top of page
Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Η Κίνα φτάνει ξανά τα ρεκόρ της στην ατμοσφαιρική ρύπανση μετά το lockdown



Τα επίπεδα ατμοσφαιρικών ρύπων που βλάπτουν την υγεία στην Κίνα έχουν υπερβεί τις συγκεντρώσεις την ίδια χρονιά τις τελευταίες 30 ημέρες, για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης του COVID-19. Τα παραπάνω προέκυψαν βάσει των αποτελεσμάτων με που δημοσίευσε το Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA).


Η CREA χρησιμοποιεί επιστημονικά δεδομένα, έρευνες και αποδεικτικά στοιχεία για να υποστηρίξει τις προσπάθειες κυβερνήσεων, εταιρειών και οργανώσεων εκστρατείας σε όλο τον κόσμο στις προσπάθειές τους να κινηθούν προς καθαρή ενέργεια και καθαρό αέρα.


Αυτό περιλαμβάνει PM2.5, NO2, SO2 και όζον. Τα επίπεδα ατμοσφαιρικών ρύπων μειώθηκαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας στην Κίνα τον Φεβρουάριο, έληξε στις αρχές Μαρτίου και πλέον ξεπέρασαν τα επίπεδα πριν από την κρίση.


Η ανάκαμψη φαίνεται να οφείλεται στις βιομηχανικές εκπομπές, καθώς τα επίπεδα ρύπανσης στις μεγαλύτερες πόλεις, το Πεκίνο και τη Σαγκάη, παραμένουν χαμηλότερα από πέρυσι. Γενικότερα, τα επίπεδα ρύπανσης τείνουν να αυξάνονται περισσότερο σε περιοχές όπου η καύση άνθρακα είναι μεγαλύτερη πηγή ρύπανσης. Τα επίπεδα του όζοντος είναι κοντά στο επίπεδο ρεκόρ του 2018.


Η καραντίνα λόγω του COVID-19 είχε δραματικό αντίκτυπο στην κατανάλωση ορυκτών καυσίμων και στην ποιότητα του αέρα της Κίνας - στις 30 ημέρες μετά την αρχική προγραμματισμένη διακοπή της Κινέζικης Πρωτοχρονιάς, στις 3 Φεβρουαρίου, τα εθνικά μέσα επίπεδα PM2.5 μειώθηκαν κατά 33% ενώ το NO2 τα επίπεδα μειώθηκαν κατά 40%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο μετά τις διακοπές το 2019. Οι εκπομπές CO2 μειώθηκαν κατά περίπου 25%, με την παραγωγή ενέργειας με καύση άνθρακα, την παραγωγή τσιμέντου και την κατανάλωση πετρελαίου.


Βρείτε ολόκληρα τα αποτελέσματα της μελέτης εδώ.

Comentarios


bottom of page