top of page
Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Η Ικαρία γίνεται "πράσινη"


Χρήση των ΑΠΕ σε ποσοστό 50%, αλλά και μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων κατά 13.800 τόνους ετησίως, από την ελαχιστοποίηση της λειτουργίας του πετρελαϊκού τοπικού σταθμού παραγωγής, θα επιφέρει η υβριδική μονάδα της ΔΕΗ στην Ικαρία, συνδυάζοντας την αιολική με την υδροηλεκτρική ενέργεια.


Το έργο έχει ονομαστεί Ναέρας από την επιχείρηση, η οποία για την κατασκευή του επένδυσε σε τρέχουσες τιμές περί τα 50 εκατ. ευρώ, ενώ αποτελεί μια πρωτοποριακή λύση για την αποθήκευση «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας, με την ανύψωση ποσοτήτων νερού ανάμεσα σε δύο ταμιευτήρες. Έτσι, οι ποσότητες αυτές λειτουργούν ως φυσική μπαταρία, αφού όταν απελευθερωθούν για να επιστρέψουν στον κάτω ταμιευτήρα, θέτουν σε λειτουργία μια υδροηλεκτρική μονάδα για την εκ νέου παραγωγή ρεύματος.


Η υβριδική μονάδα, η οποία είναι η δεύτερη πανευρωπαϊκά που χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη τεχνολογία (αντλησιοταμίευση), εγκαινιάσθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τη ΔΕΗ στην Ικαρία, σε μια εκδήλωση στην οποία έδωσαν το «παρών» εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου καθώς και της τοπικής αυτοδιοίκησης. «Το υβριδικό έργο της Ικαρίας αναδεικνύει τις δυνατότητες για τον ενεργειακό μετασχηματισμό των μη διασυνδεδεμένων νησιών, και καθορίζει τη δέσμευσή μας για την προστασία του περιβάλλοντος, πράγμα για το οποίο η ΔΕΗ είναι διατεθειμένη να διαθέσει τους μέγιστους δυνατούς πόρους», σημείωσε στην ομιλία του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης.


Οι εγκαταστάσεις


Στις εγκαταστάσεις του Ναέρα συγκαταλέγονται ένα αιολικό πάρκο (ισχύος 2,7 ΜW) και δύο δεξαμενές νερού που «επικοινωνούν» μέσω ενός μικρού υδροηλεκτρικού σταθμού 3,1 MW. Το ρεύμα από την αιολική ενέργεια στη συντριπτική του πλειονότητα χρησιμοποιείται για τη μεταφορά νερού από τη χαμηλότερη δεξαμενή στην υψηλότερη. Έτσι, μπορεί να αξιοποιηθεί για την παραγωγή ηλ. ενέργειας, με ελεγχόμενες υδατοπτώσεις από την πάνω στην κάτω δεξαμενή, που θέτουν σε λειτουργία τον υδροηλεκτρικό σταθμό.


Το νερό που ανακυκλώνεται ανάμεσα στους ταμιευτήρες προέρχεται από τις υπερχειλίσεις ενός παρακείμενου φράγματος, που βρίσκεται ψηλότερα. Μάλιστα, επειδή οι υπερχειλίσεις είναι συχνό φαινόμενο τον χειμώνα, ανάμεσα στο φράγμα και τους δύο ταμιευτήρες υπάρχει ένας δεύτερος υδροηλεκτρικός σταθμός 1,05 MW, για την επιπλέον παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Comments


bottom of page