top of page
Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Απώλεια οξυγόνου στους ωκεανούς!



Κατά τη διάρκεια του COP25, που διεξάγεται στη Μαδρίτη από τις 2 έως τις 13 Δεκεμβρίου, μια έκθεση το περασμένο Σάββατο ανέδειξε την ταχύτατη απώλεια οξυγόνου από τους ωκεανούς.


Το COP25 είναι το ετήσιο σημείο συνάντησης των χωρών, όπου συνομιλούν για την κλιματική αλλαγή και τα μέτρα που πρέπει να πάρουν αφενός για τον περιορισμό της και αφετέρου για την προσαρμογή σε αυτήν.


Η έκθεση παρουσίασε την δουλειά 67 επιστημόνων από 17 χώρες. Ανέδειξε ότι τα επίπεδα οξυγόνου στους ωκεανούς μειώθηκαν περίπου 2% από το 1960 έως το 2010. Η αποξυγόνωση αυτή θεωρείται ότι οφείλεται εν πολλοίς στην κλιματική αλλαγή, αλλά και σε άλλες ανθρωπογενείς δραστηριότητες. Αυτή η απώλεια οξυγόνου στον ωκεανό είναι αρκετά σημαντική ώστε να επηρεάσει τον κύκλο των στοιχείων, όπως το άζωτο και ο φώσφορος, που είναι πολύ κρίσιμα για τη ζωή στη Γη, σύμφωνα με τον Δρ. Laffoley.



Η αποξυγόνωση είναι μόνο ένας από τους τρόπους με τους οποίους οι ωκεανοί βρίσκονται υπό δυσμενή κατάσταση. Καθώς απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα, οι ωκεανοί καθίστανται πιο όξινοι.


Η κατάσταση αυτή είναι πολύ σημαντική για την βιοποικιλότητα και την διατήρηση της ισορροπίας του πλανήτη όπως και της στάθμης της θάλασσας. Τα μέτρα για τον περιορισμό του φαινομένου εστιάζονται κυρίως στον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής και στην προσεκτικότερη διαχείριση αποβλήτων, όπως τα λιπάσματα!

Comments


bottom of page