top of page
Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Στη Μεσόγειο εντοπίστηκε η μεγαλύτερη ποσότητα μικροπλαστικών σε πυθμένα


Επιστήμονες εντόπισαν τα υψηλότερα επίπεδα μικροπλαστικών που έχουν καταγραφεί ποτέ στον πυθμένα της θάλασσας. Η ρύπανση βρέθηκε σε ιζήματα από τον πυθμένα της Μεσογείου, κοντά στην Ιταλία.


Η ανάλυση, που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, βρήκε έως 1,9 εκατομμύρια πλαστικά μέρη ανά τετραγωνικό μέτρο. Τα ιζήματα πιθανότατα περιλάμβαναν ίνες από ρούχα και άλλα συνθετικά υφάσματα και μικροσκοπικά θραύσματα από μεγαλύτερα αντικείμενα που είχαν καταστραφεί με την πάροδο του χρόνου. Οι έρευνες οδήγησαν του επιστήμονες να θεωρήσουν ότι τα μικροπλαστικά (μικρότερα από 1 mm) συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένες τοποθεσίες στον πυθμένα του ωκεανού από ισχυρά ρεύματα βυθού. "Αυτά τα ρεύματα χτίζουν αυτό που ονομάζεται "παρασυρόμενα αποθέματα". Σκεφτείτε υποβρύχιους αμμόλοφους", εξήγησε ο Δρ. Ian Kane, ο οποίος πρωτοστάτησε στη διεθνή ομάδα. "Μπορούν να έχουν μήκος δεκάδων χιλιομέτρων και ύψους εκατοντάδων μέτρων. Είναι από τις μεγαλύτερες συσσωρεύσεις ιζημάτων στη Γη. Κατασκευάζονται κυρίως από πολύ λεπτή λάσπη, οπότε είναι αναμενόμενο να περιμένουμε να βρεθούν μικροπλαστικά μέσα τους", είπε στο BBC. Υπολογίζεται ότι έως 12 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων εισέρχονται στους ωκεανούς κάθε χρόνο, κυρίως μέσω ποταμών.


Η ομάδα του Δρ Kane έχει ήδη δείξει ότι οι τάφροι βαθέων υδάτων και τα φαράγγια των ωκεανών μπορούν να έχουν υψηλές συγκεντρώσεις μικροπλαστικών στα ιζήματά τους. Πολλά άλλα μέρη του πλανήτη έχουν ισχυρά ρεύματα βαθέων υδάτων που δημιουργούνται από αντιθέσεις θερμοκρασίας και αλατότητας. Το ζήτημα που προκαλεί ανησυχία είναι ότι αυτά τα ρεύματα παρέχουν επίσης οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στα πλάσματα που ζουν στα βάθη του ωκεανού. Έτσι ακολουθώντας την ίδια διαδρομή, τα μικροπλαστικά θα μπορούσαν να βρεθούν σε σημεία βιοποικιλότητας, αυξάνοντας την πιθανότητα κατάποσης από τη θαλάσσια πανίδα. Η καθηγήτρια Elda Miramontes από το Πανεπιστήμιο της Βρέμης της Γερμανίας, που είναι συγγραφέας της επιστημονικής δημοσίευσης Seafloor microplastic hotspots controlled by deep-sea circulation, περιγράφει την ανακάλυψη της Μεσογείου. Λέει ότι η ίδια προσπάθεια που δείχνεται στη μάχη ενάντια στον κορωνοϊ,ό πρέπει τώρα να αναλάβει τη μάστιγα της ρύπανσης των πλαστικών ωκεανών. "Κάνουμε όλοι μια προσπάθεια να βελτιώσουμε την ασφάλειά μας και όλοι μένουμε στο σπίτι και αλλάζουμε τη ζωή μας - αλλάζοντας την επαγγελματική μας ζωή ή ακόμα και σταματώντας τη δουλειά", είπε στο BBC. "Τα κάνουμε όλα αυτά ώστε οι άνθρωποι να μην επηρεάζονται από αυτήν την ασθένεια. Πρέπει να σκεφτόμαστε με τον ίδιο τρόπο όταν προστατεύουμε τους ωκεανούς μας." Ο Roland Geyer είναι καθηγητής βιομηχανικής οικολογίας στη Σχολή Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Διοίκησης του Μπρεν, Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στη Σάντα Μπάρμπαρα. Ήταν στην πρώτη γραμμή της διερεύνησης και της περιγραφής των ροών αποβλήτων μέσω των οποίων το πλαστικό εισέρχεται στους ωκεανούς. Σχολίασε: «Εξακολουθούμε να έχουμε πολύ ελλιπή γνώση του ποσού του πλαστικού που έχει συσσωρευτεί στους ωκεανούς. Φαίνεται να υπάρχει μια αναδυόμενη επιστημονική συναίνεση, η οποία είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτού του πλαστικού δεν επιπλέει στην επιφάνεια του ωκεανού. "Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν τώρα ότι το μεγαλύτερο μέρος του πλαστικού είναι πιθανό να βρίσκεται στον πυθμένα του ωκεανού, αλλά η στήλη του νερού και οι παραλίες είναι επίσης πιθανό να περιέχουν μεγάλες ποσότητες.

Πρέπει όλοι να επικεντρωθούμε πλήρως στο να σταματήσουμε την είσοδο των πλαστικών στους ωκεανούς."


Με πληροφορίες από «BBC»


Ολόκληρη η έρευνα εδώ

Comentarios


bottom of page