top of page
Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Οι 10 κορυφαίες χώρες της Ευρώπης στην ανακύκλωση ρούχων



Έρευνα του SaveOnEnergy διαπίστωσε ότι οι αναζητήσεις στο Google για «οργάνωση ντουλάπας» έχουν αυξηθεί κατά 53% από τον Ιανουάριο του 2020 και έως 2.500 άτομα το μήνα έχουν μεταβεί στην Google για να αναζητήσουν «πώς να οργανώσετε μια ντουλάπα».


Μιλώντας με τον Gill Hasson, συγγραφέα του «Declutter Your Life: How Outer Order Leads to Inner Calm», λέει στους ανθρώπους να κάνουν στον εαυτό τους τις ακόλουθες επτά ερωτήσεις όταν σκέφτονται να διατηρήσουν ή να ανακυκλώσουν παλιά ρούχα:

  1. Νιώθω καλά όταν το φοράω;

  2. Μου φαίνεται καλό όταν το φοράω;

  3. Είμαι άνετα σε αυτό;

  4. Είναι εκτός μόδας και δεν επιστρέφει; Και ακόμα κι αν το έκανε, είναι πιθανό να θέλω την ενημερωμένη έκδοση;

  5. Έχει αλλάξει ο τρόπος ζωής μου; Ίσως συνηθίζατε να εργάζεστε σε ένα γραφείο, αλλά τώρα εργάζεστε ανεξάρτητα από το σπίτι, οπότε δεν χρειάζεστε «ρούχα γραφείου».

  6. Διατηρεί κάποια συναισθηματική αξία;

  7. Χρειάζεται καθαρισμός ή αλλαγή;

Αύξηση της ζήτησης για τα κέντρα ανακύκλωσης


Στην πραγματικότητα, έχει αναφερθεί αύξηση 500% στις αναζητήσεις Google, όπως «πότε θα ανοίξουν τα κέντρα ανακύκλωσης», αφού πολλά έκλεισαν λόγω του Covid-19. Η Delta Global, πάροχος συσκευασίας και ειδικός λιανικής, προσθέτει:


«Τα προφανή οφέλη της επαναχρησιμοποίησης, της ανακύκλωσης και της επαναπροσδιορισμού παλιών αντικειμένων που βρίσκουμε κατά τον καθαρισμό της ντουλάπας μας, είναι περιβαλλοντικά. Υπάρχουν επίσης σαφείς εξοικονομήσεις κόστους που μπορούν να γίνουν μεγιστοποιώντας τη διάρκεια ζωής των αντικειμένων που έχουμε ήδη αγοράσει. Ένα λιγότερο προφανές όφελος είναι ο θετικός αντίκτυπος που μπορεί να έχει στη συναισθηματική και ψυχολογική μας ευεξία, ιδιαίτερα σε μια περίοδο γεμάτη άγχος, αντιξοότητες και πλήξη».


Ποια χώρα της ΕΕ θέλει περισσότερο να ανακυκλώσει παλιά ρούχα;



Η SaveOnEnergy βρήκε ότι οι αναζητήσεις Google όπως «ανακύκλωση ρούχων» είναι προς το παρόν υψηλότερες στην Ιρλανδία. Στην πραγματικότητα, τις τελευταίες 30 ημέρες, 12.670 άτομα στην Ιρλανδία αναζήτησαν στο Google πώς να ανακυκλώσουν παλιά ρούχα. Αυτό ακολουθείται από αναζητήσεις ανακύκλωσης ρούχων στη Γερμανία (9.390) και τις Κάτω Χώρες (6.840.) Στο άλλο άκρο της κλίμακας βρίσκουμε χώρες όπως το Λουξεμβούργο, η Σλοβενία και η Σλοβακία. Στο Λουξεμβούργο, μόνο 330 άτομα το μήνα αναζητούν λέξεις-κλειδιά όπως «ανακύκλωση ρούχων». Ενώ βρίσκεστε στη Σλοβενία και τη Σλοβακία, είναι τουλάχιστον 300 και 270 αναζητήσεις το μήνα, αντίστοιχα.


Οι 10 κορυφαίες χώρες της Ευρώπης στην ανακύκλωση ρούχων

  1. Ιρλανδία

  2. Γερμανία

  3. Ολλανδία

  4. Γαλλία

  5. Ισπανία

  6. Πολωνία

  7. Ιταλία

  8. Δανία

  9. Σουηδία

  10. Τσεχία

Τα είδη των ρούχων που ανακυκλώνουν οι 10 κορυφαίες χώρες



Προφανώς, τα πέντε πιο φορεμένα είδη ένδυσης παγκοσμίως είναι μπλουζάκια, τζιν, παπούτσια, εσώρουχα και παλτά. Η SaveOnEnergy ανέλυσε τον όγκο αναζήτησης με μεγαλύτερη λεπτομέρεια για να ανακαλύψει ποια από τα πιο φθαρμένα είδη ένδυσης ανακυκλώνονται περισσότερο σε καθεμία από τις δέκα πρώτες χώρες της ΕΕ που αναφέρονται παραπάνω. Παπούτσια και τζιν ανταγωνίζονται για την κορυφαία θέση. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα παπούτσια είναι το πιο ανακυκλωμένο ρούχο στο 70% των δέκα χωρών που αναλύθηκαν, συμπεριλαμβανομένης της Ιρλανδίας, των Κάτω Χωρών και της Ισπανίας. Ενώ τα τζιν είναι το πιο ανακυκλωμένο ρούχο στο 30% των δέκα χωρών που αναλύθηκαν, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Comments


bottom of page