top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Ψαράδες και δύτες ενώνουν τις δυνάμεις τους για το περιβάλλον



Στις θάλασσές μας υπάρχουν φαντάσματα. Δίχτυα - φαντάσματα! Κάποιοι μπορούν να τα κυνηγήσουν, φτάνει να ξέρουν που βρίσκονται.


Κάπως έτσι ξεκινάει το νέο τηλεοπτικό κοινωνικό μήνυμα που προσκαλεί τους αλιείς αλλά και όσους έχουν τύχει να συναντήσουν εγκαταλελειμμένα δίχτυα στο βυθό της θάλασσας, να υποδείξουν τα σημεία όπου βρίσκονται.


Υπολογίζεται ότι 640.000 τόνοι αλιευτικών εργαλείων χάνονται ή εγκαταλείπονται στις θάλασσες και τους ωκεανούς κάθε χρόνο. Τα δίχτυα, που μοιάζουν σχεδόν αόρατα μέσα στο νερό, συνεχίζουν να παγιδεύουν και να σκοτώνουν θαλάσσια ζώα.


Η ομάδα εθελοντών τεχνικών δυτών, Ghost Diving Greece, καθαρίζει τη θάλασσα από αλιευτικά δίχτυα. Οι πληροφορίες που θα συγκεντρωθούν μέσω της εκστρατείας θα αξιοποιηθούν από την ομάδα προκειμένου να μπορέσουν να οργανώσουν κι άλλες στοχευμένες δράσεις καθαρισμού και προστασίας της θάλασσας.


Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα δίχτυα που ανασύρονται από το βυθό δε μεταφέρονται σε έναν κάδο απορριμμάτων αλλά ανακυκλώνονται σε νέο νήμα ECONYL®, τη βάση για ολοκαίνουρια προϊόντα, όπως μαγιό, κάλτσες, αξεσουάρ, χαλιά κ.α.


Υπεύθυνη για όλη την προσπάθεια είναι η διεθνής οργάνωση Healthy Seas με δράσεις στην Ελλάδα από το 2015. Από το 2017 συνεργάζεται με την Εναλεία, την πρώτη σχολή επαγγελματικής αλιείας στην Ελλάδα, για την ευαισθητοποίηση των αλιέων σχετικά με το φαινόμενο της «αλιείας φάντασμα». Ταυτόχρονα, η συνεργασία αποσκοπεί και στη συγκέντρωση και ανακύκλωση των άχρηστων διχτυών τους. Μόνο το 2019, συγκεντρώθηκαν 25 τόνοι άχρηστα δίχτυα από αλιευτικούς συλλόγους σε Μικρολίμανο, Πειραιά, Kερατσίνι, Λαύριο, Χαλκίδα, Κύμη και Πάτρα.


Το κοινωνικό μήνυμα που δημιουργήθηκε με τη φιλική συμμετοχή του ηθοποιού Κώστα Αποστολίδη και χάρη στην ευγενική προσφορά των Curious Ahead, Unlimited και RGB studios, θα προβάλλεται από 1/8/2020 σε σταθμούς εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας. Eίναι διαθέσιμο εδώ: https://youtu.be/n8ipps72WHI

Το κοινό μπορεί να δηλώνει την ύπαρξη «διχτυών φαντασμάτων»: · με sms στο 54335 (ΗS κενό + το μήνυμα) · με μήνυμα στη Facebook σελίδα Ghost Diving Greece · Συμπληρώνοντας τη φόρμα στη σελίδα https://www.ghostdiving.org/report

bottom of page