top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια, η ηλιακή!



Σε μια νέα έκθεση, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) αναφέρει ότι η ηλιακή ενέργεια είναι τώρα η φθηνότερη μορφή ηλεκτρικής ενέργειας για να παράγουν οι εταιρείες κοινής ωφέλειας. Αυτό οφείλεται στις οικονομικές πολιτικές που μειώνουν τον κίνδυνο σε όλο τον κόσμο, λέει ο οργανισμός και ισχύει για τοποθεσίες με τις πιο ευνοϊκές πολιτικές και την ευκολότερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Η έκθεση υπογραμμίζει πόσο σημαντικές είναι αυτές οι πολιτικές για την ενθάρρυνση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και άλλων περιβαλλοντικών τεχνολογιών.


Το Carbon Brief (CB) συνοψίζει την ετήσια έκθεση με αρκετές βασικές λεπτομέρειες. Το World Energy Outlook 2020 «προσφέρει τέσσερα «μονοπάτια» έως το 2040, τα οποία βλέπουν σημαντική αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», λέει η CB. Το βασικό σενάριο του IEA προβλέπει 43% περισσότερη ηλιακή παραγωγή έως το 2040 από ό, τι αναμενόταν το 2018, λόγω λεπτομερούς νέας ανάλυσης που δείχνει ότι η ηλιακή ενέργεια είναι 20 με 50% φθηνότερη από ό, τι αναμένονταν.


Ο υπολογισμός εξαρτάται εν μέρη από το ποσοστό της χρηματοδότησης για ηλιακά έργα σε σχέση με την συνολική χρηματοδότηση για ΑΠΕ. Η τεχνολογία πάνελ γίνεται πιο αποτελεσματική με το πέρασμα του χρόνου και οι τιμές για αυτά συνεχίζουν να πέφτουν με τους επενδυτές προχωρούν σε όλο και καλύτερες χρηματοδοτικές συμφωνίες.

bottom of page