top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Νησί Eigg: Ο πρωτοπόρος στον βιώσιμο τρόπο ζωής



Όταν αναφερόμαστε σε πρωτοπορίες στον χώρο της ενέργειας , είναι λογικό κανείς να σκεφτεί μεγάλα μηχανολογικά έργα που εκμεταλλεύονται αποδοτικά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας , προσφέροντας ανεξαρτησία από τα ορυκτά καύσιμα. Στην περίπτωση του νησιού Eigg όμως , οι κάτοικοι έχουν μια πιο απλοϊκή και μινιμαλιστική προσέγγιση στην παραγωγή και χρήση της ενέργειας. Πρόκειται για ένα μικρό νησί μόλις 100 κατοίκων που βρίσκεται 24 χιλιόμετρα από τις ακτές τις Σκωτίας το οποίο όμως αποτελεί παγκόσμιο παράδειγμα προς μίμηση καθώς η μέση κατανάλωση ενέργειας ανά κατοικία είναι 50% χαμηλότερη από τον μέσο όρο της χώρας.


Το νησί αυτό αποτελεί την πρώτη κοινότητα στον κόσμο όπου η ενέργεια δεν προέρχεται από το ηλεκτρικό δίκτυο της ενδοχώρας. Η απαιτούμενη ηλεκτρική ισχύς παράγεται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας , κυρίως υδροηλεκτρική ενώ κάθε κατοικία στο νησί έχει όριο κατανάλωσης ενέργειας τα 5 KW ή 10 KW στην περίπτωση των επιχειρήσεων. Υπέρβαση του ορίου αυτού έχει ως συνέπεια την διακοπή της παροχής ρεύματος , την οποία μπορεί να επαναφέρει μόνο ο υπεύθυνος συντήρησης του δικτύου. Για να αποτραπούν τέτοιες περιπτώσεις , κάθε σπίτι έχει μετρητές ενέργειας που δίνουν την δυνατότητα στους κατοίκους να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή την ενέργεια που τους απομένει και να τους ειδοποιεί όταν αυτή τελειώνει. Με την τακτική αυτή οι κάτοικοι αναπτύσσουν έναν πιο συντηρητικό και αποδοτικό τρόπο ζωής χωρίς αδικαιολόγητες σπατάλες. Παράλληλα λόγω της μεταβλητότητας των καιρικών και φυσικών φαινομένων , σε περιόδους χαμηλής παραγωγής ενέργειας οι κάτοικοι ενημερώνονται άμεσα προκειμένου να μειώσουν την χρήση ηλεκτρικών συσκευών για την αποφυγή εξάντλησης των αποθεμάτων. Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης υπάρχει η δυνατότητα χρήση diesel γεννητριών για την προσωρινή κάλυψη των αναγκών.


Παράλληλα έχει δημιουργηθεί μια οργάνωση με το όνομα EGT (Eigg Heritage Trust) η οποία επιβλέπει το δίκτυο και βελτιώνει την αποδοτικότητα της κοινότητας. Διαθέτει κατοικίες στο νησί τις οποίες μισθώνει στους κατοίκους και εγκαθιστά δωρεάν βελτιώσεις όπως μόνωση , ηλιακό θερμοσίφωνα κ.α χωρίς επιπλέον χρέωση. Παράλληλα προσφέρει εκπτώσεις της τάξεως του 50% σε εξοπλισμό που συμβάλλει στην μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Αυτός μπορεί να είναι ποδήλατα και θερμοκήπια για τοπική παραγωγή προϊόντων. Το σύνολο των ενεργειών του ΕGT έχουν ως αποτέλεσμα την σημαντική μείωση της κατανάλωση ενέργειας και των εκπομπών διοξειδίου από τις επιχειρήσεις και κατοικίες του νησιού. Η μέση ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο ανά κατοικία είναι 2160 KWh η οποία είναι εξαιρετικά χαμηλή συγκριτικά με τις 4200 KWh στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ετήσια παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα ακολουθεί το ίδιο μοτίβο καθώς ανέρχεται στους 4.5 τόνους σε ετήσια βάση συγκριτικά με τους 6 τόνους στο Ηνωμένο Βασίλειο.


Το νησί Eigg έχει καταφέρει να ξεφύγει από την ανάγκη των ορυκτών καυσίμων , αναπτύσσοντας ένα ευσταθές και οικονομικό δίκτυο , αυξάνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής. Η κοινότητα έχει ως βασική αρχή της την ισότητα και την αλληλεγγύη καθώς κάθε κατοικία δικαιούται το ίδιο ποσό ενέργειας και το σύνολο των κατοίκων δρα με κύριο άξονα το συμφέρον της κοινότητας. Ακολουθώντας το παράδειγμα της μικρής αυτής κοινωνίας θα κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς την θέσπιση μίας πράσινης ιδεολογίας.

bottom of page