top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Παγκόσμια Ημέρα της Γης - Την ανάγκη για Βιώσιμη Ανάπτυξη στηρίζει ο πολιτικός κόσμοςΣήμερα, 22 Απριλίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Γης, μια μέρα-γιορτή για τον πλανήτη με στόχο την ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά θέματα. Συντονίζεται παγκοσμίως από το Δίκτυο Ημέρας της Γης (Earth Day Network)και εορτάζεται σε περισσότερες από 175 χώρες κάθε χρόνο.


Ο πολιτικός κόσμος με σκοπό να παροτρύνει και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες, εξέδωσε ανακοινώσεις. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρότρυνε τους πολίτες να ανεβάσουν μια φωτογραφία ή μια παιδική ζωγραφιά. ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε ότι "Είναι κοινή μας υπόθεση κι ευθύνη". Ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Σωκράτης Φάμελλος επισήμανε ότι "η μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή δεν πρέπει να σταματήσει". Τέλος, η κοινή ανακοίνωση των Τομέων Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Κινήματος Αλλαγής, δίνει έμφαση στο ότι "το σχέδιο ανάκαμψης για την μετά COVID περίοδο θα βασίζεται στην Βιώσιμη Ανάπτυξη".


Αναλυτικά η ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας:


Εν όψει του αυριανού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γης, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας καλεί όσους το επιθυμούν να συμμετάσχουν σε μια διαφορετική δράση.

Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού με την παραμονή όλων μας στο σπίτι, η πρόσκληση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γης αφορά σε μια προσφιλή σε όλους μας συνήθεια. Να αναρτήσουμε στα socialmediaμια αγαπημένη φωτογραφία από οποιοδήποτε τοπίο της φύσης ή μια παιδική ζωγραφιά με θέμα τη Γη. Συνοδεύοντάς τες με τα hashtags: #earthday2020 και #ypen.

Κάθε χρόνο, στις 22 Απριλίου, εδώ και 50 έτη σε όλον τον κόσμο,πραγματοποιούνται εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γης. Μέχρι σήμερα, ένα δισεκατομμύριο πολίτες εκδηλώνουν την ευαισθητοποίησή τους για το κοινό μας σπίτι, τη Γη. Ειδικά φέτος που καθόμαστε αναγκαστικά στα σπίτια μας, για να προστατεύσουμε τη ζωή μας, όπως και όλων των συνανθρώπων μας, η εκδήλωση της ευαισθητοποίησής μας για τη Γη, λαμβάνει έναν ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα. Είμαστε ο ένας από τον άλλον μακριά αλλά νοιαζόμαστε το ίδιο πολύ γιατί μένουμε μαζί στο ίδιο σπίτι. Τη Γη.


Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, δηλώνει:


«Φέτος, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γης μένοντας στο σπίτι μας.Παρά τα πρωτόγνωρα που ζούμε εξ’ αιτίας του κορωνοϊού, ας μην ξεχάσουμε τις βασικές έννοιες που είναι συνυφασμένες με τη ζωή μας, το Περιβάλλον, τη Γη μας. Διότι δεν έχουμε σταματήσει να σκεφτόμαστε για όλα όσα μας προβληματίζουν. Όσοι το επιθυμείτε, σας καλώ να συμμετάσχετε σε μια διαδικτυακή – λόγω των συγκυριών - δράση. Με μια φωτογραφία ή με μια παιδική ζωγραφιάμε θέμα τη Γη. Σύμμαχοι για τη βιώσιμη ανάπτυξη είναι άλλωστε όλοι οι πολίτες και θέλουμε από κοινού να δρούμε για τη Γη και το Περιβάλλον, για την Κλιματική Αλλαγή, για το μέλλον του πλανήτη. Είναι κοινή μας υπόθεση κι ευθύνη».

Αναλυτικά η δήλωση του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Σωκράτη Φάμελλος:


«Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γης είναι αφιερωμένη στην κλιματική κρίση και μας υπενθυμίζει ότι, παρότι βιώνουμε την κορύφωση της πανδημίας, η μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή δεν πρέπει να σταματήσει. Η επανεκκίνηση της κοινωνίας και της οικονομίας την επόμενη μέρα της πανδημίας του κορωνοϊού πρέπει να μάς βρει ουσιαστικά στρατευμένους στις αρχές της κλιματικής ουδετερότητας και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Σε αυτή την κατεύθυνση η Ελλάδα έχει ανάγκη, άμεσα, έναν Κλιματικό Νόμο-πλαίσιο που θα στηρίξει την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας την επόμενη ημέρα και θα διασφαλίσει, παράλληλα, την πρόσβαση όλων των πολιτών σε καθαρή ενέργεια χαμηλού κόστους. Κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω, ούτε η Ελλάδα, ούτε οι πολίτες της. Δεν χωρούν εκπτώσεις στην περιβαλλοντική προστασία και τη διατήρηση του φυσικού κεφαλαίου της χώρας, στο όνομα της πρόσκαιρης οικονομικής ανάπτυξης. Ούτε επιτρέπονται επιλογές που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, που θέτουν σε κίνδυνο την πρόσβαση των επόμενων γενεών στο φυσικό κεφάλαιο της χώρας, προς όφελος κάποιων ιδιωτικών συμφερόντων που συνομιλούν με την κυβέρνηση. Αντιθέτως, απαιτείται η διατύπωση ενός σχεδίου οικονομικής ανάπτυξης και ανόρθωσης της οικονομίας και της κοινωνίας που θα θέτει στο επίκεντρο τις Ευρωπαϊκές Δεσμεύσεις για το Κλίμα και τη Βιοποικιλότητα. Τα οικοσυστήματα προσφέρουν πολύτιμες και αναντικατάστατες υπηρεσίες σε όλους μας και στην εθνική οικονομία, είναι άμεσα συνδεδεμένα με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς συμβάλουν στην απορρόφηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και στην προστασία μας από τις επιπτώσεις της. Με αφορμή την σημερινή μέρα, καλούμε την κυβέρνηση και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) να θέσει ουσιαστικά, και όχι ψευδεπίγραφα, την προστασία του περιβάλλοντος ως βάση χάραξης πολιτικής. Το ΥΠΕΝ οφείλει σε αυτήν την κατεύθυνση, να ανακαλέσει το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο που προωθεί για ψήφιση στη Βουλή και να λάβει υπόψη τις ανησυχίες και τις θέσεις που έχουν διατυπώσει πολλοί επιστημονικοί φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις, καθώς και να ακυρώσει τα αντιπεριβαλλοντικά της σχέδια-εκτροπή Αχελώου, τροποποίηση σύμβασης της Ελληνικός Χρυσός, κατάργηση φορέων περιοχών Natura- που θίγουν βάναυσα το φυσικό περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα της πατρίδας μας».


Αναλυτικά η ανακοίνωση των Τομέων Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Κινήματος Αλλαγής:


«Σήμερα γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γης, κάτω από εντελώς διαφορετικές συνθήκες από κάθε άλλη φορά. Οι κρίσεις ακολουθούν η μια μετά την άλλη, με τις κοινωνίες και τις οικονομίες μας να πρέπει να προσαρμοστούν αναλόγως προκειμένου να γίνουν πιο ανθεκτικές. Καθώς βρισκόμαστε σε καραντίνα, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις της πανδημίας, είναι η ώρα να σχεδιάσουμε τί είδους επόμενη μέρα θέλουμε και πάνω σε ποιους άξονες και ποιες αξίες θα πρέπει να βασίζεται. Είναι η ώρα να δεσμευτούμε ότι το σχέδιο ανάκαμψης για την μετά COVID περίοδο θα βασίζεται στην Βιώσιμη Ανάπτυξη. Το Ευρωπαϊκό Green Deal δείχνει το δρόμο που πρέπει να προχωρήσουμε. Μέσω της αλλαγής του παραγωγικού μας μοντέλου, μεταξύ άλλων στον τρόπο που παράγουμε και χρησιμοποιούμε την ενέργεια, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή και τις πιθανές μελλοντικές περιβαλλοντικές κρίσεις, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι κανείς δεν αφήνεται μόνος του. Στο Κίνημα Αλλαγής έχουμε σχέδιο, γνώση και όραμα για την βιώσιμη αναπτυξιακή κατεύθυνση της επόμενης μέρας».


Comments


bottom of page