top of page
Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Διπλασίασε τις ΑΠΕ η Κίνα το 2020



Η Κίνα διπλασίασε την ισχύ των ΑΠΕ με την κατασκευή νέων αιολικών και ηλιακών σταθμών το 2020 από ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, που αντικατοπτρίζουν τη δέσμευση του Πεκίνου να μειώσει την εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα και να αυξήσει τις εκπομπές άνθρακα σε μια δεκαετία.


Η Κίνα, η μεγαλύτερη ρυπαντής αερίων θερμοκηπίου στον κόσμο, πρόσθεσε 71,67 gigawatts (GW) αιολικής ενέργειας πέρυσι σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Εθνική Υπηρεσία Ενέργειας αργά την Τετάρτη.


Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας, το ποσοστό 2020 της Κίνας είναι μπροστά από τα νέα αιολικά δυναμικά 60,4 GW που προστέθηκαν παγκοσμίως.


Η άνοδος ήρθε καθώς το Πεκίνο ανακοίνωσε τον τερματισμό των επιδοτήσεων για νέα έργα αιολικής ενέργειας στην ξηρά από το 2021.


Η νέα χωρητικότητα ηλιακής ενέργειας ανέκαμψε επίσης το 2020 στα 48,2 GW μετά από πτώση για δύο συνεχόμενα χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία, ξεπερνώντας μια προηγούμενη εκτίμηση της βιομηχανίας των 40 GW.


Η Κίνα είχε δεσμευτεί να αυξήσει το μερίδιο των μη ορυκτών καυσίμων στην κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας σε 15% έως το 2020 από μόλις 6,8% το 2005 και ο Πρόεδρος Xi Jinping δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί στο 25% έως το 2030.


Η Κίνα θα αυξήσει επίσης τη συνολική εγκατεστημένη αιολική και ηλιακή χωρητικότητά της στα 1.200 GW, είπε. Μέχρι το τέλος του 2020, η Κίνα είχε 281,5 GW χωρητικότητας αιολικής ενέργειας και 253,4 GW ηλιακής.


«Τα καταπληκτικά ρεκόρ της Κίνας για την κατασκευή αιολικής ενέργειας και η συνέχιση με ισχυρή ηλιακή ανάπτυξη καθιστούν τη χώρα κορυφαίο προορισμό για ξένες επενδύσεις καθαρής ενέργειας», δήλωσε ο Jeanett Bergan, εκτελεστικός του μεγαλύτερου συνταξιοδοτικού ταμείου της Νορβηγίας KLP.


Comentários


bottom of page