top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Στην Ιρλανδία το μεγαλύτερο θαλάσσιο αιολικό πάρκο στον κόσμο



Το 2015 η δανέζικη εταιρεία Οrsted (πρώην Dong Energy) ξεκίνησε την κατασκευή του φιλόδοξου θαλάσσιου αιολικού πάρκου, του Walney, στη θάλασσα της Ιρλανδίας, 19 χλμ. από τις ακτές του Μπάροου-ιν-Φέρνες. Τρία χρόνια αργότερα το έργο ολοκληρώθηκε. Για την ακρίβεια, ολοκληρώθηκε και η… επέκτασή του, αφού άρχισαν να λειτουργούν και οι 87 επιπλέον ανεμογεννήτριες, συμπληρωματικές των 102 που ήδη είχαν ξεκινήσει να «γυρνούν» νωρίτερα εφέτος.


Πρόκειται για το μεγαλύτερο θαλάσσιο αιολικό πάρκο στον κόσμο. Καταλαμβάνει έκταση 145 τετραγωνικών χιλιομέτρων (αντιστοιχεί σε… 20.000 ποδοσφαιρικά γήπεδα) και το κόστος κατασκευής του έφθασε το 1 δισ. στερλίνες (1,11 δισ. ευρώ). Κάθε ανεμογεννήτρια υψώνεται 190 μέτρα πάνω από την επιφάνεια του νερού, παράγει 659 μεγαβάτ ετησίως – ενέργεια που καταναλώνουν 600.000 νοικοκυριά – και έχει διάρκεια ζωής 25 χρόνια. Περίπου 2.500 εργαζόμενοι θα απασχοληθούν στη λειτουργία και συντήρηση του πάρκου, σύμφωνα με το BBC.


Λατινοαμερικανική επανάσταση


Μπορεί η Ευρώπη να στρέφεται όλο και περισσότερο στην εκμετάλλευση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, η πραγματική επανάσταση όμως στον τομέα αυτόν της ενέργειας έχει ήδη συντελεστεί στη Λατινική Αμερική. Σημειωτέον ότι πρόκειται για μια γεωγραφική περιοχή που επί αιώνες αποτέλεσε την πηγή φυσικών πόρων για την παγκόσμια οικονομία – από την εποχή του Κολόμβου και της Ισπανικής Αυτοκρατορίας μέχρι και τον 18ο αιώνα.

Παρά το ότι η Λατινική Αμερική διαθέτει σήμερα το 20% των παγκόσμιων κοιτασμάτων πετρελαίου, παρά το ότι η εξάρτησή της από τους υδρογονάνθρακες είναι σαφώς υψηλότερη από τον παγκόσμιο μέσον όρο (46% έναντι 31%), η περιοχή έχει καταφέρει να απεξαρτήσει σε έναν μεγάλο βαθμό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το πετρέλαιο. Σύμφωνα με την Inter-American Bank, η Λατινική Αμερική έως το 2040 θα έχει διπλασιάσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και πρακτικά καμία μεγάλη μονάδα παραγωγής δεν θα χρησιμοποιεί υδρογονάνθρακες.


Πηγή: Το Βήμα

bottom of page