top of page
Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Εγκαινιάστηκε το μεγαλύτερο στην Ελλάδα σύμπλεγμα αιολικών πάρκων στον Καφηρέα Εύβοιας



Στον Καφηρέα Εύβοιας εγκαινιάστηκε το μεγαλύτερο σύμπλεγμα αιολικών πάρκων στην Ελλάδα. Αποτελούμενο από 7 αιολικά πάρκα στην Εύβοια, η εγκατάσταση έχει εγκατεστημένη ισχύς ίση με 154 MW και θα μπορεί να παράγει περίπου 480 GWh τον χρόνο. Το αιολικό πάρκο αποτελεί επένδυση της εταιρίας Enel Green Power και βρίσκεται στον Δήμο Καρύστου. Η εταιρία Enel Green Power ήδη λειτουργεί δύο αιολικά πάρκα στο Δήμο Καρύστου, την Ηλιόλουστη Ι με εγκατεστημένη ισχύς 7.5 MW και την Ηλιόλουστη ΙΙ με 9 MW.


Ο Καφηρέας, ο οποίος αποτελείται από 67 ανεμογεννήτριες απλωμένες σε 7 αιολικά πάρκα συνολικά, θα έχει την ικανότητα να παράγει περίπου 480 GWh τον χρόνο, που στοχεύει να μειώσει τις εκπομπές CO2 σχεδόν κατά 494.000 τόνους ετησίως. Το κόστος της επένδυσης εκτιμάται ότι έφτασε περίπου στα 300 εκατομμύρια ευρώ.


Η κατασκευή του συμπλέγματος στον Κεφηρέα βασίστηκε στο μοντέλο της Enel Green Power "Sustainable Construction Site", το οποίο περιελάμβανε την ανακύκλωση 550.000 τόνων υλικών εκσκαφής για την διόρθωση ενός ανενεργού λατομείου, και την συνεργασία με την τοπική κοινωνία για την επαναχρησιμοποίηση 10 τόνων δομικών υλικών, όπως ξύλινες παλέτες, για την επισκευή κτηνοτροφικών μονάδων της περιοχής.


Παράλληλα, η Enel προσπαθώντας να συνδυάσει την αύξηση της επιχειρηματικότητας και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, πήρε μέτρα για να στηρίξει την μελισσοκομία και την κτηνοτροφία της περιοχής. Άλλες πρωτοβουλίες περιελάμβαναν την αναδάσωση περίπου 100 εκταρίων, συμπεριλαμβάνοντας το καστανοδάσος του Καστανόλογγου με 64 εκτάρια, με στόχο την προστασία των αγριότερων οικοσυστημάτων, υποστηρίζοντας δασικές δραστηριότητες όπως ο βιώσιμος τουρισμός.


Στην τελετή των εγκαινίων παρευρέθηκαν ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ο CEO της Global Power Generation, Antonio Cammisecra, ο Διευθυντής της Enel σε Ευρωπαϊκές και Ευρω-Μεσογειακές Υποθέσεις, Simone Mori, και ο Διευθυντής της Power Generation Europe, Αριστοτέλης Χαντάβας.


Κατά τον χαιρετισμό του, ο Πρωθυπουργός στάθηκε στα σχέδια της Κυβέρνησης για «πράσινη» ανάπτυξη και μετάβαση σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ δεσμεύτηκε για παράλληλη απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης για μεγάλα έργα.


Δεδομένου πως η ολοκλήρωση του Καφηρέα χρειάστηκε 14 χρόνια, τόνισε ότι πάντοτε χρειάζεται αδειοδοτική μέριμνα, αλλά αυτό δεν σημαίνει αχρείαστη γραφειοκρατία που εμποδίζει τις επενδύσεις, αναγκάζοντας τους επενδυτές να γίνουν «ήρωες».


Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι το έργο συνάδει με τους τρεις κεντρικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής:

  • Αντικατάσταση του λιγνίτη από ηπιότερες μορφές παραγωγής,

  • Απελευθέρωση της αγοράς ώστε να προκύψουν θέσεις εργασίας, και

  • Φθηνότερη ενέργεια και περιορισμό της οικονομικής «αιμορραγίας» που προκαλούν οι εισαγωγές ρεύματος.

Ανέφερε ότι η Κυβέρνηση θα στηρίξει συνδυαστικά έργα για την αποθήκευση ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ, ενώ θα επιδιώξει και «γαλάζια» ανάπτυξη, καθώς και οι θάλασσές μας μπορούν να αξιοποιηθούν, πάντα με σεβασμό στη φυσική ομορφιά του τόπου, ειδικά σε ό,τι αφορά τα μικρά νησιά.


Η επένδυση θα υποστηρίζει την περιοχή ποικιλοτρόπως, καθώς το 3% των εσόδων που θα δίνεται στην τοπική κοινωνία θα αξιοποιηθεί για σειρά έργων που θα ενισχύσουν την χρήση γης, τις αλιευτικές υποδομές, τις σχολικές μονάδες, το οδικό δίκτυο και πολιτιστικές ή αθλητικές δραστηριότητες.


Στο πλαίσιο των έργων κατασκευής αναδασώθηκαν ή φυτεύτηκαν σχεδόν 1.000 στρέμματα γης, διανοίχτηκαν νέοι αγροτικοί δρόμοι μήκους 60 χιλιόμετρων και βελτιώθηκαν παλιοί άξονες μήκους 50 χιλιομέτρων.


Ο Πρωθυπουργός μετέβη και στην Ανεμογεννήτρια «5», την ώρα που γίνονταν οι τελευταίοι έλεγχοι για την έναρξη λειτουργίας του αιολικού πάρκου και ενημερώθηκε από τους υπεύθυνους. Σε μια συμβολική κίνηση φύτεψε μια βελανιδιά στον περιβάλλοντα χώρο. Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε και τον Καστανόλογγο, ένα δάσος με υπεραιωνόβιες καστανιές στις πλαγιές της Όχης, η αναδάσωση του οποίου περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα παράλληλων δράσεων της εταιρείας.

Comentários


bottom of page