top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Ερωτήματα για τα κέρδη των εταιρειών ενέργειας«Απόλυτη προτεραιότητα αποτελεί αυτήν την στιγμή να σταματήσει η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το ότι δεν μπόρεσε να βρεθεί μία λύση με τις διαπραγματεύσεις εχθές στην Αττάλεια και συνεχίζεται η καταδικαστέα, απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ και παγκόσμια φόρα όπως είναι ο ΟΗΕ θα έπρεπε να είχαν παρέμβει πολύ νωρίτερα και να έχουν μία λύση για την ειρήνη».


«Αν δεν σταματήσει η σύρραξη, αν δεν αποχωρήσουν τα στρατεύματα και δεν υπάρξει αφοπλισμός, τότε θα εντείνεται η ανησυχία της παγκόσμιας κοινότητας. Βλέπουμε δυστυχώς ότι η ανθρωπότητα δεν πάει μπροστά αλλά πάει προς τα πίσω το τελευταίο διάστημα», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Δημοτικό ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης «FM 100» και στο δημοσιογράφο, Β. Κοντογουλίδη.


Όσον αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης, επισήμανε πως η ΕΕ αποδείχθηκε απροετοίμαστη και αδύναμη σε διπλωματικό αλλά και σε ενεργειακό και οικονομικό επίπεδο. «Φαίνεται ότι το μόνο που ενδιαφέρει την Ένωση είναι να λύνονται κάποια οικονομικά θέματα που ικανοποιούν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα αλλά όχι ουσιαστικά θέματα όπως είναι η ενέργεια, το Κλίμα, το περιβάλλον».


Στάθηκε ειδικότερα στην αναφορά του σχεδίου Repower EU σε φορολόγηση ή και σε αναδιανομή ουρανοκατέβατων κερδών ενεργειακών εταιρειών που σχολίασε ως ένα θετικό στοιχείο. Πρόκειται για ένα ζήτημα που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναδεικνύει εδώ και οκτώ μήνες που έχει ξεκινήσει η κρίση ακρίβειας στην ενέργεια στην Ελλάδα. Όπως και το ότι η αγορά ενέργειας στην Ελλάδα λειτουργεί ανεξέλεγκτα και ότι η χώρα μας πληρώνει ένα πολύ μεγάλο κόστος εξαιτίας αυτής της επιλογής της κυβέρνησης Μητσοτάκη.


«Εχθές σε συζήτηση στη Βουλή αναδείξαμε την πολύ μεγάλη απόκλιση μεταξύ του κόστους παραγωγής μονάδων που είναι στα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα περίπου και της τιμής χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας που είναι από 350 έως 420 ευρώ ανά μεγαβατώρα αυτή την εβδομάδα. Είναι απαράδεκτο ακόμη και τώρα η κυβέρνηση να το ανέχεται αυτό και να μην παρεμβαίνει. Είναι απαράδεκτο επίσης οι καταναλωτές στην Ελλάδα να είναι εντελώς εκτεθειμένοι στην χονδρική τιμή όπως καθορίζεται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, να μη λειτουργεί η προθεσμιακή αγορά και να μην υπάρχουν διμερή συμβόλαια, όπως συμβαίνει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Υπάρχει χώρος και τρόποι να παρέμβει συνεπώς η κυβέρνηση σήμερα και για να αναδιανείμει τα ουρανοκατέβατα, υπερκέρδη ενεργειακών εταιρειών μέσα στην κρίση».


«Ο κος Μητσοτάκης θα πρέπει να μας εξηγήσει γιατί η Ελλάδα ήταν πρωταθλήτρια ακρίβειας στη χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη όλο το μήνα Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Δεν πρόκειται για αποτέλεσμα λοιπόν της παγκόσμιας κρίσης αλλά οι πρωτιές αυτές οφείλονται σε ενδογενή χαρακτηριστικά της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η Κομισιόν αναγνωρίζει ουρανοκατέβατα κέρδη και προτείνει τη φορολόγηση και αναδιανομή τους ενώ ο κος Μητσοτάκης δεν μπορεί καν να ψελλίσει αυτή τη λέξη. Το οφείλει όμως στην ελληνική κοινωνία και οικονομία», είπε χαρακτηριστικά.


Σχετικά με την αγορά καυσίμων ο Σ.Φάμελλος σημείωσε τέλος ότι: «Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί η κυβέρνηση δεν προχωρά σε μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, όπως έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τροπολογία που έχει καταθέσει δύο φορές. Το δημοσιονομικό κόστος της συγκεκριμένης παρέμβασης έχει υπολογιστεί ότι μπορεί να φτάσει το 1,5 δισ. ευρώ, αντί για τα 7 δισ. απευθείας αναθέσεων στις οποίες έχει προχωρήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, επικαλούμενη την πανδημία. Τα χρήματα επίσης που θα εξοικονομήσουν οι πολίτες θα διοχετευτούν στην αγορά και θα στηρίξουν δηλαδή την οικονομία. Και φυσικά ο τζίρος της αγοράς θα παραμείνει σταθερός και άρα και τα δημοσιονομικά έσοδα και ο ΦΠΑ. Είναι όμως θέμα προτεραιοτήτων. Η κυβέρνηση έχει ως προτεραιότητα να βάζει πλάτη στο καρτέλ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, να επιτρέπει υπερκέρδη σε ενεργειακές εταιρείες, να δίνει προκλητικές αμοιβές και μπόνους στα γαλάζια παιδιά και να προχωρά σε απευθείας αναθέσεις σε ημέτερους».​Comentários


bottom of page