top of page
Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Αυξημένες επενδύσεις για απολιγνιτοποίηση και εξοικονόμηση ενέργειας από το ΥΠΕΝ



Τον σημαντικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για την χρηματοδότηση των έργων που συνδέονται με την απολιγνιτοποίηση και την Δίκαιη Μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών, τον εκσυγχρονισμό των ηλεκτρικών δικτύων και τις δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας ανέδειξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, χαιρετίζοντας την εκδήλωση για την υπογραφή δανειακής σύμβασης ύψους 100 εκατ. ευρώ μεταξύ της ΕΤΕπ και της ΔΕΗ.


Ο κ. Χατζηδάκης έκανε ειδική μνεία στην πολύχρονη γνωριμία του με τον πρόεδρο της ΕΤΕπ Werner Hoyer και τον ρόλο που αυτός διαδραμάτισε για την επανεκκίνηση σημαντικών έργων κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ελλάδα.


Αναφερόμενος στην δανειακή σύμβαση που υπεγράφη σήμερα, υπογράμμισε ότι στηρίζει την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και αποτελεί σημαντική «προίκα» για τον Διαχειριστή του δικτύου, ΔΕΔΔΗΕ, ενόψει και της έναρξης της διαδικασίας μερικής ιδιωτικοποίησής του τους επόμενους μήνες.  «Ο ΔΕΔΔΗΕ ήταν μια εταιρεία με περιορισμένες επενδύσεις τα τελευταία χρόνια. Η σημερινή συμφωνία θα συντελέσει στην αύξηση των αναγκαίων επενδύσεων και στην αναβάθμιση του δικτύου του», είπε χαρακτηριστικά.


Ο κ. Χατζηδάκης απαρίθμησε στη συνέχεια ορισμένα από τα εμβληματικά ενεργειακά έργα που υλοποιούνται με τη χρηματοδοτική συνδρομή της ΕΤΕπ,  όπως είναι ο αγωγός φυσικού αερίου ΤΑΡ που θα εγκαινιαστεί σύντομα, η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου (που ολοκληρώνεται εντός του έτους) και η επέκταση των δικτύων διανομής φυσικού αερίου στη χώρα. «Είναι ένα θέμα ποιος θα είναι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για μελλοντικά δίκτυα φυσικού αερίου και θα συζητηθεί μεταξύ της κυβέρνησης και της Τράπεζας, για να δούμε πώς οι στόχοι της μπορεί να είναι συμβατοί με τους δικούς μας», σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφερόμενος στην απόφαση που έλαβε η ΕΤΕπ να σταματήσει να χρηματοδοτεί νέα έργα που αφορούν σε ορυκτά καύσιμα –συμπεριλαμβανομένου και του φυσικού αερίου- από το 2022 κι εφεξής.


«Προσβλέπουμε ασφαλώς γενικότερα στη στήριξη της Τράπεζας για την υλοποίηση των στόχων του φιλόδοξου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα που προβλέπει πράσινες επενδύσεις 44 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία. Η Ελλάδα στοχεύει να αυξήσει τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό της μείγμα στο 35% μέχρι το 2030 και στο 60% σε σχέση με την ηλεκτροπαραγωγή. Όλα αυτά είναι συνδεδεμένα με τη δέσμευσή μας να αποσύρουμε όλες τις λιγνιτικές μονάδες έως το 2028.  Το πρόγραμμά μας για την απολιγνιτοποίηση είναι σε εξέλιξη. Έχουμε παρουσιάσει 12 επιμέρους στόχους. Θα κατατεθεί μέχρι το καλοκαίρι το Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης στις Βρυξέλλες. Και προσδοκούμε από την ΕΤΕπ την αναγκαία στήριξη για την υλοποίηση και αυτού του πλάνου της κυβέρνησης και της ΔΕΗ.


Επιδιώκουμε παράλληλα την ηλεκτρική διασύνδεση σχεδόν όλων των νησιών μας μέχρι το 2030- Κρήτη και Κυκλάδες  έως το 2024.  Και βέβαια δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας, την οποία προωθούμε με σειρά δράσεων από την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης ως την υλοποίηση σειράς προγραμμάτων για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων είτε πρόκειται για κατοικίες είτε πρόκειται για επιχειρήσεις και δημόσια κτίρια. Είναι ενδεικτικό ότι προβλέπεται να αυξήσουμε 3,5 φορές τα κονδύλια για αυτό το στόχο μέσα στην επόμενη δεκαετία, μιλώντας για την αναβάθμιση περισσότερων από 500 χιλιάδες κατοικιών μέσα στη δεκαετία.


Η στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης έχει αλλάξει. Αντί να δίνουμε μάχες οπισθοφυλακών, αντί να είμαστε από τους τελευταίους στην ΕΕ και να πιεζόμαστε από τις Βρυξέλλες για να εφαρμόσουμε την ευρωπαϊκή ενεργειακή και περιβαλλοντική πολιτική, αποφασίσαμε μόνοι μας συνειδητά να πάμε στην εμπροσθοφυλακή. Να υιοθετήσουμε μία σύγχρονη πράσινη ατζέντα η οποία όχι μόνο εναρμονίζεται με την πολιτική της ΕΤΕπ, αλλά και υπηρετεί τα συμφέροντα των πολιτών, ανταποκρινόμενη στις ανησυχίες της νέας γενιάς. Γι’ αυτό και θεωρούμε ότι τα επόμενα χρόνια η συνεργασία μας με την ΕΤΕπ για τα θέματα του περιβάλλοντος και της ενέργειας όχι μόνο θα συνεχιστεί αλλά θα ενισχυθεί», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.


Φάμελλος: Σύντομα θα αποσύρουν την πρόχειρη εξαγγελία τους για τη βίαιη απολιγνιτοποίηση

«Σε κάποιες συνεντεύξεις του, ο κύριος Χατζηδάκης κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι υπέρ του λιγνίτη, και σε κάποιες άλλες ότι είναι υπέρ της απολιγνιτοποίησης. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όταν δεν πάνε καλά τα πράγματα με την πολιτική της, επιλέγει να επιρρίπτει ευθύνες στο ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει όμως, απλά να κοιταχτεί στον καθρέφτη για να βρει τον ένοχο. Το Σεπτέμβριο του 2019, από το βήμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο κύριος Μητσοτάκης προχώρησε σε μία πρόχειρη και αναιτιολόγητη εξαγγελία απολιγνιτοποίησης της χώρας έως το 2028, μόνο για επικοινωνιακή κατανάλωση. Μία εξαγγελία που δεν γνώριζαν ούτε τα μέλη της κυβέρνησης, καθώς την επόμενη ημέρα ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκανε δηλώσεις για σταδιακή απόσυρση της πλειοψηφίας και όχι όλων των λιγνιτικών μονάδων την επόμενη δεκαετία. Η ΝΔ, με την εξαγγελία αυτή, θέλει αφενός να ικανοποιήσει το ακροατήριο που ενδιαφέρεται για τα ζητήματα του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής αλλά, από την πίσω πόρτα, θέλει να «παραδώσει» μεγάλο μερίδιο της ηλεκτροπαραγωγής σε ιδιώτες-ιδιοκτήτες των μονάδων φυσικού αερίου που θα αντικαταστήσουν τις λιγνιτικές μονάδες», δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» Θεσσαλονίκης.


Ο κύριος Χατζηδάκης επιδιώκει, παράλληλα με τη βίαιη απολιγνιτοποίηση, την ιδιωτικοποίηση των δικτύων φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών) και ηλεκτρισμού (ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ), επισήμανε στη συνέχεια. Δεν υπάρχει όμως σχέδιο για τη Δίκαιη Μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών, η εξαγγελία έγινε πριν την αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, χωρίς να υπάρχει μελέτη επάρκειας του ενεργειακού μας συστήματος για την επόμενη δεκαετία, και ύστερα από τις δύο επισκέψεις, του Υφυπουργού και πρόσφατα του κυρίου Χατζηδάκη, οι οποίοι ζήτησαν τις προτάσεις των τοπικών φορέων χωρίς να παρουσιάζουν ένα συγκεκριμένο πλάνο ανάπτυξης της περιοχής. Επισήμανε ότι κάποιες περιοχές, βάση της εξαγγελίας της ΝΔ, θα πρέπει να αλλάξουν το αναπτυξιακό τους μοντέλο σε μόλις δύο με τρία χρόνια. Πρόκειται τόνισε, για κάτι αδύνατο καθώς η τοπική οικονομία εξαρτάται κατά περίπου 40% από τη λιγνιτική παραγωγή, εμφανίζει πολύ υψηλά, σε εθνικό επίπεδο ποσοστά ανεργίας και, όπως δήλωσε ο Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής της Ε.Ε. στην πρόσφατη εκδήλωση της Ευρωομάδας της Αριστεράς για τη Δίκαιη Μετάβαση, η μετάβαση των περιοχών που εξαρτώνται από τον άνθρακα χρειάζεται δεκαετίες.


«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πρώτη στην Ευρώπη που έλαβε πρωτοβουλία για τη σύσταση εθνικού ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, διασφάλισε 31 εκατ. ευρώ από πόρους του 2018, τα οποία κονδύλια έχουν φτάσει σήμερα στα 60 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε το δημόσιο διάλογο για τη μετάβαση, δημόσια και όχι με αποκλεισμούς σε ξενοδοχεία, αλλά με όλους τους φορείς και την κοινωνία, και κατέληξε σε συγκεκριμένες αναπτυξιακές προτάσεις, σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τους εμπλεκόμενους δήμους. Όλα αυτά αποτυπώθηκαν σε μία Υπουργική Απόφαση. Είχαν τοποθετηθεί ακόμη θετικά και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις. Ενώ όλα αυτά, μαζί με τα κονδύλια που είχαμε εξασφαλιστεί, σήμερα παραμένουν παγωμένα, τώρα η Νέα Δημοκρατία τα εξαγγέλλει ως μελλοντικά μέτρα για τη Μετάβαση, απλές υποσχέσεις», είπε χαρακτηριστικά.


«Εκτιμώ ότι σύντομα θα αποσύρουν την πρόχειρη εξαγγελία τους για τη βίαιη απολιγνιτοποίηση και θα αποδειχθεί ότι δεν ήταν τίποτε άλλο από μία επικοινωνιακή φούσκα, άλλο ένα ψέμα, άλλη μία πολιτική εξαπάτηση της ελληνικής κοινωνίας από τον κύριο Μητσοτάκη».



Comments


bottom of page