top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Σοβαρά μολυσμένος με πλαστικά και μικροπλαστικά ο Τάμεσης



Οι επιστήμονες έχουν εκτιμήσει ότι 94.000 μικροπλαστικά ανά δευτερόλεπτο ρέουν κάτω από τον ποταμό Τάμεση. Η ποσότητα υπερβαίνει εκείνη που μετράται σε άλλα ευρωπαϊκά ποτάμια, όπως ο Δούναβης και ο Ρήνος. Μικρά κομμάτια πλαστικού έχουν βρεθεί μέσα στα σώματα των καβουριών που ζουν στον Τάμεση.


Ερευνητές στο Royal Holloway, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, ζητούν αυστηρότερους κανονισμούς σχετικά με την επισήμανση και την απόρριψη πλαστικών προϊόντων. Προειδοποιούν ότι η απρόσεκτη απόρριψη πλαστικών γαντιών και μασκών κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορανοϊού μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι ο Τάμεσης είναι καθαρότερος από ό,τι στο παρελθόν σε σχέση με ορισμένους ρύπους, όπως τα ιχνοστοιχεία.


Πολλές μορφές μικροπλαστικών βρέθηκαν στον Τάμεση, συμπεριλαμβανομένων glitter, microbeads από καλλυντικά και πλαστικά θραύσματα από μεγαλύτερα αντικείμενα. Το μεγαλύτερο μέρος των μικροπλαστικών προήλθε από τη διάσπαση μεγάλων πλαστικών, με τη συσκευασία τροφίμων να θεωρείται σημαντική πηγή.


Τα κυριότερα μικροπλαστικά είναι ίνες από εκροές πλυντηρίων και ενδεχομένως από απορρίψεις λυμάτων, καθώς και θραύσματα από τη διάσπαση μεγαλύτερων πλαστικών, όπως είδη συσκευασίας και μπουκάλια, τα οποία καταλήγουν στο ποτάμι.


Με πληροφορίες από το «BBC».

bottom of page