top of page
Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Μεγάλο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των εμφιαλωμένων νερών



Το νερό της βρύσης είναι χιλιάδες φορές καλύτερο για το περιβάλλον από το εμφιαλωμένο, σύμφωνα με επιστήμονες.


Στην πραγματικότητα, όπως αναφέρουν, χρειάζεται τρεις φορές περισσότερο νερό για να παραχθεί ένα πλαστικό μπουκάλι από όσο μπορεί να χωρέσει.


Αυτό προκύπτει από μελέτη ερευνητών στο Ινστιτούτο της Βαρκελώνης για την Παγκόσμια Υγεία (ISGlobal).


Η έρευνα επικεντρώθηκε στη Βαρκελώνη, η οποία φιλοξενεί περίπου 1,35 εκατομμύρια κατοίκους – σχεδόν το 60% των οποίων καταναλώνει εμφιαλωμένο νερό τουλάχιστον μερικές φορές.


Χρησιμοποίησαν μια μέθοδο που ονομάζεται «εκτίμηση κύκλου ζωής», που εκτιμά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις ενός αντικειμένου σε όλη τη διάρκεια ζωής του. Αυτό περιλαμβάνει την εξαγωγή πρώτων υλών, την κατασκευή, τη μεταφορά, τη διανομή, τη χρήση και τη διάθεση.


Η μελέτη της ISGlobal διαπίστωσε ότι εάν κάθε κάτοικος στη Βαρκελώνη στρέφονταν στο εμφιαλωμένο νερό, η εξαγωγή των πρώτων υλών θα κόστιζε πάνω από 70 εκατομμύρια ευρώ και θα οδηγούσε στην απώλεια 1,43 ζωικών ειδών κάθε χρόνο.


Αυτό θα είχε 1400 φορές μεγαλύτερο αντίκτυπο στα οικοσυστήματα και 3500 φορές υψηλότερο κόστος για το περιβάλλον σε πόρους, από ό, τι αν ολόκληρη η πόλη έπρεπε να πίνει νερό βρύσης.


Η ερευνήτρια του ISGlobal, Cristina Villaneuva, λέει ότι υπήρξαν σημαντικές βελτιώσεις στην ποιότητα του νερού της βρύσης στη Βαρκελώνη τα τελευταία χρόνια.


«Ωστόσο, αυτή η σημαντική βελτίωση δεν αντικατοπτρίζεται από την αύξηση της κατανάλωσης νερού από τη βρύση, κάτι που υποδηλώνει ότι η κατανάλωση νερού θα μπορούσε να κινητοποιείται από υποκειμενικούς παράγοντες, πέρα από την ποιότητα».


Comments


bottom of page