top of page
Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Η ηφαιστειακή δραστηριότητα έκανε την Ισλανδία να ξεχωρίζει από το διάστημα



Οι αλληλουχίες από μικρούς σεισμούς το Φεβρουάριο του 2021 στη χερσόνησο Ρέικιανες της Ισλανδίας, έκαναν του ειδικούς να επισημάνουν ότι το μάγμα κινείται κάτω από την κοιλάδα του Γκέντντινγκνταλουρ και θα μπορούσε σύντομα να εκραγεί. Στα τέλη της 19ης Μαρτίου, ξεκίνησε επίσημα μια έκρηξη καθώς η λάβα βγήκε στην επιφάνεια κοντά στο Fagradalsfjall, ένα από τα πολλά ηφαίστεια της χερσονήσου.


Ενώ ήταν μικρό σε σύγκριση με άλλες πρόσφατες εκρήξεις στην Ισλανδία, το συμβάν ήταν φωτεινό και αρκετά μεγάλο για να παρατηρήσουν οι δορυφόροι της NASA και του NOAA. Στις 21 Μαρτίου 2021, ο δορυφόρος Suomi NPP απαθανάτισε μια νυχτερινή λήψη στη δυτική Ισλανδία μέσω ενός λεπτού στρώματος νεφών.


Το Ρέικιαβικ, το Ρέικιανεμπρ και άλλες πόλεις εμφανίζονται ως φωτεινά σημεία στην εικόνα. Η έκρηξη εμφανίζεται ως ένα νέο κομμάτι φωτός στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού. Για σύγκριση, η εικόνα στα αριστερά δείχνει την ίδια περιοχή λίγες ημέρες πριν από την έκρηξη.


Οι εικόνες λήφθηκαν μέσω του Visible Infrared Imaging Radiometer Suite (VIIRS), το οποίο ανιχνεύει φως σε ένα εύρος μήκους κύματος από πράσινο έως σχεδόν υπέρυθρο και χρησιμοποιεί τεχνικές φιλτραρίσματος για να παρατηρήσει ελαφρά σήματα όπως πυρκαγιές, ηλεκτρικά φώτα, και η λάμψη που εκπέμπεται από λάβα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, το MODIS απέκτησε εικόνες φυσικού χρώματος και ψευδούς χρώματος ως εκπομπές από την έκρηξη ελαφρώς φωτεινών νεφών στην περιοχή.


Η λάβα διέρρευσε από μια ρωγμή που είχε αρχικά μήκος 500 έως 700 μέτρα (1.600 έως 2.300 πόδια). Δημιούργησε διαδοχικά και στη συνέχεια έσπασε αναχώματα σταθεροποιημένης λάβας που ονομάζονται κώνοι spatter. Εκτός από τα πλήθη των θεατών και έναν πιθανό αρχαιολογικό χώρο, δεν έχουν απειληθεί πολλά από τη λάβα μέχρι στιγμής.


Ούτε η εκπομπή τέφρας ή αερίου ήταν προβληματική. Ωστόσο, το Ισλανδικό Μετεωρολογικό Γραφείο παρακολουθεί το ηφαίστειο και μοιράζεται τα αποτελέσματα ενός μοντέλου πρόβλεψης.

Comments


bottom of page