top of page
Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης πυρκαγιών



Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία υπό της αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρίου Προκοπίου Παυλόπουλου, στις 4 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, η ημερίδα με θέμα «Δασικές Πυρκαγιές: Ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης».


Την εκδήλωση χαιρέτησαν, από πλευράς της Κυβέρνησης, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεώργιος Δημαράς και η Γενική Γραμματέας Περιβάλλοντος του Υπουργείου, κ. Χριστίνα Μπαριτάκη, η εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής κ. Νικόλαου Βούτση και πρόεδρος της Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, κ. Κατερίνα Ιγγλέζη (Βουλευτής Χαλκιδικής), καθώς και εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, όπως ο κ. Γεώργιος Χονδρός, εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος της Κ.Ε και υπεύθυνος Τμήματος Περιβάλλοντος, ο κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης, εκπρόσωπος της Ν.Δ., Γραμματέας του Τομέα προστασίας του Πολίτη, ο κ. Γεώργιος Αρβανιτίδης εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής (Βουλευτής Θεσσαλονίκης), ο κ. Νικόλαος Μωραΐτης, εκπρόσωπος του Κ.Κ.Ε (Βουλευτής Αιτ/νίας) και ο κ. Παναγιώτης Σγουρίδης, Αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ. Επίσης, την εκδήλωση χαιρέτησε ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Κων/νος Μίχαλος. Παρέστησαν επίσης οι πρώην Υπουργοί κ.κ. Ευάγγελος Αποστόλου και Ιωάννης Τσιρώνης και ο πρώην Γενικός Γραμματέας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος, κ. Δημήτριος Κατσούδας.


Τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο εισηγήσεων επισημάνθηκε η ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα μεταρρυθμίσεις στη Διοίκηση και τομές στην ισχύουσα νομοθεσία, ώστε να αναβαθμιστεί το σύστημα πολιτικής προστασίας και να γίνει αποτελεσματικότερος ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του Κρατικού Μηχανισμού.


Συζητήθηκε εκτενώς το θέμα της λειτουργίας των Δασικών Υπηρεσιών και τονίστηκε η ανάγκη διασύνδεσης τους με το φυσικό τους αντικείμενο, δεδομένης της συνεισφοράς τους στο σύστημα πολιτικής προστασίας, με τρόπο ισότιμο και αποφασιστικό.


Τα βασικά συμπεράσματα:


⦁ Η ανάγκη επαναδημιουργίας της Γενικής Γραμματείας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος, στην οποία θα υπαχθούν και οι δασικές υπηρεσίες, ώστε να εξασφαλίζεται η επιχειρησιακή τους δυνατότητα και η συνεισφορά στο νέο σύστημα πολιτικής προστασίας.

⦁ Η ανάγκη σύνταξης επιχειρησιακών σχεδίων πρόληψης και καταστολής των δασικών Πυρκαγιών με κλίμακα επιχειρησιακής αναφοράς την περιοχή αρμοδιότητας του Δασαρχείου.

⦁ Η σύνδεση της διαχείρισης των θερμομεσογειακών οικοσυστημάτων με την πρόληψη των πυρκαγιών.

⦁ Η υποστήριξη του οργανωμένου εθελοντισμού όπου κάτω από προϋποθέσεις (εκπαίδευση, εξοπλισμός, παροχή κινήτρων) μπορεί να προσφέρει πολλά στην προστασία των δασικών Οικοσυστημάτων.

⦁ Η εισαγωγή στην Α’ βάθμια και Β’ βάθμια εκπαίδευση ειδικών μαθημάτων για την πολιτική προστασία και την ασφάλεια της ζωής των πολιτών.

⦁ Η διεπιστημονική στελέχωση των δασικών υπηρεσιών προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο έργο που έχουν ήδη αναλάβει και η εκπλήρωση των προϋποθέσεων που απαιτούνται για την όποια εμπλοκή τους στο σύστημα διαχείρισης των δασικών Πυρκαγιών.




Comentários


bottom of page