top of page
Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Ρεκόρ σημείωσαν το 2022 οι ΑΠΕ



Δύο ρεκόρ σημείωσαν το 2022 οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Το πρώτο αφορά τη συμμετοχή τους στο μείγμα ενέργειας που χρησιμοποιείται για την ηλεκτροπαραγωγή και το δεύτερο αφορά το μέγεθος των νέων έργων που μπήκαν για πρώτη φορά πέρυσι σε λειτουργία.


Ειδικότερα, τη χρονιά που πέρασε οι ΑΠΕ κατέγραψαν πρωτιά έναντι των άλλων καυσίμων στην παραγωγή ρεύματος. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, το 2022 για πρώτη φορά η καθαρή ενέργεια ήταν κυρίαρχη στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής. Ετσι, οι ΑΠΕ ανέβηκαν στην κορυφή, με μερίδιο 41,6% και παραγωγή 19,7 TWh (Τεραβατώρες). Τη δεύτερη θέση κατέλαβε το φυσικό αέριο με 38% και 17,9 TWh και την τρίτη ο λιγνίτης με 11,8% και 5,6 TWh. Ακολούθησαν υδροηλεκτρικά με 8,5% και 4 TWh.


Ακόμα και αν μπουν στη ζυγαριά της σύγκρισης… το σύνολο των καθαρών τεχνολογιών έναντι των θερμικών μονάδων παραγωγής ρεύματος, και πάλι οι ΑΠΕ επικρατούν. Αιολικά, φωτοβολταϊκά, αλλά και υδροηλεκτρικά συγκεντρώνουν το 50,1% της ηλεκτροπαραγωγής. Οι θερμικές μονάδες αντιστοιχούν στο 49,9%.


Στις ΑΠΕ, όμως, σημειώθηκε κι άλλο ένα ρεκόρ. Σύμφωνα με στοιχεία του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) το 2022 ενεργοποιήθηκαν συστήματα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1.610 MW (Μεγαβάτ). Πρόκειται για την υψηλότερη ετήσια επίδοση ως προς τον αριθμό των έργων που ξεκίνησαν να παράγουν πράσινη ηλεκτρική ενέργεια.


Ετσι με τα έργα αυτά έσπασε στην Ελλάδα το φράγμα των 10 GW σε ΑΠΕ. Επίσης η συμβολή τους έγινε περισσότερο αντιληπτή και στην περίοδο της ενεργειακής κρίσης. Ο μεγαλύτερος… αιμοδότης του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, του κουμπαρά από όπου επιδοτούνται οι λογαριασμοί ρεύματος, ήταν το 2022 οι ΑΠΕ.


Τα έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης στηρίχθηκαν κυρίως στις ΑΠΕ, όχι μόνο από τη μεταφορά των πλεονασμάτων του ΕΛΑΠΕ ύψους 1,1 δισ. ευρώ αλλά και μέσα από τον προσωρινό μηχανισμό Ανάκτησης Εσόδων του ΕΧΕ που τροφοδότησε το ΤΕΜ με 1,783 δισ. ευρώ πράσινης παραγωγής.


Δηλαδή περίπου 3 δισ. ευρώ των επιδοτήσεων των λογαριασμών ρεύματος προήλθαν από τις ΑΠΕ.


Εξάλλου, σύμφωνα με μελέτη της ΕΛΕΤΑΕΝ που αφορούσε το 2021, τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά μείωσαν κατά μέσο όρο την τιμή στην αγορά το 2021 κατά 46 ευρώ/MWh (Μεγαβατώρα).


Με τη θεώρηση ότι η ενέργεια που δεν θα είχε παραχθεί από τις ΑΠΕ θα είχε καλυφθεί από εισαγόμενο φυσικό αέριο, η ανωτέρω μείωση για το 2021 συνεπάγεται ότι η συνολική εξοικονόμηση στη χονδρική αγορά είναι 2,5 δισ. ευρώ χάρη στις ΑΠΕ. Αυτό σημαίνει ότι σε αντίθετη περίπτωση, οι προμηθευτές θα έπρεπε να είχαν καταβάλει περισσότερα από 2,5 δισ. ευρώ για την αγορά ενέργειας, ποσό που θα μετακυλούσαν στους καταναλωτές. Το ποσό αυτό είναι 4 φορές μεγαλύτερο από το ρυθμιζόμενο τέλος ΕΤΜΕΑΡ.


Κολώνας Χρήστος


ΠΗΓΗ: Εφημερίδα “Τα Νέα”



Comentarios


bottom of page