top of page
Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Ιταλία: «Σκεπάζουν» παγετώνα για να τον «σώσουν» από το καλοκαίρι


Ένας απέραντος μουσαμάς απλώνεται πάνω στο χιόνι του παγετώνα Presena. Το καλοκαίρι είναι εδώ και ο αλπικός πάγος προστατεύεται από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Στη βόρεια Ιταλία, ο παγετώνας Presena έχει χάσει περισσότερο από το ένα τρίτο του όγκου του από το 1993.


Μόλις τελειώσει η εποχή του σκι και τα τελεφερίκ σταματήσουν τη λειτουργία τους, οι συντηρητές αγωνίζονται να σταματήσουν να το λιώσιμο του χιονιού χρησιμοποιώντας λευκούς μουσαμάδες που εμποδίζουν τις ακτίνες του ήλιου.


«Αυτή η περιοχή συρρικνώνεται συνεχώς, οπότε καλύπτουμε όσο το δυνατόν περισσότερο», εξηγεί ο Davide Panizza, ο οποίος είναι επικεφαλής της εταιρείας Carosello-Tonale που εκτελεί την εργασία.


Από την κάλυψη περίπου 30.000 τετραγωνικών μέτρων το 2008 όταν ξεκίνησε το έργο, η ομάδα του τοποθετεί τώρα 100.000 τετραγωνικά μέτρα.


Τα καλύμματα είναι «μουσαμάς από γεωυφάσματα που αντανακλούν το φως του ήλιου, διατηρώντας μια θερμοκρασία χαμηλότερη από την εξωτερική και διατηρώντας έτσι όσο το δυνατόν περισσότερο χιόνι», είπε στο AFP.


Στα σύνορα μεταξύ των περιοχών της Λομβαρδίας και του Trentino Alto Adige, οι εργαζόμενοι ξετυλίγουν τα φύλλα σε μεγάλες λωρίδες, καλύπτοντας μια περιοχή σε υψόμετρο 2700-3000 m. Μόλις τοποθετηθούν στη θέση τους, τα σεντόνια, που έχουν διαστάσεις 70 m έως 5 m, είναι σχεδόν διακριτά.


«Υπάρχουν συστήματα κάλυψης παγετώνων παρόμοια με τα δικά μας σε μερικούς αυστριακούς παγετώνες, αλλά η επιφάνεια που καλύπτεται από τους μουσαμάδες είναι πολύ μικρότερη», δήλωσε ο Panizza.


Οι αυστριακοί μουσαμάδες κοστίζουν έως 400 € ο καθένας και χρειάζονται έξι εβδομάδες στην ομάδα για να τα εγκαταστήσουν - και άλλες έξι εβδομάδες για να τα αφαιρέσουν πριν ξεκινήσει ξανά ο χειμώνας.


Ο Franco Del Pero ηγείται της επιχείρησης και λέει ότι οι τεχνολογικές βελτιώσεις σημαίνουν ότι οι πιο σύγχρονοι μουσαμάδες προστατεύουν καλύτερα από τις προηγούμενες εκδόσεις. «Όταν τους αφαιρούμε τον Σεπτέμβριο και βλέπουμε ότι έκαναν τη δουλειά τους, αισθανόμαστε περήφανοι», λέει.


Με πληροφορίες από «The Guardian»

Comments


bottom of page