top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Το 39% της Ευρώπης καλύπτεται από δάση



Την Κυριακή 21 Μαρτίου ήταν η Διεθνής Ημέρα των Δασών, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου για να ευαισθητοποιήσει τη σημασία των δασών όλων των τύπων. Με αφορμή την ημέρα αυτή, η Eurostat δημοσίευσε έρευνα για το ποσοστό κάλυψης σε δάση της Ευρωπαϊκής ηπείρου.


Σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσίευσε, το 2020 η ΕΕ είχε περίπου 159 εκατομμύρια εκτάρια δασών. Η έκτασή τους έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 10% από το 1990 (145 εκατομμύρια εκτάρια).


Σε πέντε κράτη μέλη της ΕΕ, περισσότερο από το ήμισυ της χερσαίας έκτασης καλύπτεται με δάση: Φινλανδία (66%), Σουηδία (63%), Σλοβενία (61%), Εσθονία (54%) και Λετονία (53%).



Στο άλλο άκρο της κλίμακας, μόνο το 1% περίπου της γης καλύφθηκε από δάσος στη Μάλτα και λιγότερο από το ένα πέμπτο της γης ήταν δασικό στις Κάτω Χώρες (10%), στην Ιρλανδία (11%), στη Δανία (15%) και στην Κύπρο (19%). Προφανώς για την Μάλτα και την Κύπρο, τα αποτελέσματα δεν προκαλούν έκπληξη καθώς πρόκειται για 2 μεσογειακά νησιά όπου η δασική βλάστηση αυτή που επικρατεί στην χλωρίδα αυτής της κατηγορίας νησιών.


Η Ελλάδα, βρίσκεται στην 20η θέση της κατάταξης με ποσοστό 30%, λίγο πιο χαμηλό από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Όπως στην Μάλτα και την Κύπρο, η Ελλάδα διαθέτει πολλά νησιά όπου τα δάση δεν είναι η κυρίαρχη μορφή βλάστησης σε αντίθεση με την ηπειρωτική Ελλάδα. Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των ποσοστών της χώρας.


Τα δάση παρέχουν μια σειρά υπηρεσιών οικοσυστήματος στην κοινωνία. Εκτός από την παροχή ξυλείας για κατασκευή ή ως καύσιμο, ο κρίσιμος ρόλος τους για αναψυχή, καθαρισμός ρύπων από αέρα και νερό, πρόληψη πλημμυρών και αποθήκευση άνθρακα έχει αναγνωριστεί όλο και περισσότερο.


Η δυνατότητα των δασών να παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες οικοσυστήματος εξαρτάται από την περιοχή των δασών και την κατάσταση των δασών. Τα μεγαλύτερα δάση και σε καλή κατάσταση έχουν περισσότερες δυνατότητες να μας προσφέρουν περισσότερες υπηρεσίες οικοσυστήματος.

bottom of page