top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Με κάμερες και drones στη μάχη κατά των πυρκαγιών το ΥΠΕΝΛίγο μόνο χρονικό διάστημα πριν ξεκινήσει μια ακόμη θερινή περίοδος με τους κινδύνους που αυτή φέρνει για τον μειούμενο δασικό πλούτο της χώρας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανάβει το «πράσινο φως» σε πρωτοποριακές μεθόδους πρόληψης των πυρκαγιών. Κάτι που έχει αποδειχθεί ότι άργησε πολύ καθώς η τεχνολογία προχωρά με αλματώδεις ρυθμούς και στην προκειμένη περίπτωση μπορεί και πρέπει να επιστρατευθεί προκειμένου να προστατευθούν κατά το δυνατόν τα απειλούμενα δάση.


Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με έγγραφο της Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών της Επιθεώρησης Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Μακεδονίας-Θράκης, διατυπώνεται θετική γνώμη για το σχέδιο σύμβασης του υποέργου «Προμήθεια και εγκατάσταση Συστήματος ασύρματης ηλεκτρονικής προληπτικής δασοπροστασίας με τη χρήση καμερών με υπέρυθρους αισθητήρες για την αναγνώριση καπνού και τη χρήση drone».


Η προμήθεια και εγκατάσταση του εν λόγω συστήματος έχει συνολικό προϋπολογισμό 1.488.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και εντάσσεται στο πρόγραμμα «Πρόληψη ζημιών σε δάση εξαιτίας δασικών πυρκαγιών, φυσικών καταστροφών και καταστροφικών συμβάντων», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ η εφαρμογή του προβλέπεται καταρχήν στον Δήμο Ωραιοκάστρου, με πρωτοβουλία του οποίου ξεκίνησε το όλο εγχείρημα και εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση.


Το καινοτόμο σύστημα δασοπροστασίας σε πρώτη φάση θα λειτουργήσει πιλοτικά, ενώ θα καλύπτει αρχικά τη δασική περιοχή της Νεοχωρούδας και τη δασική έκταση που εκτείνεται μεταξύ Ωραιοκάστρου και Πενταλόφου.


Κατόπιν σχετικής διακήρυξης και της υποβολής όλων των απαραίτητων εγγράφων για την εξέταση της νομιμότητας της διαδικασίας ανάθεσης, τη σύμβαση ανέλαβε η Ένωση Εταιρειών Satways Ltd-Globismart A.E., που κρίθηκε μειοδότης και αναμένεται πλέον η υπογραφή της από τους εκπροσώπους αυτής και του Δήμου Ωραιοκάστρου.


Κατά πληροφορίες, το drone, το οποίο θα επικοινωνεί με τις κάμερες, θα είναι εξοπλισμένο και με μια ειδική οβίδα που θα χρησιμοποιείται εάν χρειαστεί για την άμεση κατάσβεση μικρής εστίας φωτιάς.


Με άλλη απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δασών του ΥΠΕΝ (Επιθεώρηση Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Αττικής-Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών) διατυπώνεται θετική γνώμη για το σχέδιο σύμβασης και τη διαδικασία ανάθεσης του υποέργου «Προμήθεια Εξοπλισμού Ανίχνευσης-Πυρόσβεσης» της Πράξης «Αντιπυρική Προστασία των Δημοτικών Αλσυλλίων Δήμου Πεντέλης», συνολικού προϋπολογισμού 351.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Τη σύμβαση αναλαμβάνει και σε αυτή την περίπτωση η εταιρεία Satways Ολοκληρωμένες Λύσεις Ασφαλείας και Άμυνας, η οποία κρίθηκε μειοδότης.


Η εταιρεία Satways, με μετόχους και διαχειριστές τους Δ. Διαγούρτα και Αν. Κωσταρίδη συστάθηκε το 2006 και εμφανίζει ανοδική πορεία, με τον τζίρο της να φτάνει τα 2,2 εκατ. ευρώ, ενώ είναι κερδοφόρα.


Όσο για την Globismart έχει συσταθεί το 2021 και φέρεται να συνδέεται με τα ίδια επιχειρηματικά συμφέροντα που ελέγχουν την γνωστή στην αγορά των φωτιστικών σωμάτων led εταιρεία Globiled.


Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο πρώτος δήμος της χώρας που έχει εγκαταστήσει σύστημα 24ωρης επιτήρησης στο δασικό περιβάλλον μέσω drones είναι από το 2022 ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Ειδικότερα, οι θερμικές ψηφιακές κάμερες με τις οποίες είναι εξοπλισμένα τα drones που περιπολούν έχουν τη δυνατότητα να στέλνουν σε πραγματικό χρόνο, εικόνα υψηλής ευκρίνειας σε σταθμό ελέγχου που βρίσκεται στο δημαρχείο.


Υπενθυμίζεται ότι από διετίας και στο πλαίσιο του σχεδίου ανάπτυξης του στόλου πυρόσβεσης, έχει δρομολογηθεί η προμήθεια σε κεντρικό επίπεδο μη επανδρωμένων drones, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Τα drones αυτά θα χρησιμοποιούνται για αεροπορική επιτήρηση, ενώ θα επικοινωνούν με το επιχειρησιακό κέντρο επιτήρησης, προκειμένου να προληφθούν και να αντιμετωπιστούν καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Επιπλέον, σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθούν και για τη σπορά ή αναδάσωση δυσπρόσιτων καμένων περιοχών.


ΠΗΓΗ: newmoney.grComments


bottom of page