top of page
Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Η Νορβηγία σχεδιάζει εξορύξεις πετρελαίου σε ανέγγιχτες περιοχές της Αρκτικής

Έγινε ενημέρωση: 31 Αυγ 2020



Μια δημόσια διαβούλευση για το άνοιγμα εννέα νέων πετρελαιοπηγών της Νορβηγίας έκλεισε την Τετάρτη. Οι εν λόγω περιοχές είναι πολύ πιο βόρεια στην Αρκτική από τις παραχωρήσεις που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ για την Αλάσκα αυτό το μήνα.


Οι ειδικοί λένε ότι η περιοχή θεωρείται επικίνδυνη τόσο από περιβαλλοντική άποψη όσο και από άποψη κερδοφορίας. Λένε επίσης ότι η απόφαση κινδυνεύει να ανταγωνιστεί άλλα έθνη που είναι συμβαλλόμενα μέρη στη συνθήκη 100 ετών Svalbard, η οποία ρυθμίζει τη δραστηριότητα στην εν λόγω περιοχή.


Ο Ilan Kelman, καθηγητής κινδύνου, ανθεκτικότητας και παγκόσμιας υγείας στο Πανεπιστήμιο UCL και Agder στη Νορβηγία, λέει ότι δεν υπάρχει ασφαλής εξόρυξη πετρελαίου στις αρκτικές συνθήκες. «Ανεξάρτητα από τις αλλαγές στο περιβάλλον, η Αρκτική είναι ένα πολύ σκληρό μέρος. Πολλά μπορούν να πάνε στραβά και όταν κάτι πάει στραβά… μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένη ζημιά για μεγάλο χρονικό διάστημα», είπε.


Ο Helge Ryggvik, ιστορικός πετρελαίου στο Πανεπιστήμιο του Όσλο, αναφέρει ότι η κίνηση της Νορβηγίας είναι αποτέλεσμα της ανταγωνιστικής βιομηχανίας πετρελαίου, μιας κρίσης που επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού. «Όταν η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Έρνα Σόλμπεργκ ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει τη δημοπρασία μίσθωσης, ήταν το αποκορύφωμα μιας διαδικασίας δεκαετίας που είδε τη Νορβηγία να βγαίνει αργά πιο βορειότερα», είπε.


H Νορβηγία έθεσε το νότιο όριο των θαλάσσιων πάγων, νότια από το Σβάλμπαρντ τον Ιούνιο. Οι έρευνες για πετρέλαιο βορειότερα από το σημείο αυτό απαγορεύονται.


Οι WWF, Friends of the Earth Norway, Greenpeace and Nature & Youth έστειλαν στη νορβηγική κυβέρνηση μια ανοιχτή επιστολή τη Δευτέρα, επισημαίνοντας ότι στους προηγούμενους οκτώ γύρους παραχώρησης μεταξύ 2002 και 2019, η κυβέρνηση είχε χορηγήσει άδειες σε περιοχές όπου το υπουργείο περιβάλλοντοόσο και από αλλά αρμόδια νορβηγικά ινστιτούτα συμβούλευαν την εξερεύνηση.


«Δεδομένου ότι δεν έχουμε ακόμη την τεχνολογία για την εκκαθάριση διαρροών σε ένα περιβάλλον της Αρκτικής, δεν έχει νόημα να συνεχίσουμε με την υπεράκτια εξόρυξη εκεί», δήλωσε ο Kelman.


Ο Έρλεντ Τζόρνταλ, πολιτικός σύμβουλος στο Υπουργείο Πετρελαίου και Ενέργειας της Νορβηγίας, είπε: «Μια ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία άνοιξε το μεγαλύτερο μέρος της Θάλασσας του Μπάρεντς για εξερεύνηση πετρελαίου πριν από 30 χρόνια. Η εξαίρεση είναι η νοτιοανατολική Θάλασσα του Μπάρεντς, η οποία άνοιξε με ευρεία κοινοβουλευτική συναίνεση το 2013 μετά από συμφωνία με τη Ρωσία σχετικά με τις θαλάσσιες γραμμές που έχουν διαμορφωθεί στη θάλασσα. Στη Νορβηγία έχουμε μακρά εμπειρία με υγιή και ασφαλή δραστηριότητα πετρελαίου στη Θάλασσα του Μπάρεντς.


«Έχουμε τους αυστηρότερους κανονισμούς υγείας και ασφάλειας στον κόσμο και μια προληπτική πολιτική για συνύπαρξη με την αλιεία και άλλα μέρη που χρησιμοποιούν τη θάλασσα».


Σύμφωνα με τη συνθήκη του Σβάλμπαρντ, η οποία έχει 46 χώρες υπογραφής, η Νορβηγία κατέχει κυριαρχία στο νησί με ορισμένες προϋποθέσεις. Ρυθμίζει τη στρατιωτικοποίηση του αρχιπελάγους και επιτρέπει σε όλους τους υπογράφοντες να συμμετέχουν σε εμπορικές δραστηριότητες εκεί, αν και μέχρι στιγμής μόνο η Ρωσία και η Νορβηγία το έχουν κάνει. Ως κυρίαρχο κράτος, ωστόσο, η Νορβηγία είναι υπεύθυνη για το περιβάλλον και έτσι θα μπορούσε να ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε εξόρυξη πετρελαίου.


«Αν το ήθελε η Νορβηγία, θα μπορούσαν να πάρουν θέση εδώ», είπε ο Κέλμαν. «Γνωρίζουμε ότι τα ορυκτά καύσιμα είναι μια πεπερασμένη πηγή, οπότε πρέπει να ξεφύγουμε από αυτό. Η Νορβηγία και άλλες χώρες έχουν τώρα την ευκαιρία να μειώσουν τη χρήση και την εξόρυξη ορυκτών καυσίμων. Κοιτάζοντας προς το μέλλον, η Νορβηγία θα μπορούσε να ασκήσει το κυριαρχικό της δικαίωμα και να το βελτιώσει για τους ανθρώπους».


Η κίνηση της Νορβηγίας κινδυνεύει επίσης να αυξήσει τις εντάσεις με τη Ρωσία, για την οποία η περιοχή έχει τεράστια στρατηγική σημασία. «Επισήμως η Ρωσία υποστηρίζει τη συνθήκη, αλλά η μετακίνηση της Νορβηγίας σε προηγουμένως ανέγγιχτη περιοχή θα μπορούσε να θεωρηθεί επιθετική».


Ο Κέλμαν είπε: «Ανεξάρτητα από το τι κάνει η Ρωσία στο νότο, πολλές από τις αναλύσεις που εξετάζουμε και ενσωματώνουμε δείχνουν ότι η Ρωσία δεν θέλει πρόκληση στο Σβάλμπαρντ ή αλλού στην Αρκτική. Είναι προς όφελος της Ρωσίας να συνεργαστεί και να κρατήσει τους ανθρώπους στο πλευρό».


«Έτσι, όταν η Νορβηγία μπαίνει ξαφνικά και λέει «Θα ασκήσουμε τα δικαιώματά μας και θα πάμε για αυτήν την εξερεύνηση», η ανοιχτή ερώτηση είναι: είναι πραγματικά για τα ορυκτά καύσιμα ή είναι να προκαλέσει τη Ρωσία ή ένας συνδυασμός και των δύο;».


Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για παραχωρήσεις είναι στις αρχές του 2021, με σκοπό να χορηγηθούν σύντομα.


Με πληροφορίες από «The Guardian».

Comments


bottom of page