top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Το 2070 η μέση θερμοκρασία της γης θα επηρεάζει 3,5 δισ. ανθρώπους



Η τρέχουσα θέση του κλίματος για τον άνθρωπο είναι περιοχές στη Γη όπου οι άνθρωποι έχουν ζήσει ιστορικά λόγω ευνοϊκών κλιματικών συνθηκών που σχετίζονται με τη θερμοκρασία και τις βροχοπτώσεις. Τα τελευταία 6000 χρόνια, οι άνθρωποι ζούσαν κυρίως στις ίδιες κλιματολογικές συνθήκες όπως και τώρα.


Εκτός από τους ανθρώπους, αυτή η κλιματική θέση είναι επίσης όπου πραγματοποιείται συνήθως η παραγωγή καλλιεργειών και ζώων. Η βέλτιστη μέση ετήσια θερμοκρασία αυτής της αναγνωρισμένης θέσης είναι περίπου 11° C έως 15° C. Αλλά καθώς αλλάζει το κλίμα, οι περιοχές του ανθρώπου θα αλλάξουν επίσης.


Αυτό το σύνολο δεδομένων προσδιορίζει την τρέχουσα θέση για το ανθρώπινο κλίμα, με σκιά γης για να δείξει ποιες περιοχές είναι περισσότερο ή λιγότερο κατάλληλες για ανθρώπους και, στη συνέχεια, προβάλλει τη μελλοντική θέση για το ανθρώπινο κλίμα το 2070 με βάση το σενάριο προβολής του κλίματος του RCP 8.5.


Περιλαμβάνεται επίσης ως πρόσθετο επίπεδο που μπορεί να ενεργοποιηθεί και να απενεργοποιηθεί είναι ένας χάρτης που δείχνει τις περιοχές όπου η μέση ετήσια θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη από 29° C.


Επί του παρόντος, μόνο το 0,8% της παγκόσμιας επιφάνειας της γης έχει μέση ετήσια θερμοκρασία μεγαλύτερη από 29° C, αλλά το 2070 που προβλέπεται να καλύψει το 19% της γης και να επηρεάζει περίπου 3,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους.



Σύμφωνα με τους ερευνητές που ανέπτυξαν αυτό το σύνολο δεδομένων, «Η ουσία είναι ότι τις επόμενες δεκαετίες, η τρέχουσα θέση του κλίματος για τον άνθρωπο αναμένεται να μετακινηθεί σε υψηλότερα πλάτη με πρωτοφανείς τρόπους. Ταυτόχρονα, οι πληθυσμοί αναμένεται να επεκταθούν κυρίως σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη, ενισχύοντας την αναντιστοιχία μεταξύ της αναμενόμενης κατανομής των ανθρώπων και του κλίματος».


Οι ερευνητές εκτιμούν ότι περίπου το 30% του προβλεπόμενου παγκόσμιου πληθυσμού θα έπρεπε να μετακινηθεί εάν οι άνθρωποι ζούσαν στη θέση του κλίματος για τον άνθρωπο όπως κάνουν τώρα.


Υποστηρίζουν επίσης ότι «κάθε βαθμός αύξησης της θερμοκρασίας πάνω από την τρέχουσα γραμμή αναφοράς αντιστοιχεί περίπου σε ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους που έμειναν έξω από τη θέση της θερμοκρασίας, απουσία μετανάστευσης» για το κοινωνικοοικονομικό σενάριο SSP3.


Βρείτε ολόκληρη τη μελέτη «Future of the human climate niche».

bottom of page