top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου από το διάστημαΤο τροπικό δάσος του Αμαζονίου είναι το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου που καλύπτει έκταση περίπου έξι εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Ο Αμαζόνιος είναι η πλουσιότερη και πιο ποικίλη βιολογική δεξαμενή στον κόσμο, που περιέχει αρκετά εκατομμύρια είδη εντόμων, πουλιών, φυτών και άλλων μορφών ζωής.Αυτή η εικόνα, υποβλήθηκε σε επεξεργασία χρησιμοποιώντας το υπέρυθρο κανάλι του δορυφόρου Sentinel-2 που κάνει το πυκνό τροπικό δάσος να εμφανίζεται με έντονο πράσινο χρώμα και πιο ζωντανό.


Στην κορυφή της εικόνας, είναι ορατός ο ποταμός Juruá. Το ποτάμι εμφανίζεται σε αποχρώσεις καφέ και ματζέντα, καθώς το ανακλώμενο φως του ήλιου από την επιφάνεια του νερού αποτελείται από ένα μείγμα κυρίως μπλε και πράσινου, ενώ η αντανάκλαση στο εγγύς υπέρυθρο είναι σχεδόν μηδέν - οδηγώντας στα χρώματα που βλέπουμε εδώ.


Ο ποταμός Juruá, που ρέει πάνω από 3000 km πριν αδειάσει στον Αμαζόνιο, είναι θολός με σχετικά υψηλά επίπεδα θρεπτικών ουσιών. Ο ποταμός υψώνεται στα υψίπεδα του ανατολικού-κεντρικού Περού πριν περάσει από τα πεδινά της Βραζιλίας.


Αρκετές ημισέληνες λίμνες με βότσαλα φαίνονται να πλαισιώνουν τον ποταμό. Οι λίμνες του Oxbow γενικά σχηματίζονται όταν τα ποτάμια περνούν από έναν λαιμό μαιάνδρου για να συντομεύσουν την πορεία του, προκαλώντας την παρεμπόδιση του παλαιού καναλιού.


Ο ποταμός Tarauacá, ένας παραπόταμος του Juruá, φαίνεται στα αριστερά της εικόνας. Το Eirunepé, ένας οικισμός που ιδρύθηκε τον 19ο αιώνα ως κόμβος παραγωγής καουτσούκ, είναι ορατός στην επάνω αριστερή γωνία της εικόνας.Η 21η Μαρτίου σηματοδοτεί τη Διεθνή Ημέρα των Δασών - μια ημέρα που επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει για μια σειρά από οφέλη που μπορούν να συμβάλουν στη ζωή μας τα δάση που διαχειρίζονται αειφόρα. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, ο κόσμος χάνει 10 εκατομμύρια εκτάρια δάσους κάθε χρόνο, το οποίο αντιπροσωπεύει το 12-20% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που συμβάλλουν στην αλλαγή του κλίματος.


Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου είναι ζωτικής σημασίας για τη ρύθμιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη καθώς τα δάση απορροφούν εκατομμύρια τόνους εκπομπών άνθρακα κάθε χρόνο. Καθώς τα φυτά μεγαλώνουν, απομακρύνουν το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και το αποθηκεύουν ως βιομάζα. Αυτό στη συνέχεια απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα μέσω διαδικασιών όπως η αποψίλωση των δασών για τη γεωργία και τις πυρκαγιές.


Η παρακολούθηση των αλλαγών της βιομάζας είναι το κλειδί για την κατανόηση του παγκόσμιου κύκλου άνθρακα και επίσης για την ενημέρωση των παγκόσμιων κλιματικών μοντέλων που βοηθούν στην πρόβλεψη μελλοντικών αλλαγών. Οι δορυφόροι παρατήρησης της γης βοήθησαν στην κατανόηση αυτής της σημαντικής διαδικασίας. Νέοι χάρτες που παράγονται από την Πρωτοβουλία για την Αλλαγή του Κλίματος της ESA, παρέχουν μια παγκόσμια εικόνα της υπεράνω της βιομάζας, οι οποίες συμβάλλουν στη στήριξη της διαχείρισης των δασών, της μείωσης των εκπομπών και των στόχων της πολιτικής αειφόρου ανάπτυξης.


Η επερχόμενη αποστολή Biomass της ESA θα παρέχει κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση των δασών μας και τον τρόπο με τον οποίο αλλάζουν. Ο δορυφόρος θα «διεισδύσει» σε δάση για να πραγματοποιήσει μια παγκόσμια έρευνα των δασών της Γης κατά τη διάρκεια της αποστολής της Biomass.

Comments


bottom of page