top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Τα δάση της Ρωσίας αποθηκεύουν περισσότερο άνθρακα από ό,τι πιστεύαμε



Η Ρωσία έχει τη μεγαλύτερη έκταση δάσους στον πλανήτη, με πάνω από το ένα πέμπτο των δέντρων του κόσμου. Μια νέα μελέτη, με επικεφαλής Ρώσους επιστήμονες χρησιμοποιώντας δεδομένα από την πρωτοβουλία ESA’s Climate Change Initiative, έδωσε νέες εκτιμήσεις για τη βιομάζα που περιέχονται στα ρωσικά δάση και επιβεβαιώνει ότι η τεράστια δασική περιοχή αποθηκεύει περισσότερο άνθρακα από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως.


Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στο Nature Scientific Reports, εκτιμά ότι τα ρωσικά δάση περιέχουν 111 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ξύλου από το 2014 - που ισοδυναμεί με 39% υψηλότερη από την αξία που αναφέρεται στον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) και τη Σύμβαση -πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC).


Η μελέτη χρησιμοποιεί δορυφορικούς χάρτες δασικής βιομάζας, που δημιουργήθηκαν από το έργο της Βιομάζας της ESA's Climate Change Initiative (CCI), σε συνδυασμό με ρωσικές επίγειες μετρήσεις, όπως δεδομένα από το National Forest Inventory και το ESAR Forest Observation System, για να ληφθούν ακριβέστερα στοιχεία άνθρακα που αποθηκεύονται στα δάση.


Μελέτες τηλεπισκόπησης έχουν ήδη δείξει αύξηση της παραγωγικότητας της βλάστησης και της κάλυψης των δέντρων τις τελευταίες δεκαετίες. Ωστόσο, η Ρωσία δεν ανέφερε σχεδόν καμία αλλαγή στο αυξανόμενο απόθεμα (+1,8%) και τη βιομάζα (+0,6%) μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και τη μετάβαση σε ένα νέο σύστημα απογραφής δασών.


Αυτή η νέα εκτίμηση είναι σύμφωνη με τα αποτελέσματα της Εθνικής Απογραφής Δασών, αλλά διευρύνει την ικανότητά της όσον αφορά τη χωρική και χρονική αναπαράσταση. Αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο η Ρωσία αναφέρει τα αποθέματα δασικού άνθρακα.


«Το έγγραφο καταδεικνύει ότι η τρέχουσα μεθοδολογία για την υποβολή εκθέσεων UNFCCC χρειάζεται ενημέρωση. Η μέθοδος χρήσης δορυφορικών δεδομένων που επικυρώνονται με επίγειες μετρήσεις είναι η καλύτερη για να βοηθήσει σε αυτό», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Dmitry Schepaschenko, ερευνητής στο Διεθνές Ινστιτούτο Ανάλυσης Εφαρμοσμένων Συστημάτων στην Αυστρία (IIASA).


«Η τοποθέτηση εδάφους είναι ζωτικής σημασίας για τη μέτρηση της βιομάζας. Ωστόσο, ο πρώτος κύκλος απογραφής εθνικών δασών διήρκεσε 14 χρόνια σε μια χώρα τόσο μεγάλη όσο η Ρωσία και αναμένεται να παρέχει μια αξιόπιστη εκτίμηση μόνο σε εθνική κλίμακα. Ο συνδυασμός εδαφικών και διαστημικών δεδομένων μας επέτρεψε να παρέχουμε τα αποτελέσματα για συγκεκριμένα χρόνια σε υψηλότερη χωρική ανάλυση και να μειώσουμε τις αβεβαιότητες των εκτιμήσεων».


Και συνεχίζει: «Η ομάδα μας περιλαμβάνει εκπροσώπους ρωσικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, άτομα από την Εθνική Υπηρεσία Απογραφής Δασών και Δασοκομίας - η οποία εξασφαλίζει τον αντίκτυπο στην εθνική πολιτική».


Οι συγγραφείς χρησιμοποιούν την τελευταία έκθεση της Σοβιετικής Ένωσης ως αναφορά και διαπίστωσαν ότι τα ρωσικά δάση συσσωρεύουν 1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα ετησίως μεταξύ 1988–2014, το οποίο εξισορροπεί τις καθαρές απώλειες δασικών αποθεμάτων που αναφέρονται σε τροπικές χώρες.


Η ομάδα διαπίστωσε ότι ο δεσμευμένος άνθρακας την ίδια περίοδο ήταν 47% υψηλότερος από αυτόν που αναφέρθηκε στην Εθνική απογραφή της Ρωσίας UNFCCC για τα αέρια θερμοκηπίου.


Προειδοποιούν όμως ότι τα δασικά κέρδη δεν θα συνεχιστούν μακροπρόθεσμα: «Ενώ διαπιστώσαμε ότι τα ρωσικά δάση ήταν ένα σημαντικότερο απόθεμα άνθρακα από ό,τι πιστεύαμε, η κατάσταση αλλάζει μετά το 2014 λόγω της αυξανόμενης σοβαρότητας των δασικών διαταραχών», Λέει ο Schepaschenko.


Οι δασικές διαταραχές μπορεί να περιλαμβάνουν δασικές πυρκαγιές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή στην περιοχή Sakha-Yakutia της Σιβηρίας, οι οποίες έχουν κάψει 1,5 εκατομμύριο εκτάρια γης. Οι πυρκαγιές έχουν καλύψει τις πόλεις και τις κωμοπόλεις της Γιακούτια σε πυκνό καπνό, αναστέλλοντας όλες τις πτήσεις στο αεροδρόμιο της περιφερειακής πρωτεύουσας. Σε απάντηση της πυρκαγιάς, έχει ενεργοποιηθεί ο Διεθνής Χάρτης και οι μεγάλες καταστροφές.


Η νέα εθνική εκτίμηση και αβεβαιότητα συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση των χαρτών της ESA για την επίγεια βιομάζα που αποθηκεύονται από τα δάση σε παγκόσμια κλίμακα μέσω του προγράμματος Βιομάζα της ESA's Climate Change Initiative. Οι επίγειες μετρήσεις των συγγραφέων θα βοηθήσουν επίσης στην επικύρωση νέων δορυφορικών παρατηρήσεων βιομάζας που θα παρέχονται από την επερχόμενη αποστολή της Βιομάζας της ESA.

bottom of page