top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

400 κιλά δίχτυα «φαντάσματα» απομακρύνθηκαν από τον βυθό της Σαλαμίνας



Το Σάββατο 31 Οκτωβρίου, 9 ειδικά εκπαιδευμένοι εθελοντές δύτες της ομάδας Ghost Diving Greece, χωρισμένοι σε 3 ομάδες, χρειάστηκαν μια βουτιά για να καθαρίσουν 400 κιλά δίχτυα ιχθυοτροφείου που ρυπαίναν τον βυθό της Σαλαμίνας τα τελευταία χρόνια. Μέσα σε αυτά είχαν μπλεχτεί και δίχτυα απλάδια.


Σύμφωνα με μαρτυρίες πολλών αλιέων, η απώλεια των εργαλείων τους οφείλεται συχνά σε θαλάσσια απορρίμματα. Ένας φαύλος κύκλος ρύπανσης που με δράσεις όπως του περασμένου Σαββάτου μπορεί να διακοπεί.


Το συγκεκριμένο σημείο στη Σαλαμίνα το υπέδειξε στην ομάδα των δυτών ένας πολίτης που είχε ενημερωθεί για τη δράση τους το περασμένο καλοκαίρι από την πανελλαδική εκστρατεία που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών.


Ο Γιώργος Κωλίκης, συντονιστής της Ghost Diving Greece:

«Μας δίνει φοβερή ικανοποίηση να μπορούμε, μέσω του hobby μας, να καθαρίζουμε τις θάλασσές μας προκειμένου να βοηθήσουμε να αποκατασταθεί η οικολογική τους ισορροπία. Ευχαριστούμε τους δεκάδες πολίτες απ’ όλη την Ελλάδα που μας υπέδειξαν σημεία όπου έχουν χαθεί αλιευτικά εργαλεία. Είναι και αυτοί μέλη της ομάδας μας».


Υπολογίζεται ότι 640.000 τόνοι αλιευτικών εργαλείων χάνονται ή εγκαταλείπονται στις θάλασσες και τους ωκεανούς κάθε χρόνο. Τα δίχτυα, που μοιάζουν σχεδόν αόρατα μέσα στο νερό, συνεχίζουν να παγιδεύουν και να σκοτώνουν θαλάσσια ζώα.


Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα νάιλον δίχτυα που ανασύρονται από το βυθό δε μεταφέρονται σε έναν κάδο απορριμμάτων αλλά ανακυκλώνονται σε νέο νήμα ECONYL®, τη βάση για ολοκαίνουρια προϊόντα, όπως μαγιό, κάλτσες, αξεσουάρ, χαλιά κ.α.


Το κοινό μπορεί να δηλώνει την ύπαρξη «διχτυών φαντασμάτων»:

  • με μήνυμα στη Facebook σελίδα Ghost Diving Greece

  • με sms στο 54335 (ΗS κενό + το μήνυμα)

  • Συμπληρώνοντας τη φόρμα

bottom of page