top of page
Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Υπερχείλιση του φράγματος Yangtze Dams στην Κίνα



Από την έναρξη της θερινής εποχής των μουσώνων της Ασίας, την 1η Ιουνίου 2020, οι υπερβολικές βροχοπτώσεις έχουν φέρει τη στάθμη των λιμνών και των ποταμών στην Κίνα σε υψηλά επίπεδα. Οι πλημμύρες στη λεκάνη του ποταμού Yangtze, ειδικότερα, έχουν αναγκάσει εκατομμύρια ανθρώπους να εκκενώσουν τα σπίτια τους.


Ο ποταμός Yangtze είναι ο μεγαλύτερος στην Ασία, με μήκος 6300 χιλιόμετρα (3.900 μίλια) μέσα στην Κίνα. Μαζί με το δίκτυο των παραπόταμων και των λιμνών, το σύστημα του ποταμού, έχει υποστεί σημαντική ανάπτυξη ως μέσο παραγωγής ενέργειας, αποθήκευσης νερού για πόσιμο και άρδευση και έλεγχο των πλημμυρών. Σήμερα η λεκάνη απορροής είναι συνδεδεμένη με δεκάδες χιλιάδες ταμιευτήρες και ποταμούς στους οποίους έχουν κατασκευαστεί πολλά φράγματα.


Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2020, τα νερά των πλημμυρών είχαν συγκρατηθεί ή «απορροφήθεί» από 2.297 δεξαμενές στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου ενός ταμιευτήρα από το φράγμα Three Gorges. Σε μια προσπάθεια ρύθμισης της ροής των υδάτων της πλημμύρας, οι φορείς της διαχείρισης του φράγματος μπορούν να απορρίπτουν νερό με τις πύλες υπερχείλισης.


Οι πύλες αυτές ήταν ανοιχτές κατά τη λήψη των εικόνων στις 30 Ιουνίου 2020, από το όργανο OLI (Operational Land Imager) επάνω στον δορυφόρο Landsat 8. Οι εικόνες αποτελούν σύνθεση δεδομένων στο ορατό(φυσικού χρώματος) και στο υπέρυθρο, για την καλύτερη διάκριση του νερού. Παρατηρείστε πώς ο χείμαρρος καθώς ρέει μέσω των υπερχειλιστών αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο το νερό ανακλά το φως, καθιστώντας το πιο λευκό.


Όταν είχαν ληφθεί οι εικόνες αυτές τον Ιούνιο, στις πλωτές οδούς προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν την πρώτη μεγάλη πλημμύρα της εποχής των μουσώνων. Ένα δεύτερο κύμα σοβαρών πλημμυρών, που αναφέρονται από τα τοπικά μέσα ως «Οι πλημμύρες νούμερο 2 », έπληξε την περιοχή τον Ιούλιο. Μεταξύ και κατά τη διάρκεια αυτών των πλημμυρικών γεγονότων, γίνονται συνεχείς προσαρμογές στο ύψος της ροής της δεξαμενής των πυλών της υπερχείλισης.


Σύμφωνα με την εταιρεία Three Gorges Corporation, η στάθμη του νερού στη δεξαμενή έφτασε στην υψηλότερη τιμή -ρεκόρ για την εποχή των πλημμυρών, στα 164,18 μέτρα στις 19 Ιουλίου. Το προηγούμενο ρεκόρ της στάθμης για την περίοδο των πλημμυρών από τότε που το φράγμα τέθηκε σε πλήρη λειτουργία το 2012 ήταν 163,11 μέτρα. Η δεξαμενή έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί τη μέγιστη στάθμη νερού 175 μέτρων.


Με πληροφορίες από «NASA Earth Observatory».

Commentaires


bottom of page