top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Χρηματοδότηση σε έρευνα του ΕΑΑ για την παρακολούθηση της ρύπανσης στις πόλεις



Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (European Research Council – ERC), μετά από ανταγωνιστική διαδικασία επέλεξε να χρηματοδοτήσει για δεύτερη φορά τον Διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Δρ. Βασίλη Αμοιρίδη και την ομάδα ReACT για το πρόγραμμα “PM-scanner”, με στόχο την εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών για την παρακολούθηση της ρύπανσης στις πόλεις. Πρόκειται για τη μοναδική ελληνική ερευνητική ομάδα που χρηματοδοτείται από το ERC Proof of Concept – 2020. Ο κ. Αμοιρίδης είναι κάτοχος του ERC Consolidator Grant “D-TECT”, που ερευνά την μεταφορά της ερημικής σκόνης.


Οι χρηματοδοτήσεις από το ERC υποστηρίζουν έρευνα αιχμής και απονέμονται με γνώμονα την επιστημονική αριστεία. Η δράση ERC Proof of Concept απευθύνεται σε ερευνητές/ριες που έχουν ήδη βραβευτεί με κάποιο ERC Grant, με στόχο την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων τους σε τομείς καινοτομίας. Χρηματοδοτείται κυρίως η έρευνα που δεν σχετίζεται άμεσα με την αγορά, βρίσκεται ωστόσο στην “πρώτη γραμμή” της δημιουργίας νέας γνώσης που είναι απαραίτητη για εφαρμογές του μέλλοντος. Η δράση περιλαμβάνει την εφαρμογή της ιδέας αλλά και την εμπορική εκμετάλλευση της.


Το πρόγραμμα “PM–scanner – Laser remote sensing for monitoring air pollution over cities” αποσκοπεί στην εφαρμογή ενός πρότυπου συστήματος τηλεπισκόπησης laser για την παρακολούθηση της αστικής ρύπανσης σε μεγάλη χωρική ανάλυση. Το σύστημα φιλοδοξεί να παρατηρεί τρισδιάστατα πεδία σωματιδιακής ρύπανσης για μια περιοχή περίπου 120 τ.χλμ. Ο σχεδιασμός του βασίζεται στο σύστημα Wall–E Lidar (Light Detection and Ranging) που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του ERC D–TECT, σε συνεργασία της ομάδας ReACT με την Ελληνική εταιρία Raymetrics.

bottom of page