top of page
Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή συζητώνται στο Κατοβίτσε της Πολωνίας



Στην Πολωνία, που ως γνωστόν αποτελεί τη μεγαλύτερη παραγωγό άνθρακα της Ευρώπης, πραγματοποιούνται οι εργασίες της 24ης συνάντησης των συμβαλλομένων μερών της Σύμβασης-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC – COP 24) οι οποίες θα ολοκληρωθούν στις 14 Δεκεμβρίου. Βασική προτεραιότητα των διοργανωτών είναι ο περιορισμός των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου για να καταστήσουν τη διάσκεψη αυτή κλιματικά ουδέτερη.


Βιώσιμη κινητικότητα


Για η διευκόλυνση των μετακινήσεων των συμμετεχόντων από τα ξενοδοχεία και το συνεδριακό χώρο θα χρησιμοποιηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Οι δημόσιες συγκοινωνίες στην πόλη και τις γύρω περιοχές θα είναι δωρεάν για τους συμμετέχοντες στην COP24.Οι αναπόφευκτες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που σχετίζονται με την COP24 θα τεκμηριωθούν μέσω μιας έκθεσης αποτυπώματος άνθρακα που εκπονήθηκε από την Πολωνία. Η εκτίμηση θα γίνει σύμφωνα με αποδεκτά διεθνή πρότυπα και θα καλύπτει το ταξίδι όλων των εγγεγραμμένων συμμετεχόντων στο Κατοβίτσε.


Για την επίτευξη μιας κλιματικά ουδέτερης συνάντησης, οι αναπόφευκτες εκπομπές θα αντισταθμιστούν με την κατάργηση της αντίστοιχης ποσότητας CO2 μέσω ενός έργου αναδάσωσης του οργανισμού των κρατικών δασών της Πολωνίας.


Οι συμμετέχοντες που θα συμβάλουν στη προσπάθεια για τη μείωση των εκπομπών αεριών του θερμοκηπίου μέσω μια πλατφόρμας θα λάβουν αυτόματα ένα εξατομικευμένο πιστοποιητικό από τη γραμματεία του ΟΗΕ για την αλλαγή του κλίματος προκειμένου να πιστοποιηθεί η δράση τους για το κλίμα.


Διαχείριση των αποβλήτων


Η διαχείριση των αποβλήτων, ανέφερε ο Dennis Winkler, επικεφαλής της UNFCCC για τη βιώσιμη οργάνωση των διασκέψεων του ΟΗΕ για την αλλαγή του κλίματος, περιλαμβάνει την επαναχρησιμοποίηση, τη διαλογή και την ανακύκλωση υλικών που διαφορετικά θα απορρίπτονταν, για παράδειγμα σε χώρους υγειονομικής ταφής ή με αποτέφρωση, ή τον περιορισμό της χρήσης αναλώσιμων προϊόντων, με στόχο τη μείωση της ποσότητας των παραγόμενων αποβλήτων.


Οι συνεδριακοί χώροι θα διαθέτουν αυστηρό διαχωρισμό αποβλήτων. Τα απόβλητα θα υποστούν επεξεργασία σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς της Πολωνίας.


Ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση υλικών


Οι συσκευασίες του εξοπλισμού πληροφορικής θα είναι κυρίως φιλικές προς το περιβάλλον.


Οι συμμετέχοντες κατά την εγγραφή τους στο συνέδριο θα λάβουν ένα επαναχρησιμοποιήσιμο μπουκάλι που μπορεί ο κάτοχος του να το ξαναγεμίζει με νερό. Με αυτόν τον τρόπο θα περιοριστεί ουσιαστικά η χρήση μεμονωμένων πλαστικών φιαλών ή πλαστικών φλιτζανιών.


Για την περαιτέρω μείωση της ποσότητας των παραγόμενων αποβλήτων, τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία του χώρου του συνεδρίου, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού και της διακόσμησης χώρων σε εμπορική βάση, όπως γραφεία και περίπτερα, τα σκηνικά και τα στοιχεία τοιχοποιίας, θα είναι από επαναχρησιμοποιημένα υλικά.



Comments


bottom of page