top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Σε μεγάλο κίνδυνο για παράκτιες πλημμύρες οι ΗΠΑ



Οι παράκτιες πλημμύρες στις Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να επιδεινωθούν μέχρι το 2030 λόγω ενός συνδυασμού ανόδου της στάθμης της θάλασσας και αναμενόμενης παλίρροιας, σύμφωνα με μελέτη της NASA που κυκλοφόρησε την Τετάρτη.


Η επιστημονική ομάδα της αλλαγής επιπέδου της θάλασσας από το Πανεπιστήμιο της Χαβάης έκανε τις προβλέψεις της με βάση την τυπική τροχιά της σελήνης 18,6 ετών. Κατά το ήμισυ αυτής της τροχιάς, οι παλίρροιες είναι χαμηλότερες από τις κανονικές και οι χαμηλές παλίρροιες είναι υψηλότερες από την κανονική. Κατά το άλλο μισό, μια ταλάντευση προκαλεί τις παλίρροιες να είναι πιο ακραίες - οι παλίρροιες είναι υψηλότερες και οι χαμηλές παλίρροιες είναι χαμηλότερες.


Η γη βρίσκεται επί του παρόντος στην ενισχυμένη φάση παλίρροιας του σεληνιακού κύκλου, αλλά η αυξημένη υπερθέρμανση του πλανήτη και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας αναμένεται να επιδεινώσουν τις παλίρροιες κατά τον επόμενο κύκλο.


"Οι περιοχές που βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα κοντά στη στάθμη της θάλασσας κινδυνεύουν όλο και περισσότερο να υποφέρουν λόγω των αυξημένων πλημμυρών και θα επιδεινωθεί μόνο", ανέφερε σε δήλωση ο διαχειριστής της NASA Μπιλ Νέλσον.

bottom of page