top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Η πράσινη μετάβαση απαιτεί μεταρρυθμίσεις και όχι επικοινωνιακά πυροτεχνήματα

Άρθρο του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου, σε ένθετο της«Onevoice» για την Αειφόρο Ανάπτυξη



«Οι κυβερνητικές επιλογές τα τελευταία 2,5 χρόνια μάς απομακρύνουν από τις βαθύτατες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η Ελλάδα για να προχωρήσει στην κλιματική ουδετερότητα και αδυνατίζουν τη θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Όλοι γνωρίζουμε ότι η πραγματική ανάπτυξη και η πράσινη μετάβαση δεν επιτυγχάνονται με προχειρότητες και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, ούτε φυσικά με μία αδύναμη πολιτεία, με ολιγοπώλια και τακτοποιήσεις ημετέρων», σημειώνει ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, με άρθρο του που δημοσιεύεται σε ένθετο της «Onevoice» για την Αειφόρο Ανάπτυξη.


Προσθέτει πως η ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν στερείται μόνο σχεδίου, αλλά περιλαμβάνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που οδήγησαν την Ελλάδα στη χρεωκοπία, στην κρίση που έφερε τα μνημόνια και την ύφεση και σε όλα αυτά που θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας και αναφέρει συγκεκριμένα παραδείγματα:


Τον κλιματικό νόμο που έχει καθυστερήσει αλλά και στερείται ουσιαστικού περιεχομένου, δε συζητάει για νέο παραγωγικό πρότυπο, ενώ η κοινωνική συμμετοχή και διαβούλευση είναι ανύπαρκτη.


Την απολιγνιτοποίηση που είναι ένα ακόμα deal της κυβέρνησης Μητσοτάκη και δε συνδέεται με τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας. Μία προσχηματική εξαγγελία που έχει ήδη φέρει ανεργία και απόγνωση στις λιγνιτικές περιοχές αλλά και δέσμευση της Ελλάδας στο φυσικό αέριο για δεκαετίες.


Τη δήθεν απλοποίηση της αδειοδότησης έργων ΑΠΕ, με τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο 4685/2020, που οδήγησε σε υπερθέρμανση και αλαλούμ καθώς και σε έντονες τοπικές αντιθέσεις κατά των ΑΠΕ, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση έχει ναρκοθετήσει τις ενεργειακές κοινότητες και τον πλουραλισμό στην παραγωγή ενέργειας, που θα μείωναν το ενεργειακό κόστος της τοπικής κοινωνίας και θα πρόσφεραν την απαιτούμενη συναίνεση στις χωροθετήσεις έργων ΑΠΕ στην περιφέρεια.


Ο Σ.Φάμελλος στέκεται επίσης στο κόστος ενέργειας: «Το ράλι ακρίβειας αποκτά μόνιμα χαρακτηριστικά και αμφισβητεί την πρόσβαση νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην ενέργεια. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από τη διεθνή συγκυρία, εφόσον οι «πρωτιές» της Ελλάδας στη χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη έχουν την υπογραφή της. Δική της επιλογή ήταν οι αυξήσεις 15%-20% στα τιμολόγια της ΔΕΗ τον Σεπτέμβριο του 2021, η αισχροκέρδεια και η χειραγώγηση τιμών με συμμετοχή της ΔΕΗ εις βάρος όλων των καταναλωτών, η έλλειψη διμερών/προθεσμιακών συμβολαίων για αντιστάθμιση κινδύνου και τα κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων για λίγους στην αγορά εξισορρόπησης. Έχουμε μία ρηχή και ανώριμη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ολιγοπωλίων, χωρίς ρύθμιση και έλεγχο από τις υπεύθυνες ρυθμιστικές αρχές (ΡΑΕ και Ανταγωνισμού) που θα έπρεπε να λειτουργούν πραγματικά ανεξάρτητα».


«Είναι προφανές ότι τα ελλείμματα στην ενεργειακή και στην κλιματική πολιτική διακυβεύουν το μέλλον της Ελλάδας. Για το λόγο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θέτει την αναγκαιότητα ανατροπής αυτής της κυβέρνησης για μία προοδευτική διακυβέρνηση που θα στηρίξει το μέλλον της χώρας», τονίζει κλείνοντας.


Comments


bottom of page