top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Την Τρίτη ήταν η Ημέρα «Υπέρβασης των Πόρων της Γης» της Ελλάδας

Η Ημέρα «Υπέρβασης των Πόρων της Γης» μιας χώρας είναι η ημερομηνία κατά την οποία θα έπεφτε η overshoot day ολόκληρου του πλανήτη εάν όλη η ανθρωπότητα κατανάλωνε όπως οι άνθρωποι σε αυτήν τη χώρα.



Την Τρίτη 19 Μαΐου, ήταν η Ημέρα «Υπέρβασης των Πόρων της Γης» της Ελλάδας. Δηλαδή, αν όλος ο πληθυσμός της γης κατανάλωνε όπως οι Έλληνες, σήμερα θα ήταν η μέρα που θα εξαντλούσαμε όλους τους φυσικούς πόρους που θα είχαμε στη διάθεσή μας.


Εκτιμάται ότι με βάση τον δικό μας ρυθμό κατανάλωσης, χρειαζόμαστε 2,7 πλανήτες για να καλύψουμε τις ανάγκες μας.


Η Ημέρα «Υπέρβασης των Πόρων της Γης» μιας χώρας είναι η ημερομηνία κατά την οποία θα έπεφτε η Ημέρα «Υπέρβασης των Πόρων της Γης» ολόκληρου του πλανήτη εάν όλη η ανθρωπότητα κατανάλωνε όπως οι άνθρωποι σε αυτήν τη χώρα.


Για τον υπολογισμό της ημέρας υπέρβασης της τρέχουσας χώρας, χρησιμοποιήθηκαν τα αποτελέσματα από την πιο πρόσφατη έκδοση των Εθνικών Λογαριασμών Αποτυπώματος και Βιοκατασκευών που διατίθενται κατά τη στιγμή του υπολογισμού. Ορίζοντας τα δεδομένα κατά την ημερομηνία υπολογισμού, παρέχεται η νωρίττερη ημερομηνία στο ημερολογιακό έτος, διατηρώντας ταυτόχρονα τη συνοχή των δεδομένων για όλες τις χώρες, ανεξάρτητα από το εάν η ημέρα υπέρβασης τους φτάνει πριν ή μετά την επερχόμενη ανακοίνωση των Εθνικών Λογαριασμών Αποτυπώματος και Βιοκαταστατικότητας (συνήθως την άνοιξη).


Κατά συνέπεια, οι ημερομηνίες των ημερών υπέρβασης των χωρών για το 2020 βασίζονται στην έκδοση του 2019. Η έκδοση του 2019 περιλαμβάνει δεδομένα οικολογικού αποτυπώματος και βιοχωρητικότητα από το 1961 έως το τελευταίο έτος δεδομένων του 2016. Συνήθως, υπάρχει μια καθυστέρηση δεδομένων δύο έως τεσσάρων ετών μεταξύ του τελευταίου έτους δεδομένων λόγω της διαδικασίας αναφοράς των Ηνωμένων Εθνών.


Δεν θα έχουν όλες οι χώρες μια ημέρα υπέρβασης. Μέσω της εξίσωσης υπέρβασης της χώρας, μια χώρα θα έχει μια ημέρα υπέρβασης μόνο εάν το Οικολογικό Αποτύπωμα ανά άτομο είναι μεγαλύτερο από την παγκόσμια βιοχωρητικότητα ανά άτομο (1,63 gha). Οι χώρες των οποίων το οικολογικό αποτύπωμα ανά άτομο είναι μικρότερο από την παγκόσμια βιοχωρητικότητα ανά άτομο (1,63 gha) και δεν έχουν επομένως υπέρβαση δεν περιλαμβάνονται στη λίστα.

bottom of page