top of page
  • Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

«Προθέρμανση» στο Τόκιο - Τι συμβαίνει με τα κύματα καύσωνα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων



Καθώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2021 ξεκίνησαν στα τέλη Ιουλίου, το Τόκιο βρισκόταν στη μέση ενός υγρού καύσωνα με θερμοκρασίες πάνω από 34 °C για αρκετές ημέρες στη σειρά. Για τους μετεωρολόγους, η εμφάνιση τέτοιων συνθηκών στο Τόκιο τον Αύγουστο δεν αποτελεί έκπληξη.


Το Τόκιο είχε πάντα τέτοιες θερμοκρασίες, αλλά μετά από δεκαετίες υπερθέρμανσης του πλανήτη, αυξήσεις στη συχνότητα των κυμάτων θερμότητας και εκτεταμένη αστικοποίηση, τα καλοκαίρια στο Τόκιο είναι ποπ άβολα όσο ποτέ - και μερικές φορές επικίνδυνα - για την πόλη 14 εκατομμυρίων.


Οι προκλήσεις δεν είναι μοναδικές για το Τόκιο. Οι άλλες δύο φιναλίστ πόλεις για αυτούς τους Ολυμπιακούς αγώνες - Μαδρίτη και Κωνσταντινούπολη - «ίδρωσαν» επίσης από τα κύματα καύσωνα κατά την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου 2021.


Η είκονα δείχνει την επίδραση του καύσωνα γύρω από το Τόκιο στις 17 Αυγούστου 2019, μια καυτή μέρα συγκρίσιμη με εκείνη που βίωσαν αυτήν την εβδομάδα. Οι μετρήσεις προέρχονται από παρατηρήσεις του Thermal Infrared Sensor (TIRS) και του Operational Land Imager (OLI) στο Landsat 8. Οι πιο δροσερές περιοχές είναι λευκές έως κίτρινες και οι θερμότερες περιοχές είναι πορτοκαλί έως κόκκινο.


(Σημείωση: Τα δεδομένα του 2019 παρουσιάζονται επειδή πιο πρόσφατες εικόνες του Τόκιο το καλοκαίρι δεν ήταν διαθέσιμες από το Landsat λόγω κάλυψης σύννεφων. Παρά τα χρόνια, οι σχετικές διαφορές μεταξύ θερμότερων και ψυχρότερων περιοχών πρέπει να είναι περίπου ίδιες.)


Ο χάρτης σε αυτήν τη σελίδα απεικονίζει τις θερμοκρασίες της επιφάνειας της γης (LST), όχι τις θερμοκρασίες του αέρα. Τα LST αντικατοπτρίζουν πόσο ζεστή θα ήταν η επιφάνεια της Γης στην αφή και μερικές φορές μπορεί να είναι σημαντικά πιο ζεστή ή πιο κρύα από τις θερμοκρασίες του αέρα.


Ενώ το κύριο Ολυμπιακό στάδιο βρίσκεται σε μια ανεπτυγμένη περιοχή με υψηλές θερμοκρασίες στην επιφάνεια του εδάφους, υπάρχουν μερικοί κοντινοί χώροι πρασίνου - όπως ο Εθνικός Κήπος Shinjuko Gyoen, οι χώροι του ανακτόρου Akasaka και το πάρκο Yoyogi - με κάποια σκιά και ιδιαίτερα πιο δροσερές θερμοκρασίες. Το Ολυμπιακό Χωριό, χτισμένο κοντά στον κόλπο του Τόκιο, παραμένει γενικά πιο δροσερό κατά τη διάρκεια των θερμών κυμάτων λόγω των θαλάσσιων ρευμάτων και της επιρροής του νερού. Όπως φαίνεται στις ευρύτερες εικόνες, οι δασικές περιοχές στα ανατολικά της πόλης ήταν επίσης πολύ πιο δροσερές από το κέντρο της πόλης. Η μεγάλη, σκούρα μπλε περιοχή είναι ένα σύννεφο.


Η υπερθέρμανση του πλανήτη που προκαλείται από τον άνθρωπο συνέβαλε στην αύξηση των θερμοκρασιών στο Τόκιο κατά 1,5 °C από το 1964 και σε αύξηση 2,86 °C από το 1900. Αυτό είναι σχεδόν τριπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου. Καθώς οι παγκόσμιες θερμοκρασίες είναι θερμές, τα μετεωρολογικά δεδομένα δείχνουν επίσης ότι τα εξαιρετικά υγρά κύματα θερμότητας έχουν διπλασιαστεί σε συχνότητα από το 1979.


Η εντατική αστική ανάπτυξη συνέβαλε επίσης στην ταχεία αύξηση της θερμοκρασίας δημιουργώντας νησιά θερμότητας που διατηρούν τις πόλεις πιο ζεστές από τις γύρω αγροτικές και προ-αστιακές περιοχές. Η αστική ανάπτυξη συνήθως αυξάνει τη θερμοκρασία των επιφανειών της γης και, σε μικρότερο βαθμό, τις θερμοκρασίες του αέρα, επειδή τα κοινά δομικά υλικά όπως η άσφαλτος, ο χάλυβας, το σκυρόδεμα και το τούβλο διατηρούν περισσότερη θερμότητα. Τα οχήματα, τα εργοστάσια και οι μονάδες κλιματισμού συμβάλλουν επίσης στην αύξηση της θερμοκρασίας.


Ερευνητές και αναλυτές παρατηρώντας τα μετεωρολογικά δεδομένα για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, πιστεύουν ότι φέτος μπορεί να είναι οι πιο θερμοί Ολυμπιακοί Αγώνες των τελευταίων δεκαετιών. Το 2020, οι διοργανωτές μετέφεραν προληπτικά τον μαραθώνιο και μερικές άλλες εκδηλώσεις στο Σαπόρο – εκατοντάδες χιλιόμετρα προς τα βόρεια – λόγω ανησυχιών σχετικά με τη ζέστη. Όταν το Τόκιο φιλοξένησε τελευταία τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1964, η εκδήλωση είχε προγραμματιστεί τον Οκτώβριο για να αποφευχθούν οι πιο καυτές καιρικές συνθήκες.

bottom of page