top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Ο Χρήστος Στεφανάτος εξηγεί πως μπορείτε κι εσείς να επενδύσετε σε ΑΠΕ


Το envinow.gr επιστρέφει δυναμικά στις συνεντεύξεις με τον Χρήστο Στεφανάτο, ένα λαμπρό παράδειγμα Έλληνα startupper, με μια ιδέα που σκέφτηκε ως φοιτητής του ΕΜΠ, έχει γνωρίσει μεγάλες επιτυχίες σε διαγωνισμούς και πλέον αγωνίζεται να την υλοποιήσει.


Ο Χρήστος είναι Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ και συνιδρυτής της Parity Platform ΙΚΕ, εταιρίας ανάπτυξης λογισμικού για επενδυτικές εταιρίες η οποία συμμετέχει στο πρόγραμμα befinnovative τεχνολογίας χρηματοοικονομικών (fintech) της Εθνικής Τράπεζας και έχει λάβει χρηματοδότηση από τo People’s Trust και το Climate-KIC του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας. (EIT). Η εταιρία αναπτύσσει μια διαδικτυακή πλατφόρμα που συνδέει ιδιώτες επενδυτές με έργα Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) που αναζητούν χρηματοδότηση. Στο παρελθόν έχει εργαστεί στην EuroEnergy SA, εταιρία με χαρτοφυλάκιο επενδύσεων σε έργα ΑΠΕ και έχει περάσει επιτυχώς την εξέταση Chartered Financial Analyst (CFA) Lvl 1. Είναι απόφοιτος της σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και έχει λάβει Minor Degree στα χρηματοοικονομικά από το Deree- Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος.


Οι απαντήσεις που μας έδωσε σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων για την Parity μας ενθουσίασαν.


Τι είναι το parity platform και πώς δουλεύει;

Η πλατφόρμα Parity συνδέει ιδιώτες επενδυτές με έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ). Ενεργειακές εταιρίες που αναπτύσσουν έργα καταθέτουν τεχνοοικονομικά στοιχεία και πληροφορίες σχετικές με το στάδιο αδειοδότησης του έργου. Σε συνεργασία με εξωτερικούς νομικούς συνεργάτες ( PFG Law firm) και εταιρίες τεχνικού ελέγχου διενεργείται ενδελεχής έλεγχος ( due diligence ) επί του έργου. Αν ο έλεγχος του έργου είναι επιτυχής , το έργο αναρτάται στην πλατφόρμα και οι χρήστες τις πλατφόρμας μπορούν να επενδύσουν σε αυτό. Οι χρήστες της πλατφόρμας λαμβάνουν μετοχές στο έργο με βάση το ποσό επένδυσης τους. Η ενεργειακή εταιρία χρησιμοποιεί τα κεφάλαια από τους επενδυτές της πλατφόρμας αλλά και ιδία κεφάλαια για να κατασκευάσει το έργο. Το φωτοβολταϊκό ή το αιολικό πάρκο παράγει ενέργεια και την πουλάει στο δίκτυο. Οι επενδυτές της πλατφόρμας μπορούν να παρακολουθούν τα έσοδα που παράγει το έργο και την αξία του μεριδίου του, μέσω της πλατφόρμας. Στο τέλος κάθε χρόνου λαμβάνουν το μερίδιο των κερδών που τους αντιστοιχεί ως μέρισμα κατευθείαν στον λογαριασμό τους.


Πως προέκυψε η ιδέα; Τι διαφορετικό φέρνει η πλατφόρμα στις χρηματοδοτήσεις έργων ΑΠΕ;

Εργαζόμουν σε εταιρία με χαρτοφυλάκιο επενδύσεων σε έργα ΑΠΕ. Εκεί συνειδητοποίησα ότι μόνο μεγάλα funds είχαν πρόσβαση σε επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ.

Σε κάθε συμφωνία χρηματοδότησης για έργα ΑΠΕ εμπλέκονται πολλά διαφορετικά μέρη και απαιτείται ενδελεχής τεχνικός και νομικός έλεγχος σε κάθε στάδιο. Το γεγονός αυτό είναι και η αιτία που οι επενδυτές σε αυτά τα έργα είναι συνήθως μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές. Οι συγκεκριμένοι επενδυτές επενδύουν μεγάλα ποσά και λαμβάνουν σημαντικό μερίδιο στο έργο και μπορούν να υποστηρίξουν και τον ενδελεχή έλεγχο που απαιτείται.

Τι συμβαίνει όμως όταν ιδιώτες επενδυτές θέλουν να επενδύσουν σε έργα πράσινης ενέργειας; Τις περισσότερες φορές η πόρτα είναι κλειστή για αυτούς. Δεν συμφέρει τον μικροεπενδυτή ούτε την ενεργειακή εταιρία να τρέξει μια πολύπλοκη και ακριβή διαδικασία για ένα μικρό ποσό χρηματοδότησης. Έτσι οι ιδιώτες επενδυτές δεν έχουν πρόσβαση σε κατηγορία επενδύσεων με ανταγωνιστικές αποδόσεις και θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Αυτό είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει ,μεταφέροντας την διαδικασία συμμετοχής μικρότερων επενδυτών σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα. Ο ενδελεχής έλεγχος (due diligence) πραγματοποιείται μια φορά αντί να επαναλαμβάνεται ανά επενδυτή και όλα τα έγγραφα υπογράφονται ηλεκτρονικά. Η ενεργειακή εταιρία δεν χρειάζεται να δεσμεύει ανθρώπινο δυναμικό για να διαχειριστεί τους μικροεπενδυτές. Με αυτόν το τρόπο γίνεται αποδοτικό για την ενεργειακή εταιρία να αντλεί κεφάλαια από μικρότερους επενδυτές. Ταυτόχρονα οι μικρότεροι επενδυτές αποκτούν πρόσβαση με μια κατηγορία επενδύσεων με ανταγωνιστικές αποδόσεις και θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.


Γιατί δίνετε έμφαση στους ιδιωτες επενδυτες; Υπάρχει αλήθεια ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ΑΠΕ;

Ένα βασικό θετικό στοιχείων των επενδύσεων σε έργα ΑΠΕ είναι ότι το προφίλ αποδόσεων τους δεν επηρεάζεται έντονα από την εναλλαγή κύκλων της οικονομίας. Με άλλα λόγια είτε οι τιμές των εισηγμένων μετοχών του Ελληνικού Χρηματιστήριου ανεβαίνουν ή πέφτουν , οι αποδόσεις από τις επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ δεν επηρεάζονται σημαντικά. Αυτό συμβαίνει διότι τα έργα ΑΠΕ υπογράφουν 20ετες συμβόλαιο με το διαχειριστή του δικτύου και εξασφαλίζουν ότι θα πουλάνε την ενέργεια που παράγουν σε προκαθορισμένη σταθερή τιμή σε όλη τη διάρκεια του συμβολαίου. Αυτό για τον επενδυτή μεταφράζεται σε ένα σταθερό εισόδημα με μακροχρόνιο ορίζοντα επένδυσής. Οι εξασφαλισμένες τιμές για νέα έργα είναι μειωμένες σε σχέση με έργα που συνδέθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά αντιστοίχως έχει μειωθεί και το κόστος εγκατάστασης για νέα φωτοβολταϊκά ή αιολικά έργα . Έτσι οι αποδόσεις για νέα έργα διατηρούνται υψηλές, με ετήσιες αποδόσεις κοντά στο 8%. Υπάρχει αρκετοί ιδιώτες που γνωρίζουν ότι επενδύσεις σε μικρά φωτοβολταϊκά έδωσαν πολύ καλές αποδόσεις στο παρελθόν και αναζητούν ευκαιρίες να συμμετάσχουν σε παρόμοια έργα. Από την πλευρά μας στοχεύουμε να προσεγγίσουμε ιδιώτες που είναι ενήμεροι για αυτή την κατηγορία επενδύσεων, αλλά και να πραγματοποιήσουμε δράσεις ενημέρωσης για να διευρύνουμε την βάση επενδυτών της πλατφόρμας.


Το Greentech Challenge πως σας έχει βοηθήσει στο εγχείρημά σας;

Όλο μας το εγχείρημα ξεκίνησε από το Greentech Challenge και υπό την καθοδήγηση του Κ. Αραβώση , Αναπληρωτή Καθηγητή του ΕΜΠ. Ξεκινήσαμε ως ομάδα σε μάθημα ανάπτυξης επιχειρηματικού σχεδίου στη σχολή μηχανολόγων μηχανικών του ΕΜΠ . Στη συνέχεια συμμετείχαμε στο 1ο Greentech Challenge, όπου διακριθήκαμε και λάβαμε οικονομική υποστήριξη για να συνεχίσουμε το εγχείρημα μας. Η έρευνα γύρω από τις πλατφόρμες χρηματοδότησης για ΑΠΕ εξελίχθηκε στην διπλωματική μου, υπό την επίβλεψη του Κ. Αραβώση και το Parity έγινε ιδρυμένη εταιρία και η κύρια απασχόληση των μελών της ομάδας. Σε λιγότερο από ένα χρόνο από τότε αναπτύξαμε το demo της πλατφόρμας (parityplatform.com), ενώ λάβαμε χρηματοδότηση από Climate-KIC του European Institute of Technology και από το People’s Trust για να φτάσουμε στο επίσημο launch της πλατφόρμας στις αρχές του 2020. Πιο πρόσφατο θετικό βήμα μας η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα befinnovative της Εθνικής Τράπεζας, που έχει στόχο να αναδείξει καινοτόμες τεχνολογικές ιδέες στο χώρο των χρηματοοικονομικών. Η εκπαίδευση που λάβαμε στα πλαίσια του προγράμματος ήταν πολύ σημαντική για εμάς, καθώς μας βοήθησε να δομήσουμε το επιχειρηματικό πλάνο ώστε να συμβαδίζει με τις απαιτήσεις επενδυτικών εταιριών και τραπεζών στην Ελλάδα.

Εξαρχής στόχος μας είναι η συνεργασία με εταιρίες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών ( ΑΕΠΕΥ) και να προσφέρουμε την πλατφόρμας μέσω αυτών των εταιριών στο επενδυτικό κοινό. Η ομάδα μας δίνει έμφαση στην ανάπτυξη της τεχνολογίας επενδυτικής πλατφόρμας και την εξασφάλισης ροής έργων που αναζητούν χρηματοδότηση στην πλατφόρμα. Το κόμματι προώθησης της πλατφόρμας και των επενδυτικών προτάσεων σε ιδιώτες επενδυτές το αναλαμβάνει αδειοδοτημένη εταιρία παροχής επενδυτικών υπηρεσιών.


Ποια τα επόμενα βήματα σας; Πόσες συνεργασίες με εταιρείες έχετε αναπτύξει και σε τι αφορούν;

Το επόμενο βήμα για την ομάδα είναι η πρώτη συνεργασία με εταιρία παροχής επενδυτικών υπηρεσιών και η χρηματοδότηση των πρώτων έργων. Ήδη έχουμε εξασφαλίσει στοιχεία 5 αδειοδοτημένων φωτοβολταϊκών έργων τα οποία θα αντλήσουν κεφάλαια μέσω της πλατφόρμας Parity.

Στα μέσα του Οκτωβρίου θα συντονίσουμε το πάνελ για χρηματοδότηση έργων ΑΠΕ στα πλαίσια του Wind Mission Greece, διεθνούς συνεδρίου που προσελκύσει εταιρίες και επενδυτές από το εξωτερικό με ενδιαφέρον για έργα αιολικής ενέργεια στην Ελλάδα.

Από τις 25 Ιουνίου μέχρι τις 5 Ιουλίου η ομάδα μας θα βρίσκεται στο Reload Greece Challenge που θα λάβει χώρα στο Λονδίνο. Κατά την διάρκεια του προγράμματος θα λάβουμε συμβουλές από έμπειρα στελέχη σε θέματα τεχνολογίας και επενδύσεων. Παράλληλα με τις δράσεις του RG challenge θα έρθουμε σε επαφή με funds που επενδύουν σε έργα ΑΠΕ στην ΝΑ Ευρώπη και θα τους παρουσιάσουμε έργα που έχει συγκεντρώσει η ομάδα από την Ελληνική αγορά.



bottom of page