top of page
Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Η ESA και η NASA ενώνουν τις δυνάμεις τους για να «κατανοήσουν» την κλιματική αλλαγή



Η κλιματική αλλαγή είναι, αναμφισβήτητα, η μεγαλύτερη περιβαλλοντική πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης. Για την αντιμετώπιση αυτού του μείζονος ζητήματος, οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων όχι μόνο χρειάζονται ακριβείς πληροφορίες για το πώς ο κόσμος μας αλλάζει τώρα, αλλά και προβλέψεις για το τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον.


Η σωστή γνώση του τρόπου με τον οποίο η Γη συμπεριφέρεται ως ένα σύστημα είναι το θεμέλιο σε όλα αυτά - και τα κομμάτια αυτού του περίπλοκου παζλ προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από δορυφόρους σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας. Για να διασφαλιστεί ότι τα δεδομένα από δορυφόρους που παρακολουθούν τη Γη χρησιμοποιούνται στο μέγιστο δυνατό όφελος, περαιτέρω επιστήμη και, τελικά, φέρνουν το μεγαλύτερο όφελος στην ανθρωπότητα, η ESA και η NASA έχουν δημιουργήσει μια στρατηγική εταιρική σχέση για την επιστήμη της Γης και την κλιματική αλλαγή.


Ο Αναπληρωτής Διευθυντής Προγραμμάτων Παρατήρησης της Γης της ESA, Toni Tolker-Nielsen, δήλωσε: «Βλέπουμε ήδη τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος μέσω της αύξησης των θερμοκρασιών, της αύξησης της στάθμης της θάλασσας, της τήξης του πάγου και της απόψυξης, για παράδειγμα. Τόσο η ESA όσο και η NASA διαθέτουν εξαιρετικά εργαλεία και την τεχνογνωσία για την προώθηση της επιστήμης της Γης, οπότε συνεργαζόμενοι θα είμαστε σε θέση να επιτύχουμε πολλά περισσότερα.


Η συνεργασία επισημοποιήθηκε όταν ο Γενικός Διευθυντής της ESA, Josef Aschbacher και ο Διαχειριστής της NASA, Bill Nelson, υπέγραψαν μια δήλωση προθέσεων. Αυτό στοχεύει στο να ανοίξει το δρόμο για μια παγκόσμια απάντηση στην κλιματική αλλαγή, μέσω της παρακολούθησης της Γης και του περιβάλλοντός της με τις συνδυασμένες προσπάθειές τους στις παρατηρήσεις, την έρευνα και τις εφαρμογές της Γης.


«Η αλλαγή του κλίματος είναι μια ολοκληρωμένη γέφυρα, μια παγκόσμια πρόκληση που απαιτεί δράση - τώρα», δήλωσε ο διαχειριστής της NASA Μπιλ Νέλσον. «Η NASA και η ESA πρωτοστατούν στο διάστημα, δημιουργώντας μια άνευ προηγουμένου στρατηγική συνεργασία στην επιστήμη της Γης. Αυτή η συμφωνία θα θέσει τα πρότυπα για τη μελλοντική διεθνή συνεργασία, παρέχοντας τις πληροφορίες που είναι τόσο απαραίτητες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτει η κλιματική αλλαγή και βοηθώντας στην απάντηση και την αντιμετώπιση των πιο πιεστικών ερωτήσεων της επιστήμης της Γης προς όφελος των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρώπης και ο κόσμος.»



Δεν είναι η πρώτη φορά που η ESA και η NASA ενώθηκαν δυνάμεις. Για παράδειγμα, οι ομάδες της ESA και της NASA συνεργάστηκαν σε επιτόπιες εκστρατείες στην Αρκτική για να επικυρώσουν τις αντίστοιχες αποστολές CryoSat και ICESat. Συνεργάζονται επίσης και με άλλους εταίρους στην πρόσφατη αποστολή Copernicus Sentinel-6, η οποία είναι μια νέα αποστολή για την επέκταση του μακροπρόθεσμου ρεκόρ της αύξησης της στάθμης της θάλασσας.


Τον Μάιο, η NASA ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο Γήινων Συστημάτων, το οποίο θα σχεδιάσει ένα νέο σύνολο αποστολών με επίκεντρο τη Γη για να παρέχει βασικές πληροφορίες για την καθοδήγηση των προσπαθειών που σχετίζονται με την αλλαγή του κλίματος, τον μετριασμό των καταστροφών, την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών και τη βελτίωση των γεωργικών διαδικασιών σε πραγματικό χρόνο. Η κοινή δήλωση προθέσεων συμπληρώνει τις δραστηριότητες που βρίσκονται σε εξέλιξη για το Παρατηρητήριο Συστημάτων Γης.


Επιπλέον, η ESA και η NASA καθορίζουν επί του παρόντος μια νέα αποστολή βαρύτητας για να ρίξει νέο φως σε βασικές διαδικασίες του συστήματος της Γης, όπως ο κύκλος του νερού. Για παράδειγμα, θα «ζυγίσει» νερό στις διάφορες τοποθεσίες του, όπως υπόγεια και στους ωκεανούς, για να κατανοήσει τη διανομή και τη μεταφορά μάζας νερού.


Μέσω της νέας στρατηγικής εταιρικής σχέσης, η ESA και η NASA θα διερευνήσουν και θα αναπτύξουν νέους τρόπους για να συνεργαστούν, να επιτύχουν συνέργεια μεταξύ των δραστηριοτήτων τους, να συντονίσουν και να συνεργαστούν σε βασικά στρατηγικά συμφέροντα προγραμματισμού, επιστημονικής και πολιτικής και να εντοπίσουν διαδικασίες που θα λειτουργούν πιο αποτελεσματικά και γρήγορα μαζί.


Ο Josef Aschbacher, σημείωσε,

«Χωρίς αμφιβολία, ο χώρος είναι το καλύτερο πλεονέκτημα για τη μέτρηση και την παρακολούθηση της κλιματικής αλλαγής, αλλά η ένωση δυνάμεων είναι επίσης κλειδί για την αντιμετώπιση αυτού του παγκόσμιου ζητήματος. Γι 'αυτό η σημερινή συμφωνία μεταξύ των οργανισμών μας είναι τόσο σημαντική. Ο συγχρονισμός είναι επίσης σημαντικός, ειδικά καθώς κοιτάζουμε τη διάσκεψη COP26 για το κλίμα αργότερα φέτος, όπου έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε περαιτέρω το χώρο αναπόσπαστο μέρος της λύσης όσον αφορά τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.»

Comments


bottom of page