top of page
Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Ο φόρος της κλιματικής αλλαγής



Η Mary Canik επέστρεψε μετά τον τυφώνα Laura για να δει την πατρίδα της να καταστρέφεται ξανά. Το μανάβικο που κατέχει με τον σύζυγό της είχε καταστραφεί από την ορμή του νερού, με το περιεχόμενό του ένα μπερδεμένο μέσα στο χάος. Το σπίτι της, το οποίο είχε ξαναχτιστεί μετά από έναν προηγούμενο τυφώνα και είχε ύψος 14 πόδια 9 ίντσες από το έδαφος, δεν ήταν τίποτα άλλο από στύλους και μια τσιμεντένια πλάκα.


Ένα απόγευμα, οι σκέψεις της γύρισαν πίσω 15 χρόνια. Θυμήθηκε τι αντιμετώπισε μετά τον τυφώνα Ρίτα, πόσο βασανιστικό ήταν να βλέπει πώς η κοινότητά της ήταν ο στόχος της καταιγίδας και των ανέμων. Θυμήθηκε πόσο εύκολα ήρθαν τα δάκρυα.


Αυτή τη φορά, ήταν απλά κουρασμένη.


«Έχουμε αυτό», είπε η Canik, καθισμένη στη σκιά έξω από το κατεστραμμένο κατάστημα ζωοτροφών που εκείνη και ο σύζυγός της, ο Τζον, αγόρασαν μετά τον τυφώνα Ρίτα και μετατράπηκε σε αγορά που πουλούσε φρέσκα κρέατα, προϊόντα και παγωτό.


Η κα Canik έχει ζήσει εδώ και δεκαετίες στην Ενορία του Κάμερον. Παρόμοιες απογοητεύσεις βαρύνουν σχεδόν όλους σε αυτήν την παράκτια κοινότητα, μια τεράστια και αραιοκατοικημένη περιοχή στη νοτιοδυτική Λουιζιάνα που έχει πληγεί από τρεις επικούς τυφώνες από το 2005.


Αυτή την εβδομάδα, οι κάτοικοι παρακολουθούσαν τις προβλέψεις για άλλη μια φορά, καθώς η Tropical Storm Beta έριξε περίπου 18 ίντσες βροχής σε τμήματα του Τέξας.


Το Cameron Parish είναι στενό και νησιωτικό, ένα μέρος όπου ο οικογενειακός πλούτος κρατιόταν συχνά σε αγροτεμάχια που παραχωρούσε η μια γενιά στην άλλη.


Τώρα, τις εβδομάδες αφότου ο Τυφώνας Λόρα βύθισε τις γειτονιές και κατέστρεψε επιχειρήσεις, πολλοί κάτοικοι έχουν αρχίσει να ενοχλούνται από αυτό που φαίνεται σαν μια αδύνατη επιλογή: χτίστε ξανά, ή αυτή τη φορά φεύγετε για πάντα.


«Αυτό είναι χειρότερο από τη Ρίτα, και η Ρίτα ήταν χειρότερη από την Ίκε», είπε ο Κέβιν Γ. Ντούπκε, κάτοικος του Κάμερον, για τους πιο σοβαρούς τυφώνες που χτύπησαν τα τελευταία χρόνια, με τον Ίκε να χτυπάει την ακτή το 2008, τρία χρόνια μετά τη Ρίτα. Είχε ακούσει πολλούς που είχαν βαρεθεί. «Δεν μπορούμε να το ξανακάνουμε», είπε ότι του είπαν.


Ο Κόλπος του Μεξικού υπήρξε από καιρό μια μηχανή ευκαιριών, που τροφοδοτεί τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της περιοχής και παρέχει σταθερές και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας. Για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, οι ψαράδες βασίστηκαν σε αυτό για τα προς το ζην.


Κάποιοι το αποκαλούν εσωτερικό της Λουιζιάνας, αρκετά ευρύχωρο για τη συνύπαρξη της φύσης, των ανθρώπων και της βιομηχανίας. Υγρότοποι από τους οποίους μεταναστεύουν εκατοντάδες είδη πτηνών υποχωρούν σε συστάδες ρυμουλκουμένων και μέτριων οικογενειακών σπιτιών. Οι αλλιγάτορες περπατούν κατά μήκος μιας διαδρομής δύο λωρίδων και συχνά καταλήγουν στην οδογέφυρα.


Ο καταστροφικός φόρος της κλιματικής αλλαγής αναμένεται να προκαλέσει μετανάστευση σε όλο τον κόσμο, καθώς εκατομμύρια εκτοπίζονται από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και τη θερμότητα που ανεβαίνει σε υψηλές θερμοκρασίες.

Comments


bottom of page