top of page
Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Νέος διαστημικός δορυφόρος για τον εντοπισμό των βιομηχανικών εκπομπών μεθανίου



Το μεθάνιο μπορεί να μην είναι τόσο άφθονο στην ατμόσφαιρα όσο το διοξείδιο του άνθρακα, αλλά με δυναμικότητα υπερθέρμανσης του πλανήτη πολλές φορές μεγαλύτερη από το διοξείδιο του άνθρακα, η επιτήρηση και ο έλεγχος των βιομηχανικών εκπομπών αυτού του ισχυρού αερίου είναι επιτακτική για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.


Η GHGSat είναι μια «New Space» πρωτοβουλία, που βασίζεται σε δεδομένα του δορυφόρου Copernicus Sentinel-5P για τη χαρτογράφηση των σημείων εκπομπής μεθανίου - και ο δορυφόρος Claire έχει πλέον συλλέξει περισσότερες από 60.000 μετρήσεις μεθανίου από βιομηχανικές εγκαταστάσεις σε όλο τον κόσμο.


Ο ρόλος του δορυφόρου Copernicus Sentinel-5P είναι η χαρτογράφηση μιας σειράς ατμοσφαιρικών αερίων ανά τον κόσμο κάθε 24 ώρες. Το φασματόμετρο Tropomi παρέχει δεδομένα με χωρική ανάλυση έως 7 km × 5,5 km για το μεθάνιο, αλλά αυτά τα δεδομένα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό συγκεκριμένων εγκαταστάσεων που είναι υπεύθυνες για τις εκπομπές. Ωστόσο, ο δορυφόρος επίδειξης της GHGSat «Claire» μπορεί, αλλά με λίγη καθοδήγηση από το Sentinel-5P.


Με βάση τα δεδομένα του Sentinel-5P, η GHGSat έχει αναθέσει στο δορυφόρο Claire να εστιάσει στις πηγές μεθανίου. Χρησιμοποιώντας αυτήν την προσέγγιση, η GHGSat κατάφερε να αποδώσει μεγάλες διαρροές μεθανίου σε συγκεκριμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις.


Αυτό προσελκύει την προσοχή των διαχειριστών που είναι υπεύθυνοι για τις εκπομπές από βιομηχανίες στον τομέα του πετρελαίου και φυσικού αερίου, της διαχείρισης αποβλήτων, των εξορύξεων, της γεωργίας και της παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.


Το σκέλος των κλιματικών επενδύσεων της πρωτοβουλίας για το κλίμα πετρελαίου και φυσικού αερίου OGCI (Oil & Gas Climate Initiative) έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, συμπεριλαμβανομένης και της επένδυσης στη GHGSat.


Η Διευθύνουσα Σύμβουλος για τις κλιματικές επενδύσεις της OGCI, Rhea Hamilton, λέει, «Το προϊόν παρακολούθησης μεθανίου της GHGSat έχει επιτύχει εντυπωσιακά αποτελέσματα και είναι ελκυστικό για τους φορείς εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου.


«Η εταιρεία εντόπισε σημαντικές διαρροές μεθανίου και υποστήριξε τους χειριστές στην κατανόηση των αποτελεσμάτων, προκαλώντας διορθωτικά μέτρα. Η OGCI Climate Investments ανυπομονεί να παρακολουθήσει το GHGSat να μεγαλώνει για να εξυπηρετεί περισσότερους φορείς».


Μετά το δορυφόρο επίδειξης Claire, η GHGSat σχεδιάζει να αναπτύξει έναν «αστερισμό» 10 δορυφόρων που θα λειτουργούν έως το 2022. Ο επόμενος δορυφόρος, ο Iris, ο οποίος θα μπορεί να εντοπίσει ακόμη μικρότερες διαρροές μεθανίου, είναι ένας από τους 53 δορυφόρους και η εκτόξευσή του είναι προγραμματισμένη για τα μέσα Αυγούστου.


Το Iris θα προσφέρει χωρική ανάλυση 25 μέτρων σε σύγκριση με την ανάλυση 50 μέτρων της Claire, επιτρέποντας επομένως τον εντοπισμό του μεθανίου με μεγαλύτερη ακρίβεια.


Παράλληλα με την αναμενόμενη αυξημένη απόδοση της Iris, η GHGSat αντιμετωπίζει την αυξανόμενη ζήτηση για υπηρεσίες ανάλυσης και προγνωστικά μοντέλα. Για παράδειγμα, οι ειδικές αναλύσεις και αναφορές μεθανίου είναι δυνατές για τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και τους ενδιαφερόμενους φορείς που είναι υπεύθυνοι για περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και διακυβερνητικούς παράγοντες για την κατανόηση του επενδυτικού κινδύνου και των ευκαιριών ανάπτυξης.


Εν αναμονή των δεδομένων από την Iris, την ESA, ο Καναδικός Οργανισμός Διαστήματος και η GHGSat συνεργάστηκαν μετά από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ώστε να διαθέτουν ελεύθερα το 5% των δεδομένων της Iris για ερευνητικούς σκοπούς.


Με πληροφορίες από «European Space Agency».

Comments


bottom of page