top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Υπάρχουν υπερκέρδη και φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά ηλεκτρισμού;


Ερώτηση, «για την κάλυψη και τη μη παρέμβαση του αρμόδιου Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, για τα υπερκέρδη και τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που παρατηρούνται στην αγορά ηλεκτρισμού τους τελευταίους μήνες, εις βάρος όλων των καταναλωτών», κατέθεσαν σαράντα εννέα (49) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου.


Σε αντίθεση με τις πρόσφατες δηλώσεις του κυρίου Χατζηδάκη «Οι καταναλωτές δε βλέπουν τις αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ»,  περί σπασίματος αυγών, περί ανταγωνισμού που, όπως ισχυρίζεται, είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση, και περί άρσης στρεβλώσεων στην αγορά ηλεκτρισμού, οι καταναλωτές της ΔΕΗ είδαν αυξήσεις περί το 20% με δική του απόφαση τον Σεπτέμβριο του 2019 και τώρα βλέπουν να μην παρεμβαίνει, άμεσα και δραστικά, ώστε οι τιμές ρεύματος να μειωθούν σε αναλογία με τη μείωση των τιμών χονδρική που άρχισαν να καταρρέουν, όπως αναδεικνύουν οι βουλευτές, όλο το πρώτο εξάμηνο του 2020.


Σημειώνουν ότι η επιλογή της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ και της διοίκησης της ΔΕΗ, από τη μία ωθεί σε φυγή τους συνεπείς της πελάτες που απευθύνονται σε ιδιώτες εναλλακτικούς προμηθευτές, και από την άλλη δημιουργεί τεράστια περιθώρια κέρδους για τη ΔΕΗ και για τους υπόλοιπους προμηθευτές.


Παραθέτουν ακόμη συγκεκριμένα στοιχεία από το Μηνιαίο Δελτίο του Συστήματος Συναλλαγών ΗΕΠ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας όπου, λόγω της κατάρρευσης των τιμών των καυσίμων, της χονδρεμπορικής αγοράς και των δικαιωμάτων CO2 εξαιτίας της πανδημίας, η μέση οριακή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή το κόστος αγοράς ενέργειας για τη ΔΕΗ, ανέρχεται στα 41,37 ευρώ η MWh, ενώ η τιμή που πουλάει η ΔΕΗ, μετά τις αυξήσεις της ΝΔ του Σεπτεμβρίου 2019, ανέρχεται 110 ευρώ. Δηλαδή η ΔΕΗ χρεώνει στους πελάτες της, πλέον της χονδρικής τιμής, με περιθώριο κέρδους ύψους 166% για όλο το α εξάμηνο του 2020.


Το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019, που η οριακή τιμή συστήματος (ΟΤΣ) ήταν στα 66,75 ευρώ η MWh, η ΔΕΗ πουλούσε στους καταναλωτές χαμηλής τάσης με 85 ευρώ την MWh, με εκπτώσεις συνέπειας 15 & 10%. Το περιθώριο επί της χονδρικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας κυμαινόταν από 19% για τους συνεπείς πελάτες έως 40% το μέγιστο.

Όπως υπογραμμίζουν, οι τιμές επί κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ δεν αυξήθηκαν καθόλου αλλά μειώθηκαν μεσοσταθμικά, την περίοδο 2015-2019, καθώς τα «χαμηλά περιθώρια κέρδους της ΔΕΗ για να στηριχτεί η κοινωνία και η επιχειρηματικότητα» αποτελούσαν πολιτική επιλογή. Σε απόλυτη αντίθεση με αυτήν την πολιτική, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ενδιαφέρεται μόνο για τα κέρδη που καταγράφει η ΔΕΗ στο ταμπλό του χρηματιστηρίου, επιλέγοντας την κερδοφορία εις βάρος όλων, της ίδιας της ΔΕΗ, της οικονομίας και της κοινωνίας.


Ζητούν από τους αρμόδιους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων να παρέμβουν άμεσα ώστε, να μειωθεί το τιμολόγιο ρεύματος που επιβαρύνει άδικα τα νοικοκυριά και στους επιχειρήσεις και τους ρωτούν πώς προτίθενται να αντιμετωπίσουν τα παρατηρούμενα φαινόμενα αισχροκέρδειας.


Ζητούν επιπλέον, να αντιμετωπιστεί το υφιστάμενο ρυθμιστικό κενό στην αγορά ώστε να μην επιτρέπονται τέτοια φαινόμενα υψηλών περιθωρίων κέρδους εις βάρος των καταναλωτών, και ζητούν τέλος, από την κυβέρνηση να λάβει πρωτοβουλίες για να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στην ενέργεια για τα ευάλωτα νοικοκυριά, για δωρεάν επανασυνδέσεις των κομμένων παροχών, για δωρεάν παροχή μικρής αλλά αναγκαίας για τη διαβίωση ποσότητας ηλεκτρικού ρεύματος, για τη ρύθμιση των οφειλών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, όπως και για την απαγόρευση διακοπής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στους δικαιούχους.

コメント


bottom of page