top of page
Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Αναμένεται αύξηση των ξηρασιών στην Κεντρική Ευρώπη

Παράλληλα, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η μετρίαση των εκπομπών CO2 θα μειώσουν κατά το μισό την πιθανότητα εμφάνισής τους


Οι ακραίες ξηρασίες είναι πιθανό να γίνουν πολύ πιο συχνές σε όλη την Κεντρική Ευρώπη. Συγκεκριμένα, εάν οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου αυξάνονται έντονα, θα μπορούσαν να συμβούν επτά φορές συχνότερα, σύμφωνα με νέα έρευνα.


Η έκταση των καλλιεργειών που ενδέχεται να επηρεαστούν από την ξηρασία αναμένεται επίσης να αυξηθεί και με τα επίπεδα CO2 να αυξάνονται, αναμένεται κατά το δεύτερο μισό αυτού του αιώνα να διπλασιαστούν σε περισσότερα από 40 εκατομμύρια εκτάρια καλλιεργήσιμης γης.


Η Κεντρική Ευρώπη υπέστη τη μεγαλύτερη ξηρασία που καταγράφηκε το 2018 και το 2019, η οποία είχε δύο από τις τρεις θερμότερες καλοκαιρινές περιόδους που έχουν καταγραφεί ποτέ στην ήπειρο. Τα καλοκαίρια ήταν επίσης πολύ πιο ξηρά από το μέσο όρο και περισσότερο από το ήμισυ της περιοχής υπέστη σοβαρές συνθήκες ξηρασίας.


Ποτάμια και τα υδάτινα ρεύματα ξηράθηκαν, ορισμένες καλλιέργειες καταστράφηκαν και οι πυρκαγιές αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτών των δύο ετών ακραίας ξηρασίας. Η μόνη άλλη ξηρασία που καταγράφηκε, το 1949 και το 1950, επηρέασε μια έκταση περίπου κατά ένα τρίτο μικρότερη.


Συγκρίνοντας τις συνθήκες με τα αρχεία καιρού που χρονολογούνται από το 1766 και χρησιμοποιώντας μοντέλα υπολογιστών για την κλιματική αλλαγή, ερευνητές από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας του UFZ-Helmholtz στη Λειψία της Γερμανίας, μπόρεσαν να προβλέψουν ότι οι «μέτριες» μειώσεις των αερίων του θερμοκηπίου από τα τρέχοντα επίπεδα θα μειώσουν στο ήμισυ την πιθανότητα τέτοιων ακραίων ξηρασιών και θα συρρικνώσουν την πληγείσα έκταση κατά σχεδόν 40%.


Ο Rohini Kumar, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, δήλωσε στο Guardian ότι «Τα ευρήματα δείχνουν ότι η εισαγωγή μέτρων για τη μείωση των μελλοντικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο συχνότερων διαδοχικών γεγονότων ξηρασίας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Από τη μία πλευρά, πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως, και ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουμε στρατηγικές προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. "


Οι σημαντικές μειώσεις των αερίων του θερμοκηπίου θα μειώσουν τη συχνότητα τέτοιων ακραίων ξηρασιών σε «πολύ αμελητέο αριθμό», δήλωσε ο Kumar. Το άρθρο δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο περιοδικό Scientific Reports.


Η μελέτη έρχεται να συμπληρώσει σε ένα ευρύ σύνολο ανάλογων ερευνών που μελετούν τις επιπτώσεις της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας στην Ευρώπη. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η νότια και η κεντρική Ευρώπη θα βιώσουν περισσότερη ξηρασία, με μία μελέτη να προβλέπει ότι οι ευρωπαϊκές πόλεις θα γίνουν πολύ πιο ζεστές, με το Λονδίνο να προβλέπει ότι το κλίμα θα μοιάζει περισσότερο με τη Βαρκελώνη έως το 2050 και οι πόλεις της νότιας και κεντρικής Ευρώπης να βλέπουν πιο ακραία επίπεδα θερμότητας .


Comments


bottom of page