top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Η ηλεκτροκίνηση «βολεύει» το περιβάλλον και την οικονομία

Έγινε ενημέρωση: 25 Ιουλ 2021


Υπάρχει πολύς ενθουσιασμός γύρω από την ιδέα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και είναι κάτι παραπάνω από την εμφάνιση, αφορά το να κάνεις καλό για τον εαυτό σου και για το περιβάλλον. Είτε οδηγείτε στον αυτοκινητόδρομο είτε ακριβώς γύρω από τη γειτονιά, το ταξίδι με ηλεκτρικό όχημα σας βοηθά να προστατέψετε το περιβάλλον μειώνοντας την ατμοσφαιρική ρύπανση και το νέφος. Και όχι μόνο ενισχύεται η αίσθηση και η οδήγηση, αλλά τα πλεονεκτήματα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι οικονομικά αλλά και περιβαλλοντικά. Καθώς τα ηλεκτρικά οχήματα γίνονται "mainstream”, το κόστος μειώνεται και τα οφέλη αυξάνονται, όλο και περισσότεροι οδηγοί αναβαθμίζονται σε EV. Από την απόδοση καυσίμου και την απόλαυση έως τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και την εξοικονόμηση χρημάτων, τα EV απλοποιούν τη ζωή.


Υπάρχουν ποικίλα οικονομικά οφέλη από την ενσωμάτωση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην καθημερινή ζωή. Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και άλλες κυβερνήσεις του κόσμου έχουν εκδώσει δηλώσεις που αντικατοπτρίζουν ότι πιστεύουν ότι η ηλεκτροκίνηση θα συμβάλει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη. Παρ’ όλο που οι εργοδότες ορυκτών καυσίμων θα χάσουν θέσεις εργασίας, προβλέπεται ότι συνολικά, ο τομέας της ηλεκτροκίνησης θα δημιουργήσει ακόμη περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης σε όλο τον κόσμο. Ακόμη, το συνολικό κόστος για τον καταναλωτή (αγορά οχημάτων, υποδομή φόρτισης και κόστος χρέωσης) των ηλεκτροκίνητων οχημάτων είναι πολύ χαμηλότερο από το τρέχον κόστος των οχημάτων ICE. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην περίπτωση όπου χρησιμοποιούνται πλήρως ηλεκτρικά οχήματα αντί για υβριδικά μοντέλα HEV και PHEV. Προσθέστε σε αυτές τις πρόσθετες επιχορηγήσεις και κίνητρα, όπως κρατικές επιδοτήσεις, χαμηλότερο οδικό φόρο, εκπτώσεις στις χρεώσεις συμφόρησης (σε ορισμένες περιπτώσεις), δωρεάν χώρο στάθμευσης ηλεκτρικών οχημάτων (σε ορισμένες περιοχές). Μάλιστα, ενώ οι κινητήρες συμβατικών οχημάτων είναι πολύπλοκοι, με πολλά κινούμενα μέρη, απαιτώντας τακτική συντήρηση, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν πολύ απλό σχεδιασμό με λίγα μόνο κινούμενα εξαρτήματα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πολύ λιγότερα που μπορούν να πάνε στραβά και το κόστος συντήρησης θα είναι πολύ χαμηλότερο. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα HPI, τα ηλεκτρικά οχήματα κοστίζουν 23% λιγότερο ετησίως για τη συντήρηση από τα αντίστοιχα ICE.

Ωστόσο, τα οφέλη από την ηλεκτροκίνηση είναι πολλά και σημαντικά και για το περιβάλλον. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους η ηλεκτροκίνηση είναι πράσινη / φιλική προς το περιβάλλον και θα βοηθήσει τις κυβερνήσεις να συμμορφωθούν με τους παγκόσμιους στόχους εκπομπών (π.χ. η συμφωνία για το κλίμα του Παρισιού). Η ηλεκτρική ενέργεια είναι μια από τις καθαρότερες πηγές ενέργειας που χρησιμοποιείται. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα συνεισφέρουν σε βελτιωμένη ποιότητα αέρα μέσω της μείωσης των υδρογονανθράκων συνιστώντας μια εναλλακτική λύση χωρίς άνθρακα. Έχουμε λιγότερη εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, αν και σε υβριδικά μοντέλα αυτά εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται (εξακολουθεί να είναι σε μικρότερο βαθμό). Σε μεγάλες πόλεις, δυνητικά εκατομμύρια σωλήνες εξάτμισης με αναθυμιάσεις μπορούν να αντικατασταθούν με εκατομμύρια ηλεκτροκίνητα οχήματα χωρίς εκπομπές. Επιπρόσθετα, η ηλεκτροκίνηση θα μειώσει τη συνολική ενέργεια που απαιτείται από τα ηλεκτρικά οχήματα, και επακόλουθα στον τομέα των μεταφορών, άρα και τη συνολική κατανάλωση. Θα οδηγήσει επίσης σε δραματική μείωση της ηχορύπανσης. Αυτό συμβαίνει σε κλάδους όπως οι κινητήρες, τα ελαστικά και ο θόρυβος του ανέμου. Στην πραγματικότητα, η μείωση του θορύβου είναι τόσο δραματική που οι κατασκευαστές αναζητούν τρόπους αύξησης του θορύβου του αέρα για να μειώσουν τον κίνδυνο για τους πεζούς να μην ακούσουν την επικείμενη άφιξη ενός ηλεκτρικού οχήματος.

bottom of page