top of page
Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Προοπτικές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον κρύο νυχτερινό ουρανό



Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Λος Άντζελες (UCLA) δημιούργησαν θερμοηλεκτρική συσκευή που παράγει ηλεκτρικό ρεύμα, αξιοποιώντας τις κρύες νύχτες, χωρίς να χρειάζεται τη θερμότητα και το φως του ήλιου. Η συγκεκριμένη τεχνολογία θα μπορούσε να απευθυνθεί σε πάνω από 1 δισεκατομμύριο πολίτες σε όλον τον κόσμο που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια.


Οι ερευνητές που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Joule", αξιοποίησαν το φαινόμενο της radiative cooling, κατά το οποίο μια επιφάνεια που βλέπει προς τον ουρανό, έχει απώλεια θερμότητας στην ατμόσφαιρα με τη μορφή θερμικής ακτινοβολίας, με αποτέλεσμα να αποκτά πιο χαμηλή θερμοκρασία από τον γύρω αέρα.


Η διαδικασία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να γεννηθεί ηλεκτρισμός μέσω εκμετάλλευσης των θερμοκρασιακών διαφορών, με αποτέλεσμα να παράγεται ρεύμα και τη νύχτα, όταν η ζήτηση ρεύματος αυξάνεται κατακόρυφα.


Οι ερευνητές δημιούργησαν μια απλή και οικονομική συσκευή για να κάνουν παρουσιάσουν αυτή την νέα τεχνολογία. Όλα τα κομμάτια που χρησιμοποιήθηκαν στο πείραμα αγοράστηκαν από καταστήματα ηλεκτρονικών με ένα κόστος κάτων των $30.


Η συσκευή δοκιμάστηκε με επιτυχία σε καθαρές κρύες νύχτες του χειμώνα από ταράτσες κτιρίων. Προς το παρόν, μπορεί να παράγει έως 25 mW ενέργειας ανά τετραγωνικό μέτρο (σε θερμοκρασία 1°C) ικανή να τροφοδοτήσει έναν λαμπτήρα τεχνολογίας LED, αλλά μελλοντικά πιστεύουν ότι μπορούν να την κάνουν 20 φορές πιο ισχυρή.


Βρείτε ολόκληρη την δημοσίευση της μελέτης εδώ.

Comentários


bottom of page