top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Πρόβλημα με τις ανοικτές χωματερές στην Λατινική Αμερική



Εντυπωσιακά αποτελέσματα της έρευνας του ΟΗΕ που αποκαλύπτει ότι τo 33% των αστικών αποβλήτων που παράγονται στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική καταλήγουν σε ανοικτές χωματερές ή στο περιβάλλον. Αυτή η καταστροφική πρακτική μολύνει το έδαφος, το νερό και τον αέρα της περιοχής και επηρεάζει την υγεία των κατοίκων της.


Ο ΟΗΕ παροτρύνει τις χώρες να κλείνουν προοδευτικά τα απορρίμματα που παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο για την υγεία των συλλεκτών αποβλήτων και των γύρω κοινοτήτων, καθώς μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα, μεταξύ άλλων, στον τουρισμό, τη γεωργία και τη βιοποικιλότητα.


Αν και οι χώρες της περιοχής έχουν βιώσει μια συνολική βελτίωση στην κάλυψη της συλλογής αποβλήτων, η οποία καλύπτει ήδη το 90% περίπου του πληθυσμού. περισσότεροι από 35.000 τόνοι ημερησίως (t / ημέρα) παραμένουν ανεκμετάλλευτοι, ειδικά σε περιοχές με φτωχές περιοχές και αγροτικές κοινότητες, οι οποίες πλήττουν περισσότερους από 40 εκατομμύρια ανθρώπους.


«Οι χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής θα πρέπει να θεωρούν τη διαχείριση των αποβλήτων κορυφαία πολιτική προτεραιότητα ως βασικό βήμα για την ενίσχυση της δράσης για το κλίμα και την προστασία της υγείας των κατοίκων της», δήλωσε ο Περιφερειακός Διευθυντής Περιβάλλοντος του ΟΗΕ για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, Leo Heileman.


Η έκθεση αποκαλύπτει ότι η σημερινή παραγωγή αποβλήτων στην περιοχή θα αυξηθεί τουλάχιστον κατά 25% έως το 2050. Αναμένεται ότι περισσότεροι από 671.000 τόνοι αστικών αποβλήτων θα δημιουργηθούν το 2050, σε σύγκριση με τους 541.000 τόνους την ημέρα που παράγονται το 2014.

bottom of page