top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Πυρκαγιές: Η προετοιμασία είναι το κλειδί



Καθώς ο καπνός κατέκλυσε τις αίθουσες ενός πολυώροφου της Νέας Υόρκης την Κυριακή, σκοτώνοντας 17 ανθρώπους στο Μπρονξ, οι ένοικοι αντιμετώπισαν μια απόφαση ζωής ή θανάτου: Να μείνουν στη θέση τους ή να προσπαθήσουν να δραπετεύσουν;


Αρκετοί επιζώντες είπαν αργότερα στους δημοσιογράφους ότι όταν είδαν τους διαδρόμους τους να γεμίζουν με καπνό, επέστρεψαν στα διαμερίσματά τους για να περιμένουν τη διάσωση αντί να τρέχουν. Αυτή ήταν η σωστή απάντηση, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Πυροπροστασίας, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που γράφει κώδικες και πρότυπα και εκπαιδεύει το κοινό σχετικά με την πυρασφάλεια.


Το τι πρέπει να κάνετε σε μια πυρκαγιά, όμως, εξαρτάται εν μέρει από το σχεδιασμό του κτιρίου και από το πού βρίσκεται η φωτιά.


ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ


Γενικά, η NFPA λέει ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να εκκενώσουν ένα φλεγόμενο κτίριο, εάν είναι ασφαλές να το κάνουν. Πρώτον, θα πρέπει να αισθάνονται τις πόρτες πριν τις ανοίξουν, να τις αφήνουν κλειστές και να ψάχνουν άλλη διέξοδο αν είναι ζεστές στην αφή. Οι κάτοικοι θα πρέπει να κλείσουν όλες τις πόρτες πίσω τους για να αποτρέψουν την εξάπλωση καπνού και φωτιάς. Θα πρέπει να πάρουν οπωσδήποτε τα κλειδιά τους μαζί τους σε περίπτωση που χρειαστεί να επιστρέψουν στα διαμερίσματά τους.


Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΔΙ


Οι βασικές αρχές είναι οι ίδιες είτε σε μονοκατοικία είτε σε μια πολυκατοικία, όπως αυτή στη Φιλαδέλφεια που κάηκε την περασμένη εβδομάδα, σκοτώνοντας 12 ανθρώπους, είπε ο McKelvey.


Τα σπίτια χρειάζονται καλούς, λειτουργικούς ανιχνευτές καπνού που ελέγχονται συχνά. Επιπλέον, οι κάτοικοι πρέπει να έχουν ένα σχέδιο διαφυγής και να εφαρμόζουν αυτό το σχέδιο. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζουμε ποιος θα είναι υπεύθυνος για τη διασφάλιση της ασφάλειας των παιδιών ή των ατόμων με κινητικά προβλήματα. Σε μια πολυκατοικία, οι κάτοικοι πρέπει να ρωτήσουν τον διευθυντή του κτιρίου για τα πρωτόκολλα έκτακτης ανάγκης, είπε ο McKelvey.


Στην πυρκαγιά στο Μπρονξ, ορισμένοι επιζώντες είπαν στους δημοσιογράφους ότι αγνόησαν τον συναγερμό καπνού στην αρχή επειδή είχαν συνηθίσει σε ψευδείς συναγερμούς. Ακόμη και όταν αυτό δεν συμβαίνει, οι άνθρωποι σε πολυώροφα κτίρια και ξενοδοχεία συχνά διστάζουν να εκκενώσουν, είπε ο ΜακΚέλβεϊ.



bottom of page