top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Πράσινη ανάκαμψη με κτίρια, ενέργεια και υδρογόνο εντοιμάζει η Ευρώπη



Τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια φιλική προς το περιβάλλον οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία κοραναϊού, που θα στοχεύσει στην ανακαίνιση κτιρίων, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στα καθαρά καύσιμα υδρογόνου, αναδεικνύει το Reuters.


Το προσχέδιο, το οποίο πρόκειται να δημοσιευθεί στις 27 Μαΐου, περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει επενδύσεις χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, για την καταπολέμηση της οικονομικής ύφεσης που προκαλείται από τον ιό.


Η Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση, καθώς το προσχέδιο ενδέχεται να αλλάξει πριν από τη δημοσίευση. Πρέπει επίσης να εγκριθεί από τις κυβερνήσεις της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.


Το σχέδιο μέτρων για το κλίμα, στο σχέδιο ανάκαμψης της Επιτροπής - το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό και από ένα νέο ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ - στοχεύει να περιορίσει τη χρήση ενέργειας, να μειώσει τους λογαριασμούς των καταναλωτών και να δημιουργήσει γρήγορα θέσεις εργασίας στις κατασκευές.


Η Επιτροπή θα διαθέσει 91 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως σε επιχορηγήσεις και εγγυήσεις δανείων για ανακαινίσεις, ηλιακά πάνελ στα σπίτια, μόνωση και πράσινα συστήματα θέρμανσης.


Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, η ΕΕ θα κατασκευάσει 15GW ανανεώσιμης ενεργειακής ισχύος τα επόμενα δύο χρόνια, με αναμενόμενες επενδύσεις 25 δισεκατομμυρίων ευρώ.


Ένα ταμείο 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, θα προσφέρει επίσης δάνεια σε έργα για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υδρογόνου - ενός καυσίμου μηδενικού άνθρακα που παράγεται με ανανεώσιμη ενέργεια.


Το πράσινο υδρογόνο θεωρείται ζωτικής σημασίας για την επίτευξη του στόχου της Επιτροπής για απολιγνιτοποίηση της οικονομίας της ΕΕ έως το 2050, αντικαθιστώντας τα ορυκτά καύσιμα σε ρυπογόνες βιομηχανικές διαδικασίες.

bottom of page