top of page
Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Το ατμοσφαιρικό CO₂ πλησιάζει τα επίπεδα προ 15 εκατ. ετών



Η ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα της Γης πλησιάζει ένα επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και 15 εκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με τους συγγραφείς μιας μελέτης.


Με ρυθμούς αύξησης πριν από την καταντίνα, εντός πέντε ετών το ατμοσφαιρικό CO θα ξεπεράσει τα 427 μέρη ανά εκατομμύριο, τιμή που αποτέλεσε το πιθανό αποκορύφωμα στα μέσα της Πλειόκαινου εποχής πριν από 3,3 εκατομμύρια χρόνια, όταν η θερμοκρασία ήταν 3-4°C υψηλότερη και η στάθμη της θάλασσας ήταν 20 μέτρα υψηλότερη από σήμερα.


Κάποια στιγμή περίπου στο 2025, η γη πιθανότατα θα έχει συνθήκες CO που δεν έχουν σημειωθεί από το λεγόμενο Κλιματικό Βέλτιστο της Μειοκαίνου (Middle Miocene Climatic Optimum), 15 εκατ. χρόνια πριν, όταν οι μακρινοί πρόγονοί μας είχαν αρχίσει να διαφοροποιούνται από τους ουρακοτάγκους και τα άλλα πρωτεύοντα και να εξελίσσονται σε αναγνωρίσιμα ανθρωποειδή.


Για τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Scientific Reports, μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Southampton δημιούργησε μια υψηλής ευκρίνειας καταγραφή του ατμοσφαιρικού CO κατά τη διάρκεια της Πλειόκαινου περιόδου, χρησιμοποιώντας δεδομένα που προέρχονται από τα επίπεδα βορίου σε μικροσκοπικά απολιθώματα (στο μέγεθος μιας κεφαλής καρφίτσας) που συλέχθηκαν από βαθιά ωκεάνια ιζήματα της Καραϊβικής Θάλασσας.


Αυτό επιβεβαίωσε τις τάσεις που είχαν παρατηρηθεί σε δείγματα πάγου, αλλά επέτρεψε μια ακριβέστερη εκτίμηση του εύρους CO σε εκείνη τη γεωλογική εποχή, όταν τα επίπεδα της ηλιακής ακτινοβολίας ήταν τα ίδια με τα σημερινά.


Comments


bottom of page