δημοσίευσαν το Πλαστικό Σχέδιο Δράσης, προτρέποντας τον εκλεγμένο Πρόεδρο Joe Biden να αναλάβει οκτώ βασικές εκτελεστικές δράσεις για την επίλυση της κρίσης πλαστικής ρύπανσης και να γίνει PlasticFreePresident.


Αυτά περιλαμβάνουν ένα μορατόριουμ για νέες εγκαταστάσεις παραγωγής πλαστικών, χρησιμοποιώντας ομοσπονδιακή αγοραστική δύναμη για τον περιορισμό των πλαστικών μίας χρήσης, αυστηρότερη ρύθμιση της πετροχημικής βιομηχανίας και τερματισμό των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων.


Το σχέδιο αντιμετωπίζει την επιθετική επέκταση των εγκαταστάσεων της βιομηχανίας πλαστικών για να φτιάξουν πλαστικά που καταλήγουν τους ωκεανούς, τους χώρους υγειονομικής ταφής και τα τοπία μας. Τα πετροχημικά προκαλούν τοξική ατμοσφαιρική ρύπανση και επιδεινώνουν την κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις της πανδημίας.


«Ο εκλεγμένος πρόεδρος Μπάιντεν μπορεί να αρχίσει να επιλύει την κρίση της πλαστικής ρύπανσης από τις πρώτες μέρες του στο γραφείο χωρίς καμία βοήθεια από το Κογκρέσο», δήλωσε η Τζούλι Τάιλ Σίμοντς, ανώτερος δικηγόρος στο Κέντρο Βιολογικής Ποικιλότητας.


Το Προεδρικό Σχέδιο Δράσης για τα Πλαστικά περιλαμβάνει λεπτομερή βήματα που μπορεί να λάβει ο Biden ως μέρος οκτώ δράσεων προτεραιότητας:

  1. Αξιοποίηση της αγοραστικής δύναμης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για να εξαληφθούν τα πλαστικά είδη μίας χρήσης και να τα αντικατασταθούν με επαναχρησιμοποιήσιμα προϊόντα.

  2. Αναστολή και άρνηση αδειών για νέες ή διευρυμένες εγκαταστάσεις παραγωγής πλαστικών, συναφή έργα υποδομής και εξαγωγές.

  3. Επιβολή τελών στις εταιρίες που ρυπαίνουν.

  4. Προώθηση της περιβαλλοντικής δικαιοσύνης στον πετροχημικό τομέα.

  5. Ενημέρωση των υφιστάμενων ομοσπονδιακών κανονισμών χρησιμοποιώντας τις βέλτιστες διαθέσιμες επιστήμες και τεχνολογία για τον περιορισμό της ρύπανσης από πλαστικές εγκαταστάσεις.

  6. Διακοπή των επιδοτήσεων για τους παραγωγούς πλαστικών.

  7. Συμμετοχή σε διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης ρύπανσης από πλαστικό μέσω νέων και ενισχυμένων πολυμερών συμφωνιών.

  8. Μείωση και μετριασμός των επιπτώσεων των εγκαταλελειμμένων, απορριφθέντων και χαμένων αλιευτικών εργαλείων.

Το σημερινό σχέδιο βασίζεται στο κίνημα της πρωτοβουλίας Break Free From Plastic. Το σχέδιο εγκρίνεται από περισσότερες από 550 ομάδες, από εθνικές περιβαλλοντικές οργανώσεις έως μικρές κοινοτικές ομάδες που καταπολεμούν την πλαστική ρύπανση.

bottom of page