top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Προστασία θαλασσών και ωκεανών: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να βελτιώσει τους κανόνες της ΕΕ



Καθώς οι ανθρώπινες δραστηριότητες στη στεριά και στη θάλασσα συνεχίζουν να ασκούν πίεση στη θάλασσα και τη θαλάσσια ζωή, η Επιτροπή επανεξετάζει τους κανόνες της ΕΕ που προστατεύουν το θαλάσσιο περιβάλλον. Με βάση τις πρωτοβουλίες που ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, με κυριότερο το Σχέδιο Δράσης Μηδενικής Ρύπανσης και τη Στρατηγική της ΕΕ για τη Βιοποικιλότητα έως το 2030, αυτή η αναθεώρηση επιδιώκει να διασφαλίσει ότι το θαλάσσιο περιβάλλον της Ευρώπης διέπεται από ένα ισχυρό πλαίσιο, το οποίο θα το διατηρεί καθαρό και υγιές ενώ διασφάλιση της βιώσιμης χρήσης του.


Η Οδηγία-Πλαίσιο για τη θαλάσσια στρατηγική είναι το κύριο εργαλείο της ΕΕ για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Στοχεύει στη διατήρηση υγιών, παραγωγικών και ανθεκτικών θαλάσσιων οικοσυστημάτων, εξασφαλίζοντας παράλληλα μια πιο βιώσιμη χρήση των θαλάσσιων πόρων προς όφελος των σημερινών και των μελλοντικών γενεών. Αναλύει τις πιέσεις στις θάλασσες και τους ωκεανούς και τις ενώνει κάτω από μια ομπρέλα για την αντιμετώπιση των σωρευτικών επιπτώσεων των ανθρώπινων δραστηριοτήτων σε ένα στρατηγικό πλαίσιο.


Μια έκθεση της Επιτροπής για τη θαλάσσια στρατηγική που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2020 αποκάλυψε ότι, ενώ το πλαίσιο της ΕΕ για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος είναι ένα από τα πιο ολοκληρωμένα και φιλόδοξα παγκοσμίως, παραμένουν επίμονες προκλήσεις.


Αυτά περιλαμβάνουν περίσσεια θρεπτικών συστατικών, υποβρύχιο θόρυβο, πλαστικά απορρίμματα και άλλα είδη ρύπανσης, καθώς και μη βιώσιμες αλιευτικές πρακτικές.


Η αναθεώρηση της οδηγίας θα εξετάσει λεπτομερέστερα τον τρόπο με τον οποίο έχει αποδώσει μέχρι τώρα και θα αξιολογήσει τη συνάφεια αυτού του μέσου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Η διαδικτυακή δημόσια διαβούλευση επιδιώκει να συγκεντρώσει τις απόψεις των πολιτών, των ιδρυμάτων και των οργανισμών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης αυτών των προκλήσεων.


Οι πολίτες και οι οργανώσεις καλούνται να μοιραστούν τις απόψεις τους για τους πιθανούς στόχους και δράσεις της νέας οδηγίας-πλαισίου για τη θαλάσσια στρατηγική έως τις 21 Οκτωβρίου 2021. Το MSFD θα αναθεωρηθεί έως τα μέσα του 2023 και, όπου είναι απαραίτητο, θα προταθούν τροποποιήσεις.


Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας Virginijus Sinkevičius είπε:


«Οι υγιείς θάλασσες και οι ωκεανοί είναι απαραίτητοι για την ευημερία μας και για την επίτευξη των στόχων μας για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα. Ωστόσο, οι ανθρώπινες δραστηριότητες επηρεάζουν αρνητικά τη ζωή στις θάλασσές μας. Η απώλεια και η ρύπανση της βιοποικιλότητας εξακολουθούν να απειλούν τη θαλάσσια ζωή και τα ενδιαιτήματά της και η κλιματική αλλαγή αποτελεί τεράστια απειλή για τους ωκεανούς και ολόκληρο τον πλανήτη. Πρέπει να ενισχύσουμε την προστασία και τη φροντίδα των θαλασσών και των ωκεανών μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να ρίξουμε μια προσεκτική ματιά στους τρέχοντες κανόνες μας και, αν χρειαστεί, να τους αλλάξουμε πριν να είναι πολύ αργά. Οι απόψεις σας για το θαλάσσιο περιβάλλον είναι καθοριστικές σε αυτή τη διαδικασία».


Το θαλάσσιο περιβάλλον υπόκειται σε πολλαπλές πιέσεις και επιπτώσεις από ανθρώπινες δραστηριότητες στη θάλασσα και στην ξηρά. Αυτές οι δραστηριότητες έχουν οδηγήσει σε ρύπανση, ζημιές στον βυθό, υπερεκμετάλλευση, απώλεια βιοποικιλότητας, εξάπλωση μη αυτόχθονων ειδών, θαλάσσια απορρίμματα, υποβρύχιο θόρυβο και θέρμανση των ωκεανών.


Η Οδηγία-Πλαίσιο για τη θαλάσσια στρατηγική απαιτεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ να καθορίσουν στρατηγικές συντονισμένες σε περιφερειακό επίπεδο προκειμένου να επιτευχθούν καθαρές θάλασσες και υγιή θαλάσσια αποθέματα. Διάφοροι δείκτες όπως η βιοποικιλότητα, η αλιεία, ο ευτροφισμός, οι μολυσματικοί παράγοντες, τα απορρίμματα και ο υποβρύχιος θόρυβος καθορίζουν αυτόν τον πρωταρχικό στόχο ή «Καλή Περιβαλλοντική Κατάσταση».


Η «Καλή Περιβαλλοντική Κατάσταση» δεν επιτεύχθηκε σε όλες τις θαλάσσιες περιοχές για όλους τους δείκτες της Οδηγίας έως το 2020. Η Οδηγία είναι ένα βασικό κομμάτι νομοθεσίας που προστατεύει και διατηρεί τη θαλάσσια βιοποικιλότητα και τα ενδιαιτήματά της. Είναι επομένως ένα σημαντικό εργαλείο για την επίτευξη στόχων βιοποικιλότητας και μηδενικής ρύπανσης.

bottom of page