top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Ράλλυ Ακρόπολις 2021 στο Καλλίδρομο και περιβαλλοντική ανησυχία

Στις 11 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε το Ράλλυ Ακρόπολις 2021, του οποίου ειδικές διαδρομές πέρασαν μέσα από το όρος Καλλίδρομο και δίπλα από τις προστατευόμενες λίμνες του.


Οι περιοχές αυτές είναι μέρος του δικτύου Natura 2000 αλλά και διαθέτουν επιπλέον καθεστώς προστασίας από Υπουργική Απόφαση του ΥΠΕΝ του Δεκεμβρίου 2020 (ΦΕΚ Δ΄ 789/3-12-2020), η οποία εκδόθηκε μετά από ενέργειες της ΕΕΠΦ με βάση τα επιστημονικά συμπεράσματα του ευρωπαϊκού έργου LIFE ForOpenForests ("Για ανοικτά δάση") που συντόνισε η Εταιρία μας στο Καλλίδρομο και την γειτονική Οίτη.

Οι προστατευτικές διατάξεις τροποποιήθηκαν ξαφνικά μέσα στον Αύγουστο 2021 από νέα Υπουργική Απόφαση του ΥΠΕΝ (ΦΕΚ Δ΄ 516/6-8-2021), η οποία επέτρεψε "φωτογραφικά" διεθνείς αγώνες αυτοκινήτων (που απαγόρευε η προηγούμενη διάταξη).


Η πραγματοποίηση του αγώνα στο Καλλίδρομο και δίπλα στη λίμνη της Νευρόπολης, την 11/9/2021 έγινε με παρουσία πρωτοφανούς πλήθους θεατών (πενταψήφιος αριθμός σύμφωνα με τον Τύπο) που οι αρμόδιες αρχές πιθανώς δεν μπορούσαν να ελέγξουν.


Η πρόσφατη ανακοίνωση του ΥΠΕΝ για τον αγώνα (15/09/2021 Δ.Τ. του ΥΠΕΝ με τίτλο "Επιτυχές το ΕΚΟ Ράλι Ακρόπολις 2021 με το ελάχιστο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και περιβαλλοντική πιστοποίηση") δίνει μία εικόνα τελείως διαφορετική από αυτήν που αντικρύσαμε, εμείς και χιλιάδες άλλοι θεατές: παρουσία μεγάλου πλήθους πεζών, δεκάδων οχημάτων (των επισκεπτών), ακόμα και ελικοπτέρων, αλλά και μοτοσυκλετών που έκαναν ελιγμούς, μέσα στον προστατευόμενο οικότοπο προτεραιότητας, ο οποίος, σημειωτέον, είχε περιφραχθεί ακριβώς για να αποτρέπεται η είσοδος οχημάτων (βλ. συνημμένες φωτογραφίες).


Η ΕΕΠΦ με επιστολή της προς το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ζητάει ενημέρωση για τα πορίσματα της αυτοψίας της Ομάδας Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης που συντόνισε το ΥΠΕΝ, όπως αναφέρει στο παραπάνω Δ.Τ. του, αλλά και ενημέρωση για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του αγώνα σύμφωνα με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας.


Σημειώνεται ότι η ΕΕΠΦ και οι Φίλοι του Καλλίδρομου πριν τον αγώνα είχαν απευθυνθεί με επιστολή στο ΥΠΕΝ ζητώντας να μάθουν το σκεπτικό της τροποποιητικής Υπουργικής Απόφασης που, εν μέσω Αυγούστου και πυρκαγιών, επέτρεψε την διεξαγωγή αγώνων μέσα στην προστατευόμενη περιοχή χωρίς να ελεγχθούν εναλλακτικές διαδρομές, αλλά και υποβίβασε το επίπεδο προστασίας του ορεινού όγκου του Καλλίδρομου από εκτός σχεδίου δόμηση.



Πηγή: Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης

bottom of page