top of page
Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Το δικαίωμα πρόσβασης στο πόσιμο νερό συστατικό στοιχείο της νέας Οδηγίας για το Πόσιμο Νερό της ΕΕ



Στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος που διεξήχθη στις 5/3 στις Βρυξέλλες, επιτεύχθηκε συμφωνία γενικής προσέγγισης όσον αφορά στην αναθεώρηση της Οδηγίας 98/83/ΕΚ σχετικά με την ποιότητα του νερού για ανθρώπινη κατανάλωση.


Στην παρέμβασή του ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, τόνισε ότι η ολοκλήρωση της αναθεώρησης της συγκεκριμένης Οδηγίας είχε εξαρχής τεθεί ως προτεραιότητα από την Ελλάδα, καθώς συνδέεται με αίτημα των Ευρωπαίων πολιτών για διασφάλιση εχέγγυων όσον αφορά στην υγεία, στην περιβαλλοντική προστασία και στο δικαίωμα στο νερό.


Σε συνέχεια τοποθετήσεών του σε προηγούμενα Συμβούλια Υπουργών Περιβάλλοντος, ο Αν. ΥΠΕΝ υπογράμμισε ότι το δικαίωμα στο νερό αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα όλων των πολιτών, όπως αναγνωρίζεται από διεθνείς συμβάσεις, ψηφίσματα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, άλλα και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs), οι οποίοι όχι μόνο αποτελούν τους βασικούς πυλώνες της ευρωπαϊκής στρατηγικής για το περιβάλλον, αλλά θα πρέπει να αποτελέσουν τα δομικά συστατικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση του μέλλοντος.


Στο πλαίσιο αυτό και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το άρθρο για την πρόσβαση στο πόσιμο νερό, η Ελλάδα εξακολουθεί να υποστηρίζει ισχυρότερες διατυπώσεις, με σαφή αναφορά στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, ώστε να διασφαλιστεί η θεσμική θωράκιση του ανθρώπινου δικαιώματος, αναγνωρίζοντας ωστόσο και την ανάγκη συμβιβαστικής λύσης για να προχωρήσει η αναθεώρηση.


Επίσης, ο Σωκράτης Φάμελλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις σημαντικές βελτιώσεις της Οδηγίας όσον αφορά στην προσέγγιση βάσει κινδύνου και την ευθυγράμμιση με την Οδηγία Πλαίσιο για τα Ύδατα. Υποστήριξε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα θα προτιμούσε ισχυρότερες διατάξεις όσον αφορά στην ενεργητική και παθητική διάσταση της πληροφόρησης του κοινού, σε συμφωνία με τις διατάξεις της Σύμβασης Άαρχους.


Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Αν. ΥΠΕΝ εστίασε στη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην υιοθέτηση της πρότασης από το Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος, όπως επίσης και στην πρόοδο των συζητήσεων λοιπών θεμάτων που σχετίζονται με το νερό, όπως η πρόταση Κανονισμού για τις ποιοτικές παραμέτρους επαναχρησιμοποίησης υδάτων ως στοιχείο της κυκλικής οικονομίας, καθώς και η ενδεχόμενη πρόταση αναθεώρησης της Οδηγίας Πλαίσιο για τα Ύδατα.


Comments


bottom of page